Det hände efter första säsongen av Fosterland

I första säsongen hjälpte programledare Fredrik Önnevall 15-åriga flyktingen Abed till Sverige. Reaktionerna blev stora och många. Nu berättar Önnevall om vad som hände efter seriens slut: ”Nu pratar han jättebra svenska”.

I Fosterland säsong ett fick vi möta några av Europas kändaste nationalister och även de som känner sig som deras måltavla – flyktingarna. Programmet vann tv-priset Kristallen för bästa fakta- och aktualitetsprogram 2015 och resulterade i en mängd reaktioner.

Nu berättar programledaren och journalisten Fredrik Önnevall om reaktionerna och vad som hände efter säsongens slut.

– Folk blev väldigt berörda och glada. Jag skulle nog säga 90 procent var jättestarka och positiva reaktioner.

Önnevall menar att programmet kom precis när det var som mest aktuellt, då tittarna själva märkte av förändringar i Europa.

– När vi började spela in så var det nästan en öppen fråga om nationalismen verkligen växte i Europa, och då skedde det så ofantligt mycket, seger efter seger. Och sen kom det svenska valet och sen var det ett faktum, och det förändrade hela Europa i stort sett.

Blev polisanmälda efter serien

Det som blev mest uppmärksamat var historien om 15-åriga Abed. Abed var en flykting som Fredrik träffade i Grekland och som han sedan tog med till Sverige.

– Jag är glad att jag gjorde det, för min egen skull, därför att jag kände att jag personligen behövde göra det i den situationen, berättar Önnevall.

Men när serien sändes blev Fredrik polisanmäld för att han tagit med Abed till Sverige.

– Vi pratade med juridiska experter som menade att det förmodligen inte rörde sig om ett brott. Att ta hit honom gick ju bra och det är ingen som har hört av sig efter polisanmälan.

Abeds familj: äntligen återförenade

När Abed följde med Fredrik till Sverige fick han ganska snart ett uppehållstillstånd. Han hade dessutom en kusin i landet som kunde ta hand om honom.

Nu har Abed lyckats samla hela sin familj hos sig.

– De kunde komma hit genom anhörig invandring, så hans föräldrar är här nu och hans två systrar.

Fortfarande bra kontakt: ”Han kommer gå långt”

Säsongen avslutades med att Abed fick gå sin första dag i den svenska skolan och sedan dess har han fortsatt med det. Fredrik Önnevall berättar att de fortfarande ringer varandra ofta.

– Vi bor i olika delar av landet så vi kan inte träffas så där regelbundet men vi pratar och förut fick vi ha tolk men nu pratar han jättebra svenska. Det är en väldigt driven kille som tycker om att vara här. Han kommer gå långt tror jag.

Abed gav idén till nya säsongen

Nu är Fosterland aktuellt med en ny säsong som har premiär torsdag 14 januari. I den nya säsongen är får vi följa livet i en del av Sverige som tidigt tog emot många flyktingar.

Fredrik berättar att det var Abed och de andra flyktingarna som de träffade i första säsongen som inspirerade till den nya.

– När Abed kom till Sverige började jag fundera över hans liv kommer bli. Vad kommer hindra honom eller hjälpa honom?

Tillsammans med Fredrik Önnevall kommer vi i den nya säongen få träffa människor som nyligen kommit till Sverige och människor som bott här länge.

Här kan du läsa mer om säsong två av Fosterland

Se hela första säsongen i SVT Play

Efter premiären av Fosterland säsong två får du chansen att chatta med Fredrik Önnevall programchefen Micael Lekberg. Här hittar du chatten.