Rådet till nyanlända: Bosätt er i en by

Fosterland träffar Martin Nkoubou.
Fosterland träffar Martin Nkoubou.

Martin Nkoubou från Kongo valde bort storstäderna och bosatte sig i orten Sankt Olof med 600 personer. – Det kändes som att jag alltid bott här, säger han i Fosterland.

För tio år sedan kom Martin Nkoubou från Kongo med sin familj och bosatte sig i den drygt 600 personer stora orten Sankt Olof. Här trivs han. Även om det från början inte var det mest självklara att få vänner.

– Inte de första två åren. De hälsade, men de var lite reserverade och undrade vilken person man var, säger Martin Nkoubou i Fosterland.

Att välja bort de stora städerna är något som Martin Nkoubou råder andra nyanlända att göra.

– Det är mindre folk som bor här. Och gör man något gott så kommer det upp. Och gör man något galet så kommer det upp. Så det är mycket lättare. Jag skulle rekommendera folk från andra länder att komma in i byar. Inte så stor grupp, men din familj. Flytta någonstans, jobba, hjälpa till...

En av Martin Nkoubous grannar hade inte möjlighet att klippa sitt gräs. Då gick den tidigare Kongo-bon dit och gjorde det åt henne.  Sedan valde han att engagera sig när byns skola var nedläggningshotad. Efter en lång kamp tillsammans med andra föräldrar räddades skolan kvar. Och sedan kände sig Martin Nkoubou som en del av gemenskapen på ett helt annat sätt.

– Det kändes bra. Det kändes som att jag alltid bott här. Som att jag var född här. Jag kände mig som Sankt Olof. Som om jag glömt att jag var mörk, säger han och skrattar.

 

Fosterland sänds den 28/1 klockan 21.00 i SVT1 och i SVT Play.