SVT1Torsdagar 21.00

Läs chatten om andra avsnittet av Fosterland

Fosterlands programledare Fredrik Önnevall.
Fosterlands programledare Fredrik Önnevall.

Efter sändningen av andra delen av Fosterland chattade Fredrik Önnevall och redaktionen om programmet. Chatten är nu stängd, men går fortfarande att läsa.

SVT-Moderator: Välkomna till chatten om Fosterland avsnitt 2. Nu är Fredrik, Hans och Robert på plats och redo att svara på frågor!

Edouchi : Hej! Älskar programmet och måste bara säga att jag tycker det du gjorde var extremt generöst och att jag ser verkligen ser upp till dig som journalist. Snacka om att stå upp för människors lika värde, speciellt i sådant fall när vi pratar om barn. :D mycket kärlek till dig och alla du arbetar med :D <3 
SVT-Fredrik: Tusen tack för att du följer serien Edouchi

mohamed: Är pojkens fråga riggad, har ni gett honom instruktioner vad han ska säga och fråga?
SVT-Fredrik: Självklart inte. Frågan kom som en blixt från klar himmel och jag tycker det framgår av hela scenen hur omtumlad jag blev när frågan ställdes.

Ulla H: Är det inte fel program som sänds? Samma som förra veckan?
SVT-Hans: 
Hej Ulla,
Nej detta är program två. De t har visserligen funnits tillgängligt på svtpla men det var första gången som det sändes i tv ikväll

birgit j: Tack för gripande och omskakande reportage - jag blir bara så förtvivlad när jag hörde denna skånska kvinna och hennes pappa - själv invandrare - uttrycka sig så hjärtlöst om dagens invandrare Fredrik, jag beundrar dig för att du kan hålla masken ! Så länge jag lever skall jag kämpa för att Sverige skall hjälpa människor på flykt, jag engagerar mig i flyktingfrågan och hoppas vårt land skall visa en kristlig inställning i fortsättningen!!
SVT-Fredrik: Hej Birgit. Jag tycker det är viktigt att  försöka förstå alla hur de tänker.

Sofia, 14 år: Gick det bra att ta hem pojken?
SVT-Hans: 
Ja, det gick bra

Saga: Hur gick det? Var är Abed nu?
SVT-Hans: 
Abed är i Sverige. I de följande avsnitten kommer vi att berätta om resan till Sverige och om hur han har det nu.

Mikaela: Ni är fantastiska. 
SVT-Fredrik: Tack för att du tittar Mikaela!

Jack: Det är synd om 98% av jordens befolkning, ska alla bo i Sverige? 
SVT-Hans: 
Hej Jack
Det vore nog svårt, Men det är väl inte det som vårt program handlar om, eller?

Jimmy: I vilket land kände du störst rädsla för fysisk våld mot dig och tv -teamet?
SVT-Fredrik: Hej Jimmy, Grekland helt klart. Hotfull stämning i luften väldigt ofta

Martin: Bra program. Hoppas det går bra för 15-åringen!
SVT-Hans: 
Tack Martin,
Det är många som hoppas att det ska gå bra för Abed. Så även vi på redaktionen

k: Hej, hur går de med killen?
SVT-Hans: 
Det verkar gå bra. Vi kommer att berätta mer om hur han har det i de kommande två programmen.

Paul Nilsson : Vet ni om att människosmuggling är olagligt i Sverige och kan ge fängelse i upp till två år?
SVT-Robert: Vi menar att detta inte är ett brott. Först när detta testas av åklagare och domstol vet vi utgången av en sådan prövning.

Sandra: Mycket intressant men också skrämmande program. Hur gick det för den 15 åriga pojken?
SVT-Hans: 
Han har kommit till Sverige. Kolla nästa vecka och söndagen därpå så får du hela berättelsen

Narre: Hej. Hur går det för pojken som fick hjälp av er att komma till Sverige?
SVT-Hans: 
Hej Narre
Vi förstår att det är många som undrar just detta. Därför visar vi det i de kommande två avsnitten

Daniel Pamp: Vilken fantastisk serie ni har gjort och definitivt rätt beslut! Hur togs det emot av de andra som satt i rummet? 
SVT-Fredrik: Hej Daniel. De andra sade att ingen kan förvänta sig av oss att vi ska hjälpa Abed. De blev tagna och rörda

Johanna: Fantastiskt bra program! Heroiskt! Heder åt er. Hälsa Abed.
SVT-Hans: 
Tack Johanna för dina uppmuntrande ord. Vi ska försöka få fram en hälsning till Abed.

