SVT1Torsdagar 21.00

Fredrik Önnevall om nya säsongen: ”Man kan nästan se det som en kristallkula”

Fredrik Önnevall i Fosterland

”Jag är fascinerad av människor, både de som tycker som jag och de som inte tycker som jag.” Fredrik Önnevall är tillbaka i en ny säsong av Fosterland. Nu berättar han hur programmet ska vidga folks vyer och hjälpa dem vara mindre rädda.

Hur blir det för dem som kommer hit till Sverige? Och hur blir det för dem som växt upp i Sverige och ser sin by eller ort förändras? Det är dessa frågor som ställs när andra säsongen av Fosterland kör igång.

Programledare och journalisten Fredrik Önnevall har i tillbringat flera månader i Simrishamn, på Österlen i Skåne, för att undersöka hur integrationen fungerar i Sverige. Anledningen till att Simrishamn står i fokus är för att staden hade ett stort flyktingmottagande väldigt tidigt. 

– Simrishamn gått igenom är sånt som många andra orter kommer gå igenom, så man kan nästan se det som en kristallkula, det här kommer vi också gå igenom, berättar Önnevall för svt.se.

Flyktingpojken Abed gav idén till nya säsongen

I första säsongen fick vi se när Önnevall tog med 15-åriga flyktingen Abed från Grekland till Sverige. Nu berättar Fredrik Önnevall att det var Abed och de andra flyktingarna som de träffade i första säsongen som inspirerade till den nya.

– När Abed kom till Sverige började jag fundera över hans liv kommer bli. Vad kommer hindra honom eller hjälpa honom?

Här kan du läsa vad som hände efter första säsongen

”Det räcker med att titta på sin facebookkrets”

Under inspelningen av den nya säsongen började Önnevall också fundera mycket över sitt eget agerande.

– Det räcker med att titta på sin facebookkrets för att se att den kanske inte är ett genomsnitt av hela Sveriges befolkning. Vi rör oss i ganska snäva cirklar och då får man ganska snäv vy också. Det är när man möter folk som har helt andra erfarenheter och tänker annorlunda som man får lite syn på sig själv. Så har det varit genom båda dessa serier. En lång vandring i sig själv, att få syn på sig själv också, berättar han.

Ett exempel på just detta får tittarna när de möter Gulli Nilsson. Gulli är invandringskritisk och röstar på Sverigedemokraterna. Men när hon via en annons kommer i kontakt med Amal från Gaza och Salah från Syrien förändras hennes syn på både invandring och muslimer.

– Det är ganska återkommande att man lägger in väldigt mycket i det här enskilda mötet. Går det bra så tänker man att flyktingmottagningen kommer gå bra, och går mötet dåligt då kommer flyktingmottagandet gå åt skogen, säger Önnevall.

Var detta det viktigaste du lärde dig under programmet?

– Dels det, men en annan var att det handlar om vi vill att det ska fungera. Om vi vill mötas och lära känna varandra eller om vill ha ett vi och dem, för man blir ju ett tajtare vi om man har ett dem. Det är en stark kraft att man skapar en samhörighet.

”Vi ska ta det lite coolt”

Precis som i första säsongen kommer vi få se två sidor av en situation. Förra säsongen fick vi möta nationalister och flyktingar, denna säsongen nyanlända svenskar och svenskar som ser sitt samhälle förändras.

Ser du någon likhet mellan människorna i säsongerna?

– Det som är gemensamt är att rädslan alltid finns där och spökar och skapar mycket mer farhågor än vad som är befogat.

Vad vill du att tittarna ska ta med sig?

– Att vi inte ska vara rädda i onödan utan se det till hur situationen ser ut just nu. Vi ska ta det lite coolt och att det kanske löser sig ändå allting.

Chatta om Fosterland, direkt efter programmet klockan 22.00

Här kan du läsa mer om säsong två av Fosterland

Se hela första säsongen i SVT Play

Fosterland

Dokumentärserie med Fredrik Önnevall