Reaktioner på programserien

Belinda Olsson.

Redan innan Fittstim – min kamp hade premiär väckte programmet starka reaktioner på både sociala medier och debattsidor. Här följer ett axplock av reaktionerna, både positiva och negativa.

Reaktioner i media:

”Belinda Olsson har lyckats väcka en slumrande feministisk debatt, och när Sveriges samlade feminister svalt förtreten över att det inte var en av dem som fick göra tre timmar feminist-tv kanske vi kan gå vidare till väsentligheter. Vi kan väl börja med att rannsaka oss själva och fråga när feminism blev en sekt där några översteprästinnor tar sig rätten att döma vem som är inne och vem som är ute, vem som får vara med och vem som ska mobbas ut.” (Ann Heberlein, Sydsvenskan)
http://www.sydsvenskan.se/Pages/ArticlePage.aspx?id=819092&epslanguage=sv

”En av Belinda Olssons grundteser är att det ”är för lite humor och självdistans” i feminismen. Det är ju bull-shit. Mycket av den allra roligaste humor som görs i detta land råkar tvärtom ha en tydligt feministisk vinkel. [...] Så klart ger ett så här uppmärksammat program bränsle till nättrollen, som liksom Belinda Olsson helt missar att feminism fortfarande till största delen handlar om saker som stopp för våldtäkter, lika lön för lika arbete och överlag samma möjligheter oavsett kön” (Erik Wallsten, GP)
http://www.corren.se/ostergotland/linkoping/artikel.aspx?articleId=6705450

”Belinda Olsson visste exakt vad hon gjorde när hon gav sig på feminismen. Och vi borde kanske tacka henne för det.” (Ehsan Fadakar,Aftonbladet)
http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/ehsanfadakar/article18215862.ab

”Det här programmet matar alla troll som finns där ute som säger att feminister är tokiga. Det bidrar inte till upplysning för fem öre. Jag var oerhört förvånad över att det var ett så dåligt, opolitiskt och fördummande program” (Karolina Ramqvist och Ulrika Milles, SVT Kultur)
http://www.svt.se/kultur/karolina-ramqvist-om-fittstim

”Andra får recensera. Jag konstaterar att hennes förmåga att skapa debatt om feminism i media är intakt.” (Jan Helin, Aftonbladet)
http://bloggar.aftonbladet.se/janhelin/2014/01/sondagskolumn-82-om-hur-jag-minns-fittstim/

”En del profiler i programmet vill åter till en hederlig gammal kvinnokamp, andra vill prata om kopplingen till sexualpolitik medan människorna på gatan fortfarande inte har en aning om vad feminism handlar om. Utifrån det tycker jag att det är utmärkt att programledaren Belinda Olsson vågar ställa frågan om hur feminismen egentligen mår och frågar vad den vill.” (Malin Melin, SVT Debatt)
http://debatt.svt.se/2014/01/16/utmarkt-att-svt-ifragasatter-feminismen/

”Några säger att "Feminismen har gått för långt" och pekar på den nya spirande feminismen. Den som granskar fakta blir snabbt varse att så inte är fallet. Statistik på område efter område så som kvinnors lägre löner, sämre arbetsmiljö och sämre hälsa säger allt annat än att feminismen gått för långt.” (Veronica Palm, Aftonbladet)
http://www.aftonbladet.se/debatt/article18225234.ab

”Hade SVT verkligen varit intresserade av att folkbilda om feminismen skulle de snarare undersökt dagens feminism i alla dess former och inte bara det som väcker en kittlande nyfikenhet, som en barbröstad manifestation eller hen-dagis” (Julia Bahner, GP) ”
http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.2254649-medielogiken-forminskar-feminismen

Röster på Twitter:

”Sjukt intressant program och debatten behövs. Jag tror att det kan vara ett steg i att uppmärksamma folk på feminismens bredd och betydelse. Precis som Belinda kan jag också fundera över min roll i det hela.” @herrbohmtwittrar