Lastips.nu: Är pojken i Sverige 
SVT-Fredrik: Ja Abed är nu i Sverige och går i svensk skola. Följ serien så får ni se

Gunnar Flinta: Tack för ett intressant och väl gjort program. Kanske ska vi okritiskt välkomna migrationsverkets rekordprognoser och krav på många tiotals miljarder i ökade anslag för att klara asylmottagandet. Och kanske skall vi bortse från kommunernas och sjukvårdens nödrop om att man inte klarar av att ta emot fler asylsökare. Möjligen skall vi också se de ökande antalet utanförskapsområden varav alltfler dessutom förvandlas till laglösa till områden med en kulturell särart bara. Det eskalerande antalet gänguppgörelser på öppen gata med vapen i hand och internationellt uppmärksammade förortskravallerna med brinnande bilar och attacker mot polis och räddningstjänst är kanske bara och endast ett exempel på Sveriges intåg i en mer globaliserad värld och inget att oroas av. Likaså är det med den internationellt uppmärksammade och intensifierade muslimska judehatet som bara är ett exempel på ett växande engagemang från vår pluralistiska och multikulturella nya Sverige och som bl.a. kunnat kanaliseras i en strid ström av svenska jihadkrigare till Syrien och Irak. Att Säpo sedan uppgraderat terrorhotet föranlett av att dessa krigare återvänder till Sverige är kanske bara illa förtal. Slutligen är väl bara de försämrade skolresultaten, den omfattande arbetslösheten och den höga social-bidragsberoendet bland våra asylinvandrare här igenom den allt mer tilltagande urholkning av vår välfärd bara ett tecken på den vanliga svenska avundsjukan. 
SVT-Robert: Fosterland är en serie om den framväxande nationalismen i Europa. Vi beskriver det som sker - såväl de som utgör en del av denna rörelse samt de som berörs och träffas av det som sker.

oskar: Hej. Det har ju uppkommit anklagelser om att ni genom att ta med er Abed har gjort er skyldiga till människosmuggling. Hur ställer ni er till det? 
SVT-Fredrik: Hej Oskar. Jag menar att detta inte är ett brott, och juridiska experter vi talat med gör samma bedömning.

Karin Stranicky : Jag vill ur hela mitt hjärta tack Fredrik Önnevall och dina medarbetare, ni är herfervärda!!!
SVT-Fredrik: Tusen tack för ditt stöd Karin!

Andreas: Hej, varför är ni inte mer pålästa? Sharialagar används redan i England, Danmark och har även används i Svenska rättegångar. Så att vara rädd att sharialagar ska komma till Sverige är en befogad rädsla eller hur?
SVT-Hans: 
Hej Andreas,
Maya säger i programmet att hon är rädd för att det ska bli sharia-lagar i Sverige så att hon och alla andra kvinnor tvingas bära slöja. Fredrik frågar varför hon är rädd för att det ska hända i Sverige. Vad jag vet finns inet tvång för alla kvinnor att bära slöja i varke Danmark eller England, eller hur?

Lasse H: Hej! Starkt programm! Är så glad att du/ ni gör detta! Det finns hopp och plats här Sverige!
SVT-Fredrik: Tack för att du tittar Lasse!

Micke: Kul att ni vanlig pk abda bara visar positiva kommentarer 
SVT-Moderator: Hej Micke! Det kommer in väldigt många kommentarer, en överväldigande majoritet är positiva. Vi försöker hitta så många frågor som möjligt, men mängden positiva tillrop gör det till en utmaning. Tack för att du deltar!

Lisa: Så himla viktigt program! Känns som att det är viktigare än någonsin att sända det nu. 
SVT-Robert: 
Jag är glad över att du ser det så och är tacksam för att du skriver ner dina tankar. När vi för ett och ett halvt år sedan beslutade att producera en serie om den framväxande nationalismen visste vi att vi hade ett val till EU-patrlamentet framför oss, samt nationella val i Sverige. Vi förstod aktualiteten i ämnet, men inte styrkan i de nationalistiska krafterna i Europa. Så ja, serien behövs!

Danayt adamu: har Abed någon kontakt med sin familj ännu?
SVT-Hans: 
Vad vi vet har han kontakt med sin mamma och pappa som försöker få möjlighet att komma till Sverige och ansöka om asyl

Carl: Hej Fredrik tack för ett underbart program. Varför visar ni samma avsnitt två söndagar i rad. Blev tagen ut av femtonåriga killen och måste säga att det vart riktigt modigt gjort. Kommer ni att följa upp honom?
SVT-Fredrik: Hej Carl. Programmen har legat på SVT Play länge, det är kanske därför du upplever att det redan sändes förra söndagen. Genom serien fortsätter vi följa Abed och de andra

PeÅ Moström: Fantastiskt att humanismen lever. Tragiskt med de hatiska människor som innerst inne ändå är mänskliga. Tycker att programmet är utmärkt och borde ingå i skolundervisningen.
SVT-Hans: 
Stort tack PeÅ
Programmen finns tillgängliga på svtplay och alla lärare som vill använda dem i sin undervisning får gärna göra det.

