Därför anställer företaget bara folk med aspergerdiagnos

Foto: SVT
Verksamhetschefen Lotta Rizzo på företaget Left is right har själv två diagnoser

På företaget Left is Right har man gjort fördelar av eventuella nackdelar. Nästan alla som jobbar på företaget har nämligen diagnosen aspergers syndrom eller adhd – något som ses som en tillgång.

Left is Right är ett it-företag som håller på med avancerad programmering, datasäkerhet, reparationer och support. Men företaget anser sig ha ett extra ess i skjortärmen – att de nästan bara anställer personer med asperger- eller adhddiagnos, en affärsidé som bygger på att ta tillvara på de anställdas unika kompetenser.

–  Något som många kanske inte vet är att en många med asperger eller adhd, om de är intresserade av något, så har de enormt lätt för att lära sig det området på djupet, berättar verksamhetschefen Lotta Rizzo.

Lotta Rizzo har själv två diagnoser och har därför lätt att förstå de anställdas situation.

– Jag tycker andra arbetsplatser kunde lära av oss att det faktiskt går att ta in folk med speciella behov eller speciell personlighet. Man tror att det ska bli jättesvårt och jättejobbigt, men det behöver det inte bli, säger Rizzo.

I avsnitt 7 av Fråga doktorn får vi även träffa Aron Anderson som fick cancer som sjuåring för första gången. Sen blev det tre resor till för honom. Men nu har han gjort en dröm till verklighet genom att simma i 13 timmar från Grisslehamn till Åland med endast armarna. Som vanligt svarar även Gunilla Hasselgren på tittarnas frågor om hälsa och sjukdom. Avsnittet sänds måndag 5 oktober klockan 18.45 i SVT1 och SVT Play.