Frågor och svar avsnitt 1

Gunilla Hasselgren förklarar hur en nervös blåsa fungerar.
Gunilla Hasselgren förklarar hur en nervös blåsa fungerar.

I årets första program svarar Gunilla Hasselgren på frågor om trötthet, köldskador och örontäppa.

Se hela programmet i SVT Play!

Så här skickar du in din fråga till Fråga doktorn

MYCKET TRÖTT

Jag är jättetrött jämt, även om jag sover är jag jättetrött. Vad ska jag göra åt det, vitaminer hjälper inte.

Raili Jantunen 

Att känna sig trött är som bekant mycket vanligt, och det är lätt att man känner att man måste vila och sova mer för att bli piggare. Men hjälper inte det i första taget, trots att man alltså ger sig själv möjlighet till återhämtning är det kanske snarare så att man vilat och sovit för mycket och bara blir segare av det. Så det kan vara ett första tips, att vila mindre och röra sig och vara igång mer.

Självklart kan man diskutera med vårdcentralen om man upplever att det är en sjuklig trötthet man har, så kollar vi prover som blod och järnvärden och sköldkörteln m m och gör en ordentlig undersökning.

ÖVERAKTIV BLÅSA

Jag använder läkemedel mot nervös blåsa, men tycker att det hjälper sådär. Kan jag få något tips om något annat som kanske skulle fungera bättre?  

Anne Marie

Den nervösa eller överaktiva blåsan signalerar kissnödighet trots att blåsan inte är särskilt full. Läkemedlen syftar till att få blåsmuskeln som är insprängd i urinblåsan att slappna av så att blåsan klarar att innehålla lite mer urin innan den säger till om tömning.

Du kan gärna diskutera dina vanor och hur det beter sig med en uroterapeut om du inte redan har det. Då kan du t ex få råd om blåsträning och hur man till viss mån och på olika sätt själv kan påverka blåsans arbete.  

KÖLDSKADA
 
Jag har en köldskadad tå. Finns det någon lindring? Jag har förfrusit en tå för många år sedan. När det blir kallt väder blir min tå röd, svullen och ömmande. Vad kan jag göra?  

Ihrene

När skadan redan är skedd är det inte mycket att göra mer än att själv hitta strategier och knep som lindrar din ömma tå. Det kan förstås vara varma kängor, ull- eller dunsockor som värmer fötterna.  

I ett akut skede vid misstanke om köldskada i en kroppsdel, värm ”hud mot hud” det vill säga värm inte för snabbt eller för mycket och massera inte.

Se också: Därför får man vita fingar vid kyla

ÖRONTÄPPA

Efter en längre tids förkylning sökte jag vårdcentralen och fick veta att min trumhinna buktade inåt, var indragen, och att det fanns vätska i mellanörat. Fick kortisonspray och skulle tryckutjämna, vilket jag gjort flera gånger om dagen nu. Känner mig fortfarande täppt i örat och har lite yrsel. Ska jag våga trycka hårdare, finns det något mer att göra eller ska jag ha det så här?  

Mari

När man har örontäppa som så här, kan det ibland haka upp sig och ta lite tid. Kortisonsprayen sväller långsamt av slemhinnan i näsa och ut mot örat så att man kan få in luft i örontrumpeten, gången som går från svalg till öra. Man får testa att tryckutjämna flera gånger om dagen, hellre hundra än tre, men går det inte så är det förmodligen för tätt än så länge.

Beroende på hur länge du försökt kan man be om en ny kontroll av örat och möjligen testa någon annan avsvällande medicin, exempelvis tabletter som fortfarande finns men som inte används så mycket idag p g a att det kan ge biverkningar ute i kroppen.

Se klipp: Hjälp barnen att tryckutjämna – funkar även för vuxna

SNARKNING

Sedan några månader har jag börjat vakna flera gånger på nätterna och varit så torr i munnen att det känts mycket obehagligt. Jag bor ensam och tror att jag snarkar, men det är inte nytt. Har bara astmabehandling i inhalator, inga andra mediciner. Vad kan orsaken till att det blir så här vara? Sover dåligt numera.  

Barbro

Det låter som om det vore bra för dig att söka och möjligen få en sömnutredning gjord. Då tar man reda på om du snarkar och hur du sover, och kanske se om du även gör andningsuppehåll efter som du vaknar.

Man kan även fråga sig om det finns något mer bakom din astma, det vill säga om du är tät i luftrören på annat sätt och behöver en annan eller kompletterande behandling.

En sömnutredning kan, om den visar att man har en dålig sömnkvalitet och gör andningsuppehåll, leda fram till att man får en CPAP (Continuous Positive Airway Pressure). Det är en andningsmask som blåser in luft med övertryck så att man inte snarkar eller gör andningspauser.  

LICHEN

Har fått diagnosen lichen sclerosus i underlivet. Förlorat delar av underlivet. En fruktansvärd sjukdom som jag inte en visste existerade. Tror att många drar sig för att gå till läkare med detta. Kan du berätta när man ska söka, och hur man ska tänka.  

”En som väntade för länge”

Lichen är en hudsjukdom som kan drabba bl a underlivet på både män och kvinnor. Man ska ge akt på om det kliar och hålla fukt borta eftersom det kan leda till ytterligare irritation.