Mattias From-Aldaron: Hej, har ni fått mycket problem med hat från den bruna mobben efter dessa program. Mycket bra f.ö.!!!
SVT-Hans: 
Hej Mattias
Nej faktiskt inte. Visst har vi fått kritik och några få glåpord. Men ofta har kritiken varit sådan att det har handlat om en diskussion med olika åsikter. Det tycker vi är bra. SVT har som uppdrag att skapa debatt i viktiga samhällsfrågor.

Cem: Vad sade dina chefer om det du gjorde?
SVT-Robert: Vare sig jag, eller teamets närmaste chefer kände till detta förrän Fredrik och de övriga var tillbaka i Sverige. Det är naturligtvis inte en ordnig som vi tycker om. En annan sak är att jag efter att ha sett råmaterialet och pratat med såväl Fredrik som de övriga i redaktionen förstod den emotionella laddningen i rummet i Aten och förstod dilemmat som uppstod precis där och då. Men detta innebär inte någon förändring av vare sig vår praxis eller våra policys. Detta är ett undantag.

dempa: Självklart ska man hjälpa människor. Men sverige har ingen mera plats låt andra länder ta ansvar!!!
SVT-Hans: Hej Dempa
Du är naturligtvis fri att ha din åsikt och i programmet försöker vi redovisa hur andra människor som tycker som du tänker. Sen är det vår uppgift att skapa diskussion och debatt och det verkar gå ganska bra.

Annie: Hej! Bra program! För mig verkar det så tydligt att många av dessa s.k. nationalister drivs av en inneboende, ganska irrationell rädsla för det okända. Men för dig som intervjuat så många, hur ser du på vad som är gemensamt för dessa högerextrema, rasistiska partier och deras anhängare? 
SVT-Fredrik: Genomgående hos alla personer vi har träffat i den här serien är just rädslan, som i vissa fall, tex Grekland får obehagliga konsekvenser. Det finns några gemensamma värden som de flesta har gemensamt. Mot invandring, mot mångkultur, eu-kritiska, värnar nationens traditioner, och värnar kärnfamiljen.

Eva: När publiceras del 3 i SVT Play?
SVT-Hans: 
I slutet av nästa vecka. Vi kommer att meddela exakt tid när vi är klara. Många människor frågar efter avsnitt tre.

Kalle: JAg vill gärna veta om ni fått respons från utländska journalister 
SVT-Hans: 
Hej Kalle,
Ja, faktiskt
Vi har fått mail från de nordiska länderna men svensktalande personer i både USA och t.o.m. Uruguay har hört av sig. Man kan se programmen på svtplay över hela världen.

Adam: Programmet är jätte bra. Ett av de bästa men det är också lite sorgligt.
SVT-Hans: 
Tack Adam!
Hoppas programmen ger människor mycket att tänka på

Ella: Hej! Jag tyckte programmet var mycket intressant och bra!! Men hur kan man som journalist bara ta med sig någon till Sverige på teve också? Tack!!!
SVT-Robert: Tack Ella. Jag delar din uppfattning. Det är en viktig serie. Och vi kommer under året att ha ytterligare några programserier som kan sägas höra hermma i samma frågeställning. Valet att visa det som inträffade i rummet i Aten var mitt. Vi är ett publicistiskt företag och om vi valt att försöka hemlighålla det hela, och det kommit ut, skulle vår trovärdighet skadas. Det var min bedömning. Därav beslutet att vara så öppna och ärliga med vad som inträffade som du nu kan se att vi är.

Sussan: Hur har det gått för pojken? Har han fått uppehållstillstånd?
SVT-Hans: 
Ja det har han

Amal: Tack för fantastiskt bra program alla inblandade. Ser verkligen emot resterande avsnitt! Extra pluss till Fredriks mini-blogg 
SVT-Hans: 
Tack Amal!

