SVT1Torsdagar 21.00

Gulli får nya vänner - tack vare sin ångmopp

Amal och Salah
Amal från Palestina och Salah från Syrien har fått en oväntad vän i Gurli från Simrishamn.

I den här veckans Fosterland har Gulli från Simrishamn fått nya vänner. Av en slump har hon lärt känna Salah från Syrien och Amal från Palestina. Allting började med en annons för en ångmopp.

Gulli röstar på Sverigedemokraterna och är starkt invandringskritisk. Men i det andra avsnittet av Fosterland har det hänt mycket i hennes liv. Tack vare annonsen på en loppis-sida har hon lärt känna paret Amal och Salah.

– De köpte en ångmopp av mig. Det var så mycket att bära så jag erbjöd mig att hjälpa honom.

Hon erbjöd Salah skjuts i sin bil och hjälpte honom bära upp sakerna.

– Och när vi kom upp så sa han: Får jag bjuda dig på kaffe? Ja, hemskt gärna sa jag. Och när jag kom upp så träffade jag hans fru Amal.                       

Det slumpmässiga mötet utvecklades snabbt till en fin vänskap.

– Han pratar bara engelska och hon pratar jättebra svenska. De är så rara de här människorna. Alltså jag säger det, ska jag umgås så mycket med dem som jag gjort de här senaste veckorna så kommer jag rulla fram. För hon lagar världens godaste mat, berättar Gulli i programmet.

Vi får även träffa Salah och Amal när de engagerar sig tillsammans med Gulli på en välgörenhetsfestival.

I veckans avsnitt blir det också dramatiskt för programledaren Fredrik Önnevall och Migrationsverkets utsända när flyktinglägret Dadaab i Kenya utsätts för attacker. På flyktingförläggningen i Simrishamn får pojken Majd och hans familj ett sorgligt besked.

Torsdag 21 januari 21.00 i SVT1 och SVT Play.

Fosterland

Dokumentärserie med Fredrik Önnevall