SVT1Måndagar

Frågor och svar - Avsnitt 14

SMÅ PROPPAR

Får ibland små blodproppar i händerna, mest på fingrarna, och även på benen. Det smärtar till, och blåmärken uppstår. Ofarligt förstår jag, men kan det utlösa blodproppar på andra ställen som blir allvarliga, exempelvis i hjärnan? Kan man kolla sånt?

Majlis

Den här typen av proppar har inget samband med den typ av blodproppar som är farliga och stänger av blodförsörjningen. I fall som dina kan man snarare säga att det handlar om små spontana blödningar när riktigt små blodkärl brister, så är ofta fallet när det gäller fingrarna. På benet handlar det mer om det vi kallar ytliga proppar, små inflammationer i ytliga vener eller mindre åderbråck. Ordet propp har traditionellt sett alltså kommit att användas lite fel och onödigt förvirrande.

SÄNGVÄTNING
Vårt barnbarn är 5 år och använder fortfarande nattblöja. Han har varit dagtorr sedan han var 3, är det här vanligt?

Mormor i Kungälv

Barn mognar lite olika fort när det gäller nattorrhet. Det har att göra med att nervsystemet som reglerar blåsan, men även med njurhormon som kan koncentrerar urinen på natten så att man inte behöver kissa då. Man brukar sätta en gräns vid ungefär 6 års ålder för när man kan börja träna, om sängvätningen finns kvar. Man tränar på att bli torr genom att använda ett  larmlakan man kan få låna av sjukvården – det ringer om man börjar kissa i sängen, så att man vaknar och kan gå upp på toa istället.

BUKAORTA

Varför kontrolleras bara männens aortor i 70 årsåldern?
Varför kollas inte kvinnornas?

En som kollats

Pulsåderbråck i buken är mycket vanligare hos män, minst 5 gånger så vanligt. Och eftersom det är en så pass allvarlig sjukdom som kan förebyggas på det här sättet har man valt att erbjuda friska män från 65 år och uppåt att få gå på sådana här kontroller. Hur det är organiserat från landsting till landsting skiljer sig något. Ungefär 15 pulsåderbråck hittas om man undersöker 1000 män. Om man hittar en lätt förstorad bukaorta, ser man till att personen har bra blodtryck och blodfetter och får behandling  för detta om det behövs. Dessutom får man gå på regelbundna fortsatta ultraljudskontroller av sin kroppspulsåder.  Pulsåderbråck kan även opereras, om det blir riskabelt stort, och man byter då ut en bit av aorta mot ett konstgjord.

BRUN UTAN SOL

Är det farligt att använda brun utan sol produkter? Finns det någonting som tyder på det?

Hanna

Det finns många olika sätt att få lite färg utan att sola, och det flesta är inte skadliga för hälsan. Det vanligaste ämnet som används i krämer, våtservetter och sprayer innehåller ämnet DHA (dihydroxyaceton) som reagerar med de yttre lagret av hudceller och ger en brunaktig ton i huden. Det är så vitt vi vet inte farligt och tränger inte djupare in i kroppen. Den här typen av ”solning” sitter i några dagar upp till en vecka. Puder eller kastanjevatten ger också en brunare hud, men sitter förstås bara över dagen. Hormonsprutor som innehåller det syntetiska ämnet melanotan är otillåtet i Sverige, men säljs vi nätet och ger kraftiga biverkningar, som kan vara allvarliga på sikt.

Krämer och spray ska alltså vara ofarligt liksom att äta lite extra med morötter som innehåller betakaroten. Det senare kan göra huden lite orange, vilket är olika snyggt beroende på vilken grundton man har.

ASTMA

Är 33 år, truckförare och rökfri men som varje höst/vinter får problem med luftrören så fort temperaturen skiftar. Blir hes och får jobbig hosta och detta kan pågå i flera månader. Har gått igenom diverse host- och astmamediciner, och alla tester har varit normala. Vad kan det vara och vem kan hjälpa mig?

Anette

Hosta kan stå för så mycket olika saker, och kan ibland vara svårt att utreda. Eftersom det inte verkar vara något astmatiskt, kan det istället handla om att du är överkänslig i luftvägarna. Det går att utreda vidare, och görs företrädesvis av lungläkare. De kan även göra andra tester utöver de lungfunktionstester som görs på vårdcentral. Det faktum att dina besvär funnits i några år och kommer och går från säsong till säsong gör i alla fall att det inte låter som om någon farlig orsak ligger bakom.

SVULLNA BEN

Mina ben värker och svullnar. Kan inte ha på stumpor ens med den svagaste resår utan att få djupa märken. Benen värker, och jag förlorar känseln i fötterna. Använder Trombyl Cardizem och Monoket

Ingalill

Det jag i första hand tycker att du ska göra är att tala med din läkare som skriver ut läkemedlen. Din behandling mot kärlkramp kan behöva förändras. Bensvullnad är en mycket vanlig biverkan av Cardizem, en s k kalciumflödeshämmare. Du bör få testa någon annan medicin. Självklart måste du alltid, även om medicinen byts, tänka på att använda stödstrumpor istället för vanliga som du nu använder. Om det till en början är besvärligt att få på sig strumporna kan man få hjälp med att linda benen under en tid, så att vätskan kramas därifrån.

EGENREMISS

För att få komma till en specialistläkare måste man ju ha en remiss från vårdcentralen. Men jag har hört att man kan skriva en egen remiss och skicka till specialistläkaren. Är det sant? Hur skriver man den i så fall? Får man alltid komma om man gör det?

Lisbeth

Ja, det går numera att skriva en egen remiss till en specialist, men man måste en särskild blankett så att alla uppgifter som behövs kommer med. Blanketten kan hämtas på sjukvårdsrådgivningens hemsida 1177 och man kan även hämta blanketter på vårdcentralen eller ringa och få en blankett hemskickad. Remisserna hanteras på samma sätt som remisser som kommer från läkare och måste innehålla tillräckligt med information för att de ska kunna prioriteras rätt. 

SNOR

Vad är snor, och hur mycket kan man producera på ett dygn?

Snuvig

Snor är slem som bildas i slemhinnorna i näsa och svalg.  Snoret innehåller ofta även gamla celler som stötts av från slemhinnan och vita blodkroppar från blodet och vårt immunsystem. Självklart fastnar även virus och bakterier i snoret, som kan sväljas eller snytas ut. Man brukar säga att det bildas en till ett par deciliter snor om dagen, men ännu mer bildas förstås när vi är förkylda och vårt immunförsvar jobbar för högtryck.