Carl: Hej Hans och Fredrik när lägger ni upp avsnitt 3 skulle gärna vilja se det så snart som möjligt.
SVT-Hans: 
Så fort vi har kvalitetssäkrat de sista detaljerna. Det blir under den kommande veckan och vi kommer att gå ut på sociala medier Facebook och Twitter i SVT:s konton och meddela när trean ligger ute.

stavros: hur klara dom sig i Grekland med hyra och mat ? 
SVT-Hans: 
Killarna levde på egna sparade pengar eller pengar som de lånat av anhöriga och vänner

Linda : Hej ! Ett riktigt bra program �� när kommer del 3 på SVT play ? 
SVT-Hans: 
Hej Linda
Se tidigare svar

Ida: Hej! Vill mest bara tacka för ett väldigt bra program. Stark skildring av det som sker i världen samt Europa idag. //Ida
SVT-Robert: Jag håller med dig (jo, jag vet, jag är partisk i detta fall!): Redaktionen i Malmö har gjort ett mycket bra jobb, värda alla positiva ord. Det är bra public service!

Sofia: Har ni någon kontakt med Abed?
SVT-Hans: 
Hej Sofia
Ja det har vi. Han verkar må bra

Magnus P: Fredrik, du påstår att du inte gjort dig skyldig till människosmuggling. Då måste du svara på, vad är människosmuggling enligt dig?
SVT-Fredrik: Hej Magnus, jag är inte jurist, men som jag förstått det är människosmuggling främst något som beskriver ett agerande där man tjänar pengar människors utsatthet

isidor: Vart tog pojken vägen när han kom till sverige?
SVT-Hans: 
Hej Isidor
Han finns i Mellansverige. Av hänsyn till att han behöver lugn och ro för att komma igång med ett nytt liv i ett nytt land har vi inte gått ut med mer exakta uppgifter om var han finns. Vi hoppas att alla respekterar det.

Magnus P: Vem väljer bort vilka frågor ni inte svarar på?
SVT-Moderator: Hej Magnus P, det har kommit in över 1 000 inlägg nu. Redaktionen gör sitt bästa för att hinna besvara så många frågor som möjligt och vi moderatorer fördelar frågorna till den person i redaktionen som är bäst lämpad att svara. Vi besvarar både kritiskt och positivt ställda frågor.

Susanne: Kommer kommande program endast handla om resan hem eller får vi se mer om hur "nationalister" tänker?
SVT-Hans: 
Hej Susanne,
Resan med pojken är bara en mindre del av de återstående programmen. I de kommande avsnitten får du möte nationalister i både Ungern och Ryssland bl.a.

Inte Sverigedemokrat: Hej, Vem betalade för dina resor? Hur åsiktsneutrala är SVT? Bra program för övrigt Jag vill inte att mina licenspengar skall gå till smuggling.
SVT-Hans: 
Hej,
Inga licenspengar har gått till pojkens resa till Sverige. SVT har naturligtvis betalt för teamets resa eftersom vi skickade ut dem och eftersom vi har beslutat att sända de material de spelade in

Emma: Hej! Tack för ett gott hjärta och god gärning Fredrik! Jag undrar hur ni tänkt kring risken med att normalisera de rörelser ni skildrar? 
SVT-Fredrik: Hej Emma, tack för att du tittar. Jag tycker inte politiken normaliseras av att man får en djupare kunskap om varför de landat i sina ställningstaganden. 

Line: ville bare takke for et strålende program. Dette burde väre obligatorisk pensum i alle skoler. 
SVT-Hans: 
Tack Line
Programmet finns på svtplay.se alla lärare i hela världen kan visa dem för sina elever om de vill

FahmiSthlm: Hej! Jag vill börja med att säga att serien är fantastisk. Men hur länge jobba du/ni med detta? 
SVT-Hans: 
Tack Fahmi
Vi startade i mars 2014 och diskuterade hur vi skulle skildra detta brännbara ämne. Sen har vi haft en fantastisk redaktion som letat upp människorna i olika delar av Europa, som filmat, som intervjuat och berättat. Tack för att du tittar

Per: Hej! Är det straffbart att hjälpa att smuggla in en människa till sverige? I efterhand tänker jag, om man inte blir tagen på bar gärning så att säga.
SVT-Robert: Jag, och vi, är inte jurister. Och av respekt för denna profession vill jag undvika att bli för detaljerad i juridiska frågor. Men min bedömning är, med de fakta jag har tillgång till, att det inte har skett något brott. Men först vid en juridisk prövning vet vi. Såvitt jag vet finns det ingen pågående förundersökning kring de omständigheter som redovisas i programmet. 

Per: vad hände med de andra i rummet? 
SVT-Hans: 
Hej Per,
Vi vet att en hoppade på en lastbil. Det kommer du att se i nästa avsnitt. Vi vet att de flesta andra har lyckats ta sig till olika länder i västeuropa, några av dem till Sverige

Pia: Tycker det är oerhört konstigt att SVT uppmanar till att ev bryta mot lagen... Med samma resonemang behöver vi tex inte betala någon tv licens... 
SVT-Robert: 
Hej Pia. Den logiken förstår jag inte. Vad tycker du om programmet?

