”Jag känner inte längre igen mig i feminismen”

Belinda Olsson programleder Fittstim – min kamp.
Belinda Olsson programleder Fittstim - min kamp.

1999 gav Belinda Olsson och ett gäng unga feminister ut antologin Fittstim. De var unga, coola och firades som rockstjärnor. Nu har tiden gått, Belinda har barn och ett välavlönat jobb. Är det bara hon som har blivit gammal, eller har feminismen tappat fotfästet?

Boken Fittstim slog ner som en feministisk bomb. Belinda Olsson var en av bokens redaktörer. I dag, femton år senare, ställer hon frågan om feminismen håller eller om den spårat ur. Hoppet är en rörelse för alla - från unga tjejer på skolgårdarna till lågavlönade kvinnor i vården, men istället riskerar den att stanna i snäva och självupptagna kretsar.

Belinda Olsson borrar i feminismen för att se om den håller. Måste man säga hen, vifta med kvinnohatsflaggan när någon inte håller med och tycka att äktenskapet är en boja för att vara riktig feminist i dag?

I första programmet möter Belinda familjen som hemlighåller barnets kön och provar topless-aktivism, hon träffar feministiska ikoner och deras motståndare. Hon skickar också en kontaktvideo till Ulf Lundell, som Fittstimtjejerna hade ett storbråk med – kommer han att vilja träffa henne för att reda ut bråket och prata om sin syn på feminism?

I tre program ger sig Belinda ut i dagens feminism för att pröva vad den går för. Måste man älska hen för att vara en riktig feminist? Eller tycka att äktenskapet är förlegat? Vad har Sveriges kvinnor för nytta av aktivister som visar brösten? Och hur mår männen egentligen, har feminismen kuvat dem? Belinda Olsson träffar kända och okända feminister och brottas med sin egen övertygelse.

Andreas Kleerup har gjort programmets signaturmusik, Per Schlingmann ger PR-råd till feminismen och Belinda spelar in en musikvideo med feminismens nya fixstjärnor Bianca och Tiffany Kronlöf. Dessutom kommer Ulf Lundell att vilja göra upp om det stora feministbråket?