SVT1Torsdagar 21.00

Läs chatten om Fosterland

Fosterlands programledare Fredrik Önnevall.
Fosterlands programledare Fredrik Önnevall.

Fredrik Önnevall, programledare, och programdirektör Robert Olsson chattade om dokumentärserien Fosterland . Chatten är nu stängd, men går fortfarande att läsa.

SVT-Moderator: Hej och välkomna till SVT:s chatt om Fosterland. Nu är Fredrik och Robert på plats för att svara på era frågor.

Ali: Hej, har SVT anmält sig själv för tjänstefel? Hur vet ni att rapportern inte fick betalt? Finns det andra anställda som var med på brottet (fotograf, fixare)?
SVT-Robert: Vi har inte anmält oss själva. Och ingen har fått betalt. Dessutom har inget brott begåtts.

Civilekonomen: Ni är inte rädda att tappa licensbetalare ? Detta kan ju tolkas som ett att SvT tar ett politiskt ställningstagande att det är OK att begå flyktingsmuggling indirekt kan det tolkas som med skattepengar. Man säger att man begår en mänsklig handling och inte tar ställning, vilket precis är det ni gör ?
SVT-Robert: Det har inte förekommit någon människosmuggling.

Kalle: Ni är fullständigt maktfullkomliga. Hur kan ledningen vara "Trygg" i denna fråga. Sänder ni detta och samtidigt påstår er vara opartiska har ni gått över gränsen!
SVT-Robert: Jag är trygg i den meningen att serien Fosterland  mycket väl lever upp till såväl Radio- och TV-lagens portalparagraf, den s.k. "Demokratiparagrafen" samt ligger väl i linje med de krav som beskrivs i vårt av riksdagen beslutade Sändningstillstånd.

Erik Lindbom: Hur ser du på att du som journalist har gått från att vara observatör till aktör? Rekommenderat för dig är att titta extra noga under rubriken "Journalisternas yrkesetik" i följande länk: https://sv.wikipedia.org/wiki/Journalistik . Må väl! 
SVT-Fredrik: Hej Erik, en svår och viktig fråga som jag självklart funderat mycket på. Jag fattade beslutet på medmänskliga grunder, det var alltså inte ett journalistiskt beslut. Det uppstår ibland situationer där jag upplever att det är viktigare att följa min magkänsla, jag kan inte ha en moralisk kompass som privatperson och en annan som journalist. Generlett tycker jag man ska hålla sin observatörsroll, men i detta fall var det bara jag som kunde förändra situationen för pojken och då handlade det om ett beslut jag skulle behöva leva med resten av mitt liv.

Fundersam: Robert Olsson uttalar att FÖ gjorde en djupt moralisk handling. Innebär det att han anser att journalister i utsatta områden som inte gör vad de kan för att hjälpa personer till Sverige inte handlar moraliskt?
SVT-Robert: Nej inte alls. Moral låter sig inte beskrivas så lätt. Många gör fantastiska insatser för att informera och beskriva svåra komplexa saker i under besvärliga omständigheter.

Therese Juel: Hej. Jag tycker du ska ha en stor eloge för att du valde att hjälpa pojken! Jag undrar bara - vari bestod smugglingen? Var det på grund av att nu visste att han hade falska papper? Han åkte väl öppet tillsammans med er och hans falska papper kunde väl när som helst ha upptäckts.. Än en gång - all eloge till ditt medmänskliga hjärta!! ps ska bli mycket intressant att se programserien
SVT-Fredrik: Hej Therese, jag är av uppfattningen att detta inte är ett brott, men det blir en eventuell fråga för juridiken i framtiden
 

Marianne Alin: Har du råkat ut för ett liknande dilemma tdigare, och huf har du hanterat det?
SVT-Fredrik: Jag har träffat många starka människoöden men aldrig en person som var helt utlämnad till mig och mitt beslut om jag skulle hjälpa 

Peter: Hej! Du säger att det inte är ett brott. Det här är ett brott som heter människosmuggling. Hur ställer du dig till det?
SVT-Robert: Det här är inte människosmuggling. Dessutom, för att slå fast att brott blivit begånget krävs en anmälan, en förundersökning och därefter att en åklagare bestämmer sig för att väcka åtal - och först vid ev dom kan du tala om att ett brott skett. Min bestämda uppfattning är dock att inget brott skett, men facit har vi ju efter ev prövning.

mike: Var mötte Fredrik denna 15-åring? Fanns det fler som var i nöd? 
SVT-Fredrik: Hej Mike, vi träffade Abed i Aten av en slump. Det finns många fler i tuffa situationer. Det gjorde dock inte hans situation mindre akut

O.L: Hej! Hur många anmälningar tror ni att ni kommer få mot er i granskningsnämnden för Radio & TV? Ni brukar ju få rätt många så fort ni rör er mot granskning av högerytterkanten i det politiska landskapet. (och många verkar ju uppenbart upprörda redan nu)
SVT-Robert: Jag tror det blir ett antal anmälningar. Vid tidigare tillfällen under senare tid när vi fått massanmälningar mot oss, typ vid EU-valvakan och utfrågningen av J Åkesson inför riksdagsvalet har vi i alla delar blivit friade av Granskningsnämnden.

jk: om ni ska ha en "chatt" så kan ni inte skriva två svar på tio minuter. välkomna in till 2014. öka. 
SVT-Moderator: Hej jk, vi hade lite tekniska problem med Fredriks uppkoppling initialt. Vi hoppas att svaren ska komma snabbare nu. Tack för att du deltar!

Lasse: Hej! Jag tycker det var fint gjort av dig oavsett om man finner det brottsligt eller inte. Undrar om och i så fall hur, yrkeslivet för andra journalister kommer påverkas av det du gjort? Dvs inte bara granskat, intervjuat och återgett utan även verkat. Tack! 
SVT-Fredrik: Hej Lasse, jag tycker inte man ska dra några generella slutsatser om journalistikens framtid utifrån den här situationen. Den var unik på många sätt och resulterade därför i ett ovanligt beslut

jk: när du gått från journalist till "hjälparbetare", varför fortsatte du filma? gjorde du det för pojken eller ditt eget egos skull? du vet svaret lika väl som jag. 
SVT-Fredrik: Vi fortsatte filma i första hand för att visa för berörda chefer vad som hände och hur det gick till. Abed ville i efterhand precis som vi att det skulle visas för att illustrera under vilka förutsättningar människor på flykt lever.

PIA: Kommer ni även att ha chatt efter programen visas ?
SVT-Moderator: Hej PIA, det är ett bra förslag. Vi ska undersöka den möjligheten.

mike: Vad innebär Demokratiparagrafen i korta ordalag?
SVT-Robert: När jag uttalat mig om radio- och tv-lagen har jag gjort det som en beskrivning av serien som helhet. I % kap paragraf 1 står det "...programverksamheten som helhet präglas av det demokratiska statsskickets grundideér och principen om alla människors lika värde och den enskilda människans friheet och värdighet".
Paragrafen anknyter bland annat till förhållandeet mellan människor, till exempel fördömande av rasism, våld och brutalitet samt hävdande av jämställdhet mellan kvinnor och män.

jk: hur ser du på grekland som eu-land? är dom inte kapabla att hantera asylansökningar där?
SVT-Fredrik: De flyktingar vi träffade upplevde det inte så. Det var deras vilja att ta sig därifrån och deras genuina oro för att befinna sig i landet som jag reagerade på och tog mig till

Lena: Om ni inte anser detta är människosmuggling. Vad kallar ni det då?
SVT-Robert: Fredrik hjälpte en 14-årig pojke från Aten till Sverige.

John: Varför anser journalister sig stå över lagen jämfört med hederliga medborgare? Att de kan bryta mot lagen bara för att deras yrke kan användas som förevändning?
SVT-Robert: Jag tror inte att journalister anser sig stå över lagen. Och i det här fallet har inget brott ägt rum. Anser jag - på goda grunder.

Johanna: Jag är överväldigad. Tack Fredrik för att du tog beslutet, du har räddat hans liv. Har ingen fråga, ville bara säga tack.
SVT-Fredrik: Tack Johanna! Titta även gärna på hela serien, den innehåller många viktiga frågeställningar och försöker ge en bfredare bild av ett viktigt ämne

Mona Iraqi: Det där låter konstigt - å ena sidan berättar du att pojken var redo att hoppa på lastbilar för att ta sig ur Grekland men så plötsligt har han falska identitetshandlingar som "han skaffade själv". Varför åkte han inte på dem i början? Eller - som jag tror - var det ni som betalade dessa handlingar åt honom? 
SVT-Fredrik: Självklart inte. Anledningen att han inte kunde resa som vi gjorde utan oss var att han aldrig skulle kunna resa och se ut som en vanlig resenär. Han kunde inte resa på det sättet med de vuxna flyktingarna och han är en pojke 

jk: när ni säger att inget brott begåtts, vad anger ni för lagrum samt vad har ni för juridisk kompetens att avgöra det? 
SVT-Robert: Söker du ett lagrum för att brott INTE har begåtts?

Maria: Ska detta ses som en inbjudan till alla svenskar att göra likadant? Det här är ju inte människosmuggling som du påstår.
SVT-Robert: ‘Det är ingen inbjudan åt något håll.

sara: Är pojken ensam eller finns släktingar han kan återförenas med? Bor han i fosterhem eller förläggning? Har han börjat skolan? Helt enkelt, hur ser hans framtid ut?
SVT-Fredrik: Abed har börjat skolan och lär sig svenska. Han har fått uppehållstillstånd, hans farbror och kusin finns sen tidigare i Sverige det var därför han ville hit. Han ser själv ljust på framtiden i Sverige

Bengt: Hur tänker ni om att det finns 10 miljoner medmänniskor som måste uppehålla sig i Grekland och inte har möjlighet att bosätta sig i Sverige? För min del känns det ganska sorgligt. Alla vet nämligen att allting är bättre i Sverige.
SVT-Fredrik: Situationen i Grekland är starkt berörande och precis som du säger finns det många människor i nöd. Deras sitation förändras dock inte av att vi hjälpte Abed men hans sitaution blev bättre

Hoz: Jag har ingen egentlig fråga och du behöver inte besvara detta. Jag vill bara tacka för dig det beslut du tog när du hjälpte pojken hit. Du är guld värd.
SVT-Fredrik: tack för uppmuntrande ord!

PIA: Ni producerar en dokumentärserie om Fosterlandskärlek......Och visar samtidigt ett tragiskt människoöde, för att visa hur hemska alla nationalister är ? Allt vinklat som vanligt ?
SVT-Fredrik: Inte alls. Titta på serien, då hoppas jag att du ser att vi ägnar mycket tid åt att ge en rättvis balanserad bild av alla inblandade för att ge en bredare bild av en stor fråga

SVT-Robert: Tack för frågorna. Vi avrundar nu. Fredrik och jag behöver flytta oss till en radiostudio.

SVT-Fredrik: Tusen tack för alla intressanta frågor. Måste vidare men hoppas kunna fortsätta snart igen framöver!

SVT-Moderator: Nu stänger vi chatten, Fredrik och Robert ska vara med i P4 Extra om några minuter. http://sverigesradio.se/p4/