”Belinda Olsson har förvandlats till det hon som ung feminist föraktade över allt annat – en gubbe” @eigilsoderin

”Nåt som är positivt med SVTs #fittstim är alla fantastiska krönikor & debattartiklar som skrivits till svar.” @ponutsj

”Försökte se positivt och se #fittstim som ett sätt att få igång debatten. Efter del 2 igår gav jag upp. Nu är jag bara arg och ledsen. @karinadelskold

”Sluta gnäll på vad Belinda tar upp i @SVTFittstim Borde vi inte ta vara på att diskussionen kring Feminismen tar plats i media?” @CiaoGBG

”Varför går hela programmet ut på att hitta bevis på att de frågor som dagens feminism driver, inte är till någon nytta?” @seher_y

” Första programmet var väldigt bra. Fick verkligen fart på debatten. Ska bli spännande att se nästa. Heja dig Belinda!” @majemaj

Följ diskussionerna på #SVTFittstim och #fittstim

Sagt i chattar med Belinda:

”Tack för ett bra program. Kultureliten slår kullerbyttor men du rockar stort… heja!” (GP:s chatt)

”För oss unga som inte varit med här i världen lika länge, tycker du inte att du ger oss en fel bild av vad feminism är? Feminister är inget farligt djur man inte bör beblanda sig med. ” (SVT:s chatt)

”Jag tycker programmet i torsdags var bra. Du visar på mångfalden av de åsikter som ryms i etiketten "feminsm". […] Men det viktigaste är att programmet är folkbildande. Jag förstår om man blir missnöjd om man förväntade sig en fortsättningskurs i feminism, men som inledande kurs var det utmärkt.” (GP:s chatt)

”Feminismen kan unna sig allt mer radikala och "smala" (och för många svårbegripliga) uttryck just för att de stora, breda frågorna blivit så allmänt accepterade - den breda kampen förs idag på lagstiftnings- och förhandlingsnivå. Löner, rättigheter - där har feminismen lyckats, och blivit norm (även om vi har en bit kvar). Genomtråkigt, inte spektakulärt - men effektivt. Så ser jag det. Tycker inte att det perspektivet kommer fram i ditt program.” (GP:s chatt)

”Det intressanta är att det provocerar att du som ung kvinna gör ett program som är allmängiltigt för de flesta, så mycket mer substans än alla fördummande dokusåpor. Fortsätt våga, du bjuder på dig själv. ” (SVT:s chatt)

”Du har så stor möjlighet att slå hål på myten om att feminister hatar män - varför gör du inte det? Du ger en otroligt orättvis syn på feminismen och generaliserar oss, dina så kallade medsystrar, till manshatande svin. Hur tänker du egentligen att du gynnar feminismen genom att framställa oss på detta vis?”

Mejl till Belinda:

”Ett superbra inslag och precis det kvinnorörelsen behöver. Ett antal heta/aktuella ämnen och ett nyktert granskande som öppnar för var och ens tänkande något som jag tror ökar insynen i frågan.”

”Du har satt ord på något jag känt väldigt länge, men varit så rädd för att uttrycka.”

”Jag tycker Fittstim - Min kamp är en fantastisk serie. Jag blir skrämd av att de mest tongivande feministerna inte ens klarar av den allra mildaste formen av ifrågasättande. Dessutom missar många hela poängen med serien när de kritiserar den för att ta upp de mest extrema formerna av feminism istället för den viktiga kärnan. Det är ju liksom din poäng.”

”Jag vill bara tacka dig för ett fantastiskt bra program.”

”Tack för att du var med och gjorde feminismen tillgänglig för mig och alla andra unga kvinnor i slutet av 90-talet och tack för att du vågar sticka ut hakan och ställa ganska obekväma frågor!”

 

Fittstim - min kamp

En resa i dagens feminism