Använd aldrig tvål i underlivet, även om den utger sig för att vara hudvänlig. Barn- eller intimolja är bättre att använda här istället eftersom den gör rent utan att torka ut och lämnar ett lent skydd över huden efter tvätten.

Man kan vi lättare klåda förebygga eller bromsa irritation med hydrokortisonkräm eller salva. Den senare är fetare och kan skydda lite bättre vid fukt.

Stäng aldrig in underlivet i för täta material i underkläderna och för att undvika fukt från urinläckage eller flytningar är det bra med trosskydd som inte är för täta.  

Vid konstaterad lichen får man behandling med starkare kortison, men det är bra att hålla ordningen ovan som en bas. Lichen gör huden skör och för också att den beter sig som ärrvävnad. Det finns ingen behandling som kan ta bort eller återställa huden helt, så det är förstås bra att söka i tid för att få hjälp att hålla sjukdomen stången.  

BLODFÖRTUNNING

Jag skulle vilja fråga doktor Gunilla om vad som utgör skillnaden på Waran och på annan blodförtunnande tablett som verkar finnas? Är det skillnad på effekten och hur? Äter Waran utan problem men vill ändå veta skillnaden.

Ebon Sellgren, Umeå

Proppförebyggande behandling påverkar blodets levrande system som i sig är väldigt komplext. Waran är en gammal beprövad medicin som påverkar flera steg eller faktorer i levringskedjan. Nyare mediciner är inriktade på enstaka ställen, koagulationsfaktorer i den kedjan.

Waran behöver man kolla med jämna individuellt anpassade mellanrum genom blodprov för att se pass blödande blodet är. Många upplever att det känns tryggt och att man har kontroll över behandlingen.

Nyare mediciner behöver och kan man inte kolla på samma sätt. Om blodet blir för lättblödande av Waran tar man mindre dos, eller i akuta fall, som vid olyckor, stoppar effekten helt genom att ge ny plasma och K-vitamin på sjukhuset.

Av de nyare medicinerna har f n en av dem en stoppande motsvarighet, och de andra kommer att få så småningom.

Man får alltid en liten bricka att bära om halsen som talar om att man tar blodtunnande medicin ifall man skulle råka ut för en olycka och inte kan tala för sig.

SVÄLLANDE LED

Det senaste året har min vänstra hand svällt och handleden blivit öm i omgångar. Som jag upplever det kommer det när jag har druckit alkohol. Svullnaden kommer två, tre dagar efter och håller i sig i ett till två dygn. Kan det ha något samband?  

Ulf

Att en led svullnar i perioder, blir öm, röd och varm så talar för gikt. Man bildar då för mycket urinsyra i blodet. Tendensen ökar om man dricker alkohol, så även det talar för gikt.

Det går att kolla diagnosen med ett blodprov, det är sällan vi behöver sticka i själva leden. Om besvären ökar kan du alltså söka, men testa att minska på alkoholen så slipper du kanske fler besvär.  

BÖJT FINGER

Jag har en lite udda grej. Om jag knyter höger näve och sedan rätar ut fingrarna så stannar ett finger så här och jag får böja tillbaka de. Det kallas tydligen för triggerfinger som om man hållit på med skjutvapen, men det har inte jag. Kan man göra något åt det? Och sedan har jag en god vän som säger att om man äter nyponpulver ska vara bra. Då undrar jag, ligger det någon sanning i det?

Lars Eriksson

Det ser ut som om du har just ett s k triggerfinger. Det har inget att göra med att man ska ha hållit för mycket i skjutvapen, men har fått namnet för att det ser ut som man håller i en fiktiv pistol. Orsaken till att det fastnar så här är att böjsenan till fingret fastnar i senskidan som den löper i p g a överansträngning, ålder, ärftlig eller reumatisk benägenhet. Det är förstås besvärande i det dagliga när man fastnar i kläder e t c. Vi testar ofta att spruta in lite kortison i området för att minska på svullnaden. I enstaka besvärliga fall kan man behöva operera och klyva senskidan.  

Ibland när fingrarna viker sig kan det istället handla om vikingasjukan. Det är en bindvävssjukdom som är ärftlig bland oss nordbor. Då stelnar hela senplattan i handflatan med påföljd att även fingrarna dras med. Man kan inte ”snäppa” tillbaka ett enstaka finger som vid triggerfinger.

Vikingasjukan eller Dupuytrens kontraktur behandlas genom särskild injektionsbehandling som löser upp bindväven eller genom lösande kirurgi. Behandlingsformerna ser olika ut i landet och utförs på handkirurgiska kliniker.  

ONT I FÖTTERNA  

Efter en massa renoveringar och flyttar upptäcker jag att jag har så ont i fötterna varje dag. Kan något av ovanstående ha utlöst detta?

Pia

Ja, det kan ha att göra med att du just överbelastat fötterna och kanske inte haft bra skor som stödjer dem. Du kan ha trampat ner hälkudden eller överansträngt senplattan i fotsulan.

Se över din skogarderob och gå inte barfota nu, utan ta några sköna tofflor med uppbyggd sula. För platta och stumma skor ger ofta bekymmer på sikt.