Allan: Hej igen Fredrik, hur upplevde du relationen mellan sämre ekonomiska tider och ökad nationalism bland länder du besökte , och var upplevde du den starkast?
SVT-Fredrik: Hej Allan, i Grekland blev kopplingen mellan ekonomiska sämre tider och nationalismen väldigt tydlig, men de återkommande dragen var annars att nationalismen växer där det finns en politisk uppgivenhet och misstro mot etablissemanget

Kristina: Finns intresse från public service i andra länder att visa denna serie?
SVT-Hans: 
Hej Kristina
Det hoppas vi. Andra nordiska länder kommer genom vårt utbyte inom Nordvisionen att erbjudas den möjligheten. Vi vet ännu inte om det finns intresse från public service företag i andra länder även om ett antal enskilda människor i andra länder gärna vill att serien ska visas där.

vikktor: När han frågade om han fick följa med, kände ni inte då - varför bara han av dem som befann sig i lägenheten? Visst, han var yngst men de andra såg också ut som dom hade ett liv framför sig och "förtjäna" bättre. Bra program och viktigt framförallt 
SVT-Fredrik: Hej Vikktor, nej för mig var det en stor skillnad mellan Abed och de andra. Han var ett barn, de andra var vuxna. De andra hade helt andra fysiska möjligheter att klara det som för honom var enormt riskfyllt.

Lasse H: Jag vill ha mer sådana här tunga program! Mer sånt här SVT! Kommer det ngt mer?
SVT-Robert: Ja, det gör det. Ambitionen är ytterligare tre programserier inom samma journalistiska område - självklart med olika fokus när det gäller de frågeställningar vi närmar oss. Och om du tittar på Uppdrag Granskning de närmaste två veckorna kommer du att få se effekter av hur ett polariserat Sverige drabbar enskilda människor.

Gustav: Hej, Varför filmar ni när ni hjälper den unge syriske pojken att fly? Är det ok som opartisk journalist? Hade det inte räckt att bara hjälpa honom utan att filma det hela? Mvh
SVT-Hans: 
Hej Gustav,
Teamat beslutade själva att fortsätta att filma för de ville dokumentera sin resa hem och överlämna till SVT:s cehefer att avgöra om materialet skulle sändas. När vi såg materialet så insåg vi att det innehöll unika bilder som handlar om ett brännande samhällsproblem. I det läget hade det varit fel att inte publicera så att alla får en möjlighet att ta ställning till om det som teamet gjorde var rätt och även få en liten inblick i hur det är att resa genom Europa om man inte har alla handlingar som behövs.

Arash: Klumpen i halsen växte sig till ett jordklot när jag såg ditt program och ytterst det du ställdes inför när pojken frågade dig om du kunde ta med honom. Dina dubier till trots gjorde du det. Jag vet inte ifall "programmet avslöjas" ifall du besvarar min fråga- men om du kan besvara den utan att gå emot ngn programpolicy gör gärna det. Jag vill gärna bistå el bidra till pojkens vistelse i sverige om han nu kom hit och blir kvar. Hur kan jag hjälpa till? 
SVT-Hans: 
Hej Arash
Tack för dina värmande ord.
Just nu bedömer vi att Abed mest behöver lugn och ro för att komma igång med sitt nya liv i Sverige. Därför har vi inte berättat exakt var han befinner sig. Han får det stöd som andra flyktingar får när de kommer till Sverige. Du kan se mer om detta i kommande avsnitt.

agnes: modigt och bra att våga gå i närkontakt med högerrörelsen istället för att stå bredvid och kommentera. Då blir det debatt istället för ställningskrig!
SVT-Hans: 
Hej Agnes
Vi ville försöka få nationalister av olika sorter att berätta hur de tänker så att alla som tittar kan ta ställning. Om det leder till debatt är det helt i linje med SVT:s uppdrag

Tim: Hej Fredrik! Anser du verkligen ditt agerande med att smuggla ett "ensamkommande flyktingbarn" inte strida mot ditt uppdrag som reporter/journalist inom public service och den opartiskhet som en sådan rapportör bör ha? 
SVT-Fredrik: Hej Tim, så här ser jag på det. Opartiskhet handlar om hur man bemöter de inblandade. Vi har verkligen ansträngt oss för att alla ska få utrymme att beskriva varför de tänker som de gör. Det menar jag skapar opartiskhet

