Svar på dina frågor om smärta i leder och muskler

Ralph Nisell svarar på tittarfrågor om smärta.

Smärtexperten Ralph Nisell svarade på tittarnas frågor om smärta i kropp, muskler och leder. Här kan du läsa hela chatten.

LÄS MER: Övningar och träningstips från Fråga doktorn

Lasse: Hur vanligt är det att om man har psoriasis (huden) att man även får det i lederna?
Ralph Nisell: De flesta får inte några ledbesvär men ganska många, storleksordning 20%.

Elisabeth: Hej ! Jag har psoriasis atrit har hafr detta i ca 12år tycker jag blivit sämre dom sista året tar Panodilforte 4/dag plus metrotexat intravenöst varje torsdag ,har du nått mer tips att få bukt på smärtan Tack Mvh Elisabeth blir oxå väldigt TRÖTT
Ralph Nisell: NSAID (anti-inflam läkemedel, såsom Orudis Retard 200 mg 1/d eller Naproxen 500 mg 1-2 per dag eller t ex Celebra 200 mg 1-2 /d) brukar kunna fungera. Diskutera med din läkare.

Emilija: Har haft fibromyalgi i 16 år o trots träningen är musklerna borta. Vad göra? Tack
Ralph Nisell: Fortsätt träna ändå. Om du slutar träna försvinner musklerna ännu mer. Kanske ska du även försöka hitta nya träningsformer.

Vivisfaxarn: Vill veta mer om sambandet med mat och smärta. Själv får jag jätteont när jag inte äter lågkolhydratmat. Har hänt så många gånger att det absolut är ett mönster. Tänker i fortsättningen inte försätta mig i situationer där jag inte kan bestämma själv vad jag äter. Har läst mycket om detta, har inte kommit på det själc!
Ralph Nisell: Kost och smärta är ett svårt område. Förmodligen stora variationer mellan olika personer. Om viss kost fungerar bättre för dig så ta det till dig och lär av det, dvs följ din egen käsnla vad som passar dig.

Nils-Werner: Finns det smärtkliniker i Sverige som det gör i Tyskland?
Ralph Nisell: Jag vet inte riktigt hur smärtklinikerna i Tyskland ser ut, men det finns smärtkliniker i olika delar av Sverige (i de flesta landsting?)med smärtteam, goda resurser mm.

Susanne: Hej, jag undrar vad det är för skillnad på ME och fibromyalgi.
Ralph Nisell: ME är ett trötthetssyndrom och en annan diagnos/sjukdom/syndrom än fibromyalgi som mer är ett smärtsyndrom. Men de går delvis in i varandra

Eva Lovisa : Vad kan du ge mig för bra råd när det gäller Trokanterit som jag just fått besked om att jag har. Värst i liggande ställning. Förskräckligt ont från stjärten på höger utsida ner till halva smalbenet.
Ralph Nisell: Sjukgymnast/fysioterapeut kan hjälpa. Ibland sprutar läkare kortison direkt på senfästet vid trochantern, och det kan ha bra effekt. Även NSAID-läkemedel kan ibland prövas.

Agnetha : Har en spinal stenos som ger mig smärta i ländryggen när jag promenerar o tränar, men jag gör det ändå. Väntar på operation, brukar det bli bra efter operation?
Ralph Nisell: Som regel blir det bra/bättre efter operation, men du bör ta en diskussion med kirurgen hur chanserna ser ut just i ditt fall.

Rickard : Vet att opioder är det enda effektiva mot min smärtproblematik men blir nekade detta. Jobbar inom vården så jag vet att det är beroendeframkallande men det gör att jag kan göra mina övningar och leva smärtfritt. Vad ska jag göra?
Ralph Nisell: Du kan be om en "second opinion" dvs be någon annan (smärtläkare) bedöm din situation och om denna behandling (med oipoider) kan vara aktuell att pröva för dig.

Djoulietta A: Hej Ralph.jag skulle fråga dig om något som besvarar mig mycket det är så att jag har domningar i min vänster arm men det strålar inte ner till handen utan det är bara uppe?
Ralph Nisell: Kan vara bra att försöka ta reda på orsaken, dvs överarmssmärtan kan komma från axeln men även halsryggen kan ev vara involverad. Undersökning av sjukgymnast/fysioterapeut och även av läkