”Tack för att ni tittar och engagerar er”

Foto: Mattias Ankrah
Journalisten Fredrik Önnevall träffar nya och gamla österlenare.

Fredrik Önnevall och Fosterland-produktionen chattade med tittarna.

Det kom in många reaktioner och frågor efter säsongspremiären av Fosterland. Här kan du läsa chatten i sin helhet.
 

Christian: Varför tror ni så många blir provocerade av denna programserie?
Micael Lekberg, programchef SVT: Hej Christian!
Människor har självklart olika perspektiv och olika uppfattningar och då kan en del tittare och de som medverkar i chatten känna frustration. jag håller dock inte med om att de är så många. de flesta verkar väldigt intresserade av serien Fosterland.


Ann-Sofie: Tack för ett jättefint program!! Det gav hopp och inspiration.
Fredrik Önnevall: Tack för att du tittade Ann- Sofie

Madelene: Vad jättebra! Så fint, respektfullt och hoppingivande. 

Gunnar B: Tänk om alla journalister eller andra med för den delen skulle smuggla "flyktingar" till Sverige på eget bevåg, bara för att tillfredsställa något slags personligt behov och sedan låta allt detta belasta staten/skattebetalarna? Dessutom i detta fall prata om "ankarbarn". Gissar Fredrik Önnevall inte själv står för uppehället för dessa nu 5 personer? Nej, jag kan inte gilla denna asylpropaganda som nu basuneras ut av SVT. Låt Migrationsverket sköta detta, vi har dessutom mig veterligt fortfarande en REGLERAD asylinvandring. 
Micael Lekberg, programchef SVT: Hej Gunnar och tack för dina reflektioner.
I förra serien uppstod en situation då Fredrik kände att han behövde hjälpa ett barn i en utsatt situation. Vi följde sedan utvecklingen vidare med Abed. I den här serien har vi valt att fokusera på vad som nu händer när väldigt många flyktingar kommer till Europa o Sverige. vi har valt simrishamn. Vi föjer de som hjälper och de som tycker att vi tar emot för många flyktingar. Vi tycker det är en viktig och relevant serie.

Erik Höglund: Hej Fredrik, Micael och Mats. Tack ska ni ha för den här möjligheten att skriva frågor över nätet. Jag vill börja med att säga att jag tycker att "Fosterland" är ett utmärkt program som främst ger perspektiv över flyktingsituationen i Sverige idag, något som är rent kritiskt nödvändigt i dagens politiska klimat. Det är just det som är frågan: Perspektiv. I första avsnittet har ni beskrivit situationen på flyktingboende och flyktingläger, men ur integrations-synpunkt finns det en annan sak som är också väldigt centralt i integrations-processen: Språket. Kommer senare avsnitt att visa perspektiv från SFI-utbildningen? Om svaret är nej, varför inte? Och vad är era personliga åsikter just om hur SFI-utbildningen fungerar idag?
Fredrik Önnevall: Hej Erik du tar upp en mycket viktig fråga. Vi har försökt belysa så många olika aspekter vi kunnat utifrån vad våra huvudpersoner går igenom. I programmet du just såg diskuterades språkets betydelse, just kvaliten på SFI kommer vi inte in på eftersom ingen av våra huvudpersoner läste på SFI under året vi var där.
 

Kaijsa: Tack för ett upplysande program som inte är rädd för verkligheten. Det berör starkt!

Anna: Hej Fredrik! Jag undrar vad du tyckte om den bild av Sverige som Migrationsverket gav under utbildningen i lägret i Dadaab? 
Fredrik Önnevall: Hej Anna, det var en väldigt ingående beskrivning av Sverige som Migrationsverket gav, i vissa fall rent nödvändig, hur flygresan går till rent praktiskt, i andra fall överkurs, hur den svenska riksdagen är organiserad.

Åza: Vill bara säga Tack för ett mycket intressant program! Jag ser fram emot nästa avsnitt.

Kerstin: Oerhört intressant. Vad hände med mannen som kröp?
Mats Billberg Johansson, projektledare SVT: Tack! Mohammed är med i alla tre programmen så följ serien. Men jag kan avslöja att det blir ett lyckligt slut.

Bibbi Holt: Är du hoppfull? Hoppas Hammenhögmodellen med svenskundervisning sprider sig
Fredrik Önnevall: Hej Bibbi, jag blir hoppfull över att alla vi träffade ville beskriva sin tillvaro, det tyder på en vilja att mötas och bli förstådd. Hammenhögsmodellen har studerats av bland annat den förre migrationsministern Tobias Billström

Birgitta: Vilka yyterligare länder tar emot kvotflyktingar från Kenya?
Mats Billberg Johansson, projektledare SVT: Dom flesta i Dadaab är ursprungligen från Somalia. Osäker på vilka fler länder som tar emot flyktingar därifrån men det administreras av UNHCR. Jag tar reda på det och försöker återkomma.
 

Simrishamnare : Kommer det att vara från Simrishamn något mer?
Mats Billberg Johansson, projektledare SVT: Vi är i Simrishamn under hela serien, i alla tre programmen.
 

Nyfiken: Hej Fredrik. Jag undrar varför så få utländska kvinnor får dela sina upplevelser och åsikter? 
Fredrik Önnevall: Hej Nyfiken, om du syftar på programmet så är en av våra huvudpersoner Rafaiela, och vi försöker alltid ha en så jämn fördelning det går mellan kvinnor och män.

MJN: Stort TACK för ditt program! Jag vill skänka kläder och leksaker till Gåvobutiken i Hammenhög - hur går jag tillväga? Jag kan själv arrangera transport dit men behöver kontakuppgifter om dom vill ha mer grejer?
Fredrik Önnevall: Hej MJN du hittar Gåvobutiken på Facebook

35-åringen: Blir tårögd av programmet! Tack för att ni förmedlar. Hur kan jag göra för att bäst hjälpa nyanlända i Sverige?
Mats Billberg Johansson, projektledare SVT: Hej. Det finns säkert hjälporganisationer där du bor. Kontakta dom eller kommunen.

Martina: Fantastiskt, berörande, intressant och så viktigt program! Ser verkligen fram emot att se resterande avsnitt. Jag gillar allt du gör Fredrik! Hur har det gått för pojken som grät i slutet av programmet och som säger att han vill stanna i Simrishamn? 
Fredrik Önnevall: Hej Martina tack för att du tittar. Vi kommer följa pojken Majd under hela serien så du kommer få veta hur det går för honom. Men jag kan iallafall berätta att han mår bra idag.

Karin : Tack för detta fina program! Så viktigt att få ta del av flyktingars tankar och perspektiv. Det behövs! 

Adam K: Fredrik skrev att 90% var positiva till förra programmet. Finns inte en chans att det stämmer. Solklar lögn. I så fall menas att det är 90% positiva kommentarer ni släpper igenom på chatten. Helt annan sak och ni är knappast seriösa.
Fredrik Önnevall: Hej Adam, tack för att du skrev. Min uppfattning är att den sammanlagda responsen efter förra serien var överväldigande positiv. I chattar försöker vi i synnerhet bemöta så många kritiska inlägg med frågor som vi hinner med. 

Clara: Först: Du och ditt team är fantastiska! Du är väldigt skicklig på att intervjua utan att verka anklagande. Sen undrar jag om det finns tankar om att göra programmet till ett undervisningsmaterial för skolan? Eller finns det redan? Hade ju varit fantastiskt!
Micael Lekberg, programchef SVT: Hej Clara, det är ett riktigt bra team som jobbat med programmet:)
Ja, vi har erbjudit skolor att använda förra serien och om det finns önskemål kring att visa den här serien i utbildningssyfte så kommer vi göra det. Tack för din refletion och ide´!

Margareta : Hej igen. Vill gärna se den tidigare serien i Fosterland, som jag tyvärr har missat. Kommer de att läggas ut på SVT Play?
Moderator: Hej, du hittar tidigare säsong här


Peter: Undrar om ni anser att svenskar är mer misstänksamma mot främlingar & rasistiska eller är det så allmänt var man kommer i världen? Tacksam för reflektion
Fredrik Önnevall: Hej Peter, min uppfattning efter förra säsongen då vi reste i flera europeiska länder är att svenskar inte är mer misstänksamma mot främlingar än människor i andra länder

M: Känner ni till fler kommuner som bedriver liknande verksamheter som dem i Hammenhög och isåfall vilka?
Mats Billberg Johansson, projektledare SVT: Hej Maria. Det finns säkert på de flesta orter i Sverige, kanske inte lika stort och välorganiserat som i Hammenhög. Kontakta biståndsorganisationern så kan de säkert hjälpa dig att hitta nån i din närhet.

Anne: Det är märkligt och skrämmande att ni inte besvarar frågor, som inte bara består av överväldigande beröm!
Mats Billberg Johansson, projektledare SVT: Hej. Är det nå speciell du tänker på?

ko.olofsson@telia.com: Vilka kriterier används när man väljer ut kvotflyktingar
Fredrik Önnevall: Hej KO, mer info om kvotflyktingar hittar du på Migrationsverket

http://www.migrationsverket.se/Privatpersoner/Skydd-och-asyl-i-Sverige/Flyktingkvoten/Vem-kan-bli-uttagen-som-kvotflykting.html

Anders: Var det någon som frågade vad flyktingarna ville veta om Sverige i Dadaab?
Fredrik Önnevall: Hej Anders, informationen var förberedd i förväg, jag observerade ingen frågestund, men det betyder inte att det inte förekom någon sådan.

Jonas: Dåligt program. Försvara er strategi när det gäller jämförelsen mellan olika folk, sjukdomar, förutsättningar och möjligheter. Jag förstår att ni blev utsparkade som humanist. 
Mats Billberg Johansson, projektledare SVT: Hej Jonas. Synd att du inte gillar programmet. Förstår inte riktigt vad du menar med din fråga/ditt påstående.
 

PIA: När ska någon som är kritisk till massinvandring få producera program som fosterland ? 
Micael Lekberg, programchef SVT: Hej Pia!
tack för din fråga. Vi kommer i serien som innehåller tre episoder få träffa både de som är kritiska till attt det kommer så många flyktingar till Sverige och som är kritiska mot politikerna. Vi skildrar oxå de som vill hjälpa till på olika sätt. Vi menar att vi på ett öppet sätt släpper fram både kritiker och de som som hjälper till. Fortsätt följa serien så hörs vi på chatt igen.

kenta: Fredrik! hur mycket kritik fick du för att du smugglade in en flykting i förra serien? och vad sa din arbetsgivare om detta?
Fredrik Önnevall: Hej Kenta, jag fick både ris och ros för att vi hjälpte Abed att komma till Sverige. Min arbetsgivare tog bara ställning till den publicistiska frågan om detta skulle visas eller inte, och efter en kort betänketid beslutade de att resan med Abed skulle redovisas i serien. 

Awsvensson: Vad var syftet med programmet ,kunde inte se att det tillförde migrationsdebatten något 
Micael Lekberg, programchef SVT: Hej Awsvensson,
Syftet med programmet är att visa hur det går till på en mindre ort när nu många flyktingar kommer. Vi följer människor som på olika sätt engagerar sig i att hjälpa till men även de som är kritiska. Vi menar att det är en skildring om integration och hoppas att du känner så också när du sett hela serien.

M: Känner ni till fler kommuner som bedriver liknande verksamheter som dem i Hammenhög och isåfall vilka?
Fredrik Önnevall: Hej Maria det finns många kommuner som likt Simrishamn har frivillig svenskundervisning. Att Hammenhögsmodellen blivit omtalad beror på att de var tidigt ute med en metod där frivilliga och kommunen hjälps åt.

Karin: Har ni återkopplat till de simrishamnsbor som är negativa efteråt. Har de fått mer insikt efter programserien?
Mats Billberg Johansson, projektledare SVT: Hej Karin. Vi håller kontakt med alla våra medverkande, framförallt de som är med mycket. Om de ändrat uppfattning på ena eller andra hållet efter serien vet vi inte. Men det händer en del under inspelningarna, så fortsätt titta.

åsa: nästa gång kan ni göra en programserie om svenskar som lever på fattigdomsgränsen och under den
Micael Lekberg, programchef SVT: Hej Åsa,
Tack för ditt tips. Ja, det finns säkert anledning att skildra svenskar som är utsatta på olika sätt ,inte minst de som lever under fattigdom. Jag tycker att vi i olika program , nyheter och Samhällsprogram tar upp det , men det kan säkert göras ännu mer.

Birgitta: Varför hjälper man inte övriga i lägret med bättre hus? De har ju bott där så länge. Är det pengar som fattas?
Fredrik Önnevall: Hej Birgitta, jag tror att det till stor del beror på ekonomiska resurser, men även på att Kenya inte vill se ett flyktingläger med 350 000 människor, till största delen somaliska medborgare som en permanent lösning.

Svea: Dessa snyfthistorier, finansierade av SVT, är väldigt ensidigt färgade.Skrämmande att hela SVT är så infekterat. Tacka vet jag Granskning Sverige på tuben.
Micael Lekberg, programchef SVT: Tack för dina synpunkter Thomas.
Vi tycker dock att vi gör en relativt bred skildring av en av de största samhällsfrågorna i vår tid.

PIA: När spelades detta program in ? Det är kaos i både simrishamn och hammenhög pga för många asylsökande.
Mats Billberg Johansson, projektledare SVT: Hej Pia. Inspelningarna pågick från mars till oktober förra året. Så vi var med när den stora flyktingströmmen kom. Fortsätt att titta på serien.