Ylva: Hej! Jag tycker att programmet är ganska dåligt men däremot är det riktigt bra att du tar med dig killen! Tycker du inte att dina analyser är lite "tunna"? Att människor blir "patrioter" för att deras föräldrar är det, eller för att de anarkistiska kompisarna var dumma, är det verkligen en tillräcklig förklaring? Varför väljer du/ni att inte göra en mer strukturell och politisk analys?
SVT-Hans: Hej Ylva
Jag delar inte din slutsats om att folk blir nationalister enbart av de skäl som du redovisar. Jag tycker det framgår av programmen att frågan är mer komplex än så. Fortsätt gärna att titta på de kommande två avsnitten

Pontus: Först, jag måste säga att ni som team gjort något verkligt gott! Det är inte alla som skulle agera som er. Vad händer med ensamkommande flyktingbarn och kommer ni följa hans öde? 
SVT-Hans: 
Vi berättar mer om vad som hänt Abed i kommande program

Kalle: Gäller inte Dublin förordningen i Grekland? 
SVT-Hans: 
Hej Kalle
Enligt ett beslut i EU-dosmtolem för några år sen så kan inte Grekland garantera en rättssäker process för at behandla asylansökningar. Därför skickar inte Sverige och många andra EU-länder tillbaka asylsökande till Grekland

Mats: Bra program men vill ändå veta hur ni ser på att göra reportage på minderårig som är i beroendeställning till filmteamet för sin framtid. Man kan hjälpa utan att filma och sedan sända över hela värden. Pojkens historia blir klirr i kassan för SVT? 
SVT-Robert: Hej Mats.
Relevanta frågor du ställer.
Pojken har sin farbror och kusin i Sverige. Hur han än hade kommit till Sverige så hade han haft så starka skäl att han hade fått uppehållstillstånd - vilket han nu har fått. I en rad av viktiga frågor att söka svar på inför beslutet att sända materialet så var att värdera den eventuellt publicistiska skada som pojken kunde råka ut för den viktigaste. Min, och redaktionens bedömning, efter samtal med pojken, hans farbror och andra personer i hans omgivning var bedömningen att exponeringen inte skulle skada honom. Jag träffade honom själv för att få en egen bild av hur han såg på situationen.
Valet att publicera materialet handlade också om att vara öppna med vårt agerande. Motsatsen, att försöka hålla det hemligt, och om det kommit ut, tror jag allvarligt hade skadat vår trovärdighet.

Förundrad: Det är en sådan ironi i ditt agerande. Först berättar du hur journalister rapporterar svåra och tunga händelser i världen, utan att gripa in, sedan gör du något som är kriminellt och tycker det är helt ok. Du och dina kollegor fån en lön från skattemedel. Då skall man väl hålla sig till statens lagar och regler. Eller tänkte ni inte så långt?? 
SVT-Hans: 
Hej Förundrard
SVT får licensmedel det är sant.  Men vi anser inte att Fredrik gjort sig skyldig till något kriminellt. Samma bedömning gjorde en jurist på rikspolismyndigheten för en vecka sen. Om någon åklagare skulle öppna en förundersökning och väcka åtal får vi facit. Men det har inte hänt än vad vi vet

Metin : Vad känner du hindrar dig från att ställa tydligare frågor, som t.ex. till front national medlemmen? Han är homosexuell och är medlem i ett parti som förnekar hans rättigheter och uppblåser hatet mot personer mot hans läggning?
SVT-Hans: 
Hej Metin
Fredrik har verkliugen försökt ställa frågor om hur Christopher får ihop sitt politiska engagemang i Front National med sin homosexualitet. Mer följer i kommande program

Anna: Intressant och gripande reportage. man blir verkligen berörd. Jag undrar dock varför ser man alltid män, män , män när man ser en samling flyktingar. Är det inte längre "rädda kvinnor och barn först " ? Finns det någon statistik som visar könsfördelning vad det gäller invandring ?
SVT-Hans: 
Hej Anna,
Från Syrien flyr många kvinnor och barn också. Men kanske har du rätt på så sätt att en familj försöker att samla ihop pengar till en ung man i familjen för att han  ska klara den ofta livsfarliga resan till ett europeiskt land som kan pröva hans asylskäl. Förhoppningen är i så fall att de andra i familöjen sen ska kunna komma efter

Natalie: Vilken tanke är du mest stolt över respektive mest rädd för hos dig själv i den situationen då han ställer frågan? 
SVT-Fredrik: Hej Natalie, kommer jag förlora jobbet nu? skrämde mig nog mest. Stoltast är jag att jag stod över det.

Mikael: Hej! Jag såg inte programmet idag, men jag har så klart inte missat nyhetsartiklarna om smugglingen. Utan att ha sett vad du gjorde så undrar jag varför ni inte vände er till grekiska myndigheter och på så sätt fick pojken till Sverige med hjälp av Dublinförordningen?
SVT-Hans: 
Se tidigare svar om EU-domstolens syn på Greklands möjligheter att klara asylprövningar på ett rättssäkert sätt

Peter: Tycker ni brustit i opartiskhet,rätt eller fel?
SVT-Robert: Hej Peter.
Jag tycker inte vi har brustit i vare sig saklighet eller opartiskhet. Vi ställer frågor och ger rikligt med utrymme för de intervjuade att ge sina svar. Om programserien anmäls till Granskningsnämnden så får vi facit i sinom tid.

Susanne: Oerhört starkt beslut! Du gör vad jag önskar att jag kunde göra. Tänk om vi kunde skicka vita bussar från alla länder i Europa och hjälpa flyktingar på riktigt. Har du hört vad som hände dem som hoppade ner i containern? 
SVT-Hans: 
Vi kommer att berätta mer om detta i avsnitt tre

Alex: Vet du nåt om de andra flyktingar och om de har lyckats att resa bort från Grekland?
SVT-Hans: 
Ja vi vet att de flesta i lägenheten har lyckats ta sig vidare

Kalle: Vad har du fått för repons från dina kollegor ? 
SVT-Fredrik: Hej Kalle, mer positiv respons från kollegorna än jag kunde föreställa mig.

Kim: Vad hindrar er från att åka tillbaka och hjälpa fler i nöd till Sverige? 
SVT-Hans: 
SVT har som uppdrag att skildra samhällsfrågor som är viktiga för medvborgarna att diskutera. Det som hände med pojken var en unik sak och absolut inte planerat eller sanktionerat i förväg av ansvariga på SVT

Monica: Hej! Vilket program. Innan jag fick veta att killen skulle fråga dig att ta med dig honom hit, tänkte jag hela tiden attjag skulle ha tagit honom hit på en gång om jag kunde. Du är en hjälte! Adopterade du honom? Hur fungerar det? 
SVT-Hans: 
Tack Monika för dina uppmuntrande ord. Fredrik hinner inte svara på alla frågor just nu. Pojken är i Sverige och får det stöd som alla andra i hans situation får

Nätgal: Fredrik, vad är dina uppfattningar om Ouriana nu i efterhand? Såklart som dotter till en nazistisk ledare stämplar man ju henne som ett riktigt monster. Förmodligen är hon nog inte riktigt frisk i huvudet, men i serien verkade hon riktigt vettig. Bara i tv eller var hon så i verkligheten? Vilka egenskaper tycker du kännetecknar henne?
SVT-Fredrik: Hej Nätgal, det kommer fram fler sidor av Ourania i kommande avsnitt. Det är svårt att sammanfatta en person på några få ord, men komplex och sökande, bland annat efter ett martyrskap.

Johan F.: Vinklade reportage och agenda journalistik som ni bedriver är inte Public service enligt sändningvillkoren. Vad säger programdirektören? 
SVT-Robert: Hej Johan F. Du förstår ju vad jag kommer att svara, men ändå: jag tycker Fosterland är en serie som väldigt väl lever upp till såväl Radio- och TV-lagen och dess portalparagraf, den s.k. "Demokratiparagrafen" som det Sändningstillstånd som riksdagen beslutat om och som vi har att förhålla oss till. Du kan ju låta detta bli prövat genom att meddela avvikande uppfattning till Granskningsnämnden.

Richard: Otroligt! Vilket program! Är helt tagen. Man slits mellan hopp och förtvivlan, där du Fredrik är hoppet. Hur hanterar du alla upplevelser från serien? Kan du se ljust på framtiden? Kram
SVT-Fredrik: Hej Richard, tack för att du tittar. Ja jag ser mer ljust på framtiden nu än innan vi började med den här serien. Bland annat eftersom vi mötte ett genuint intresse från alla inblandade att berätta varför de tänker som de gör. Ökade kunskaper kan bara leda till nåt bättre.

Sture nilsson: Såg precis programmet. Givetvis framställs invandrarna som offer. Är det okej att smuggla in fler invandrare till sverige?? Låt mig sen fråga dig, du kallar sd för rasist parti. Kan jag som svensk bli tillsammans med en muslim kvinna?? Kan vi börja bygga kyrkor i Syrien??? Själv klart inte. Så vem är då rasister??? 
SVT-Hans: 
Hej Sture
Det finns fortfarande kyrkor i Syrien. En del av dem byggdes på den tiden då våra förfäder blotade till Oden med blodiga offer. Jag vet inte om du önskar bli tillsammans med en muslimsk kvinna. Men det finns många exempel på äktenskap över religions. och kulturgränser som visar att detta är möjligt om alla parter önskar det. Var sägs i programmet att SD är ett rasistiskt part? Ingenstans. Det är din egen slutsats. Vem som är rasist får alla som tittar avgöra. Var en efter sitt förstånd

Klas: Det var rubriker för några veckor sedan om det var lagligt eller inte. Vad är status idag rörande ärendet? Får Abed stanna?
SVT-Hans: 
Abed har uppehållstillstånd och de jurister som uttalat sig offentligt har sagt att detta inte var olagligt. Men juridiken är inte glasklar på något sätt. Det kan bli så att saken till slut prövas. Vi vet inte

Mats: Är det inte vardagsmat att journalister och andra som arbetar när människor på flykt får frågor m de kan hjälpa till ?
SVT-Robert: 
Jo, så är det. Journalistrollen innebär i grunden att bevaka, granska, ge sammanhang o.s.v. och så ska det vara. Fredrik och teamet gick ur journalistrollen i just den stunden i det rummet i Aten. Det är ett undantag och det är detta undantag som jag har haft att förhålla mig till.

qwert123: Tänk om pojken, som ni smugglade in, i framtiden blir en radikal islamist? 
SVT-Hans: 
Hej
Ingen kan naturligtvis veta vad som händer i framtiden. Men att avstå från att hjälpa ett utsatt barn inför risken att han kan komma att göra något dåligt i framtiden verkar vara ett dåligt alternativ. Det kanske t.om. är så att risken ökar för att människor gör dåliga saker mot varandra om vi inte hjälper varandra. Vad tror du?

kerstin: Fredrik, förstår mycket väl att det måste ha varit en jobbig fråga att få av denna unga pojken som ber om hjälp. Men tänkte du någon gång på att du inte är där privat person utan att du är där för SVT som journalist och ska göra ett jobb? 
SVT-Fredrik: Hej Kerstin, jag kände självklart att jag var där som journalist inte som privatperson, men jag upplevde också något jag aldrig tidigare varit med om. Att en pojke var helt utlämnad till mig och mitt beslut. det fick mig att kliva ur min yrkesroll och fatta ett beslut jag kunde leva med som människa. 

Adam: SVT-Robert. Räcker det inte med sådan här propaganda-serier snart? Ni måste väl förstå att tittarna blir upprörda. Vi har nu snar runt 1,5 miljon SD-väljare. Folk vill se nyanserade program där man granskar också på problem med invandring.
SVT-Robert: 
Adam, jag tycker alldeles uppriktigt att det är tråkigt att du ser serien som en propagandaserie. För mig är det en utomordentligt väl producerad serie som behandlar en av de mest centrala frågorna i vår samtid. Det är definitivt en del av vårt uppdrag.

Josephine: Vad har varit det svåraste/mest utmanande med arbetet med den här reportageserien (förutom det uppenbara som framgår i programmen)?
SVT-Hans: 
Hej Josephine.
Många saker. Att försöka komma nära människor som ibland har åsikter som hamnat utanför det demojratiska samtalet (Gyllene Gryning) är en utmaning eftersom SVT har ett uppdrag att värna de demokratiska värderingarna. Men vi är ännu inte klara med den totala utvärderingen

Nils Andersson: Är det inte så att det är ni som också sitter i granskningsnämnden ????
SVT-Robert: 
Nej.

SVT-Hans: Tack alla chattare för en bra diskussion och många bra inlägg! Tyvärr hann vi intte svara på allas frågor. Men intresset verkar vara så stort att vi försöker köra en ny chatt även efter programmet nästa söndag.
Allt gott till er alla!

SVT-Robert: Ok. Tack för ikväll och tack för ert engagemang.

Johanna 20 år: Hej! Tycker du inte att du sätter alla andra journalister i en väldigt utsatt position när du bryter mot journalistkoden genom att sluta rapportera och istället ingripa?
SVT-Fredrik: Hej Johanna, en viktig fråga. Detta var en helt unik situation som jag aldrig tidigare upplevt trots många år som reporter utomlands. Det innebär också att man inte kan använda detta som ett exempel på hur man bör eller inte bör agera i andra lägen.

SVT-Fredrik: Tusen tack för alla intressanta frågor. Jag har försökt svara på så mycket jag hann, ledsen om just din fråga inte besvarades. Varmt tack för att ni tittar och chattar, allt gott!

SVT-Moderator: Nu har klockan passerat 22.00 och det är dags att stänga chatten. Det har kommit in väldigt många frågor, nära 1500. Fredrik, Robert och Hans har gjort sitt bästa för att besvara så många som möjligt, men det finns tyvärr många som inte har fått svar. Vi vill tacka för alla inlägg som vi var tvungna att välja bort.

Om du har en fråga som du inte fick svar på i kvällens chatt är du välkommen att skriva till fosterland@svt.se