Adam K: Jag vänder mig starkt mot att SVT utmålar mig som "ond" för att jag hellre hjälper 100 handikappade på plats än 1 handikappad flykting till Sverige. SVT har tillräckligt av denna typ av "propaganda" och jag efterlyser lite mer intellektuellt utmanande program.
Micael Lekberg, programchef SVT: Hej Adam,
Absolut ingen ser dig som ond för den insatsen.  Man kan ju hjälpa till på så många olika sätt och olika människor engagerar sig i olika frågor. Vi visade det i kvällens program.

Håkan: Tack för ett intressant program. En konkret fråga: Upplevde ni när ni var i flyktinglägret att de som var utvalda att vidarebosätta sig i Sverige hade fått en bättre integrationsmöjlighet om de redan i flyktinglägret getts utbildning i svenska och svenska förhållanden? Dvs påbörjat SFI utbildningen redan vid besked om uppehållstillstånd. En utbildning som i så fall skulle pågå i flera månader innan Sverigeresan.
Fredrik Önnevall: Hej Håkan, intressant tanke. Min bedömning efter att ha varit där en ganska kort tid är att en undervisning på plats hade medfört stora praktiska hinder pga det osäkra säkerhetsläget, men skicka gärna vidare din idé till Migrationsverket.

Emelie: Finns statistik hur väl de olika integreringssätten fungerar?
Fredrik Önnevall: Hej Emelie, jag har själv efterfrågat en jämförelse mellan tex kvotflyktingar och asylsökande som tar sig till Sverige på egen hand, men det verkar inte ha gjorts någon sådan jämförelse. 

Knoppis: Jag "arbetar" som svensklärare i Röda Korsets regi och träffar cirka 15 st asylsökande två gånger per vecka. Känner med dem alla när deras vistelse är en enda lång väntan på uppehållsbesked. Har bl a träffat läkare som bekymrar sig för att mycket av deras färdighet går förlorad. Vad har ni för erfarenhet av detta?
Mats Billberg Johansson, projektledare SVT: Hej Knoppis. Vår erfarenhet är ungefär densamma som din, frustrationen växer ju längre de får vänta. I kvällens program visade vi en del av just det. 

James Brocka: Hur har denna serie påverkat er i filmteamet som var på plats? Gör ni fler direkta val/prioriteringar idag?
Fredrik Önnevall: Hej James, jag kan bara tala för egen del. Jag har påverkats på många olika sätt. Att vara i dadaab gav en överväldigande och ganska hopplös känsla. Alla möten på Österlen har skapat en hoppfullhet. Inte så att jag tror att integration går lätt på något sätt, inte heller att Simrishamn har löst problemen, men hoppfullhet eftersom jag märkte att vi alla påverkas av enskilda möten och att alla jag träffade hade an stark vilja att berätta och vilja bli förstådda.

Martin: Får kvotflyktingarna i Dadaab kännedom om kritiken som kan finnas emot att de kommer till Sverige ? 
Fredrik Önnevall: Hej Martin, under informationen tog Migrationsverket upp frågan om rasism och främlingsfientlighet och att de kunde uppleva detta i Sverige

Anette: Jag uppskatar verkligen din nyfikenhet och respekt, som du visar alla människor du möter. Intresant program. Men det verkad farligt i flyktinglägret, hur är säkerheten?
Fredrik Önnevall: Hej Anette, säkerheten i flyktinglägret i Dadaab är inte bra, men lite olika beroende på vem du är. För utländska personer som representerar organisationer finns en kidnappningsrisk. För de boende i Dadaab finns risk för stöld, rån och våldtäkter. Det har skapats ett samhälle i miniatyr där livsvillkoren är stenhårda. Dessutom utgör Al Shabaab ett hot mot alla som kan uppfattas som ett hot mot terrororganisationen.

Micael Lekberg, programchef SVT: Tack alla ni som tittat på kvällens program och engagerat er i chatten ikväll !  Nu stänger vi för ikväll.

Mats Billberg Johansson, projektledare SVT: Tack alla som tittade på Fosterland ikväll och var med på chatten. Nytt program i nästa vecka.

Fredrik Önnevall: Stort tack för alla frågor och kommentarer. Vi har försökt ge svar på så många frågor som fingrarna och tangenterna hunnit med. Beklagar om just din fråga inte blev besvarad. Tack för att ni tittar och engagerar er. Missa inte fortsättningen om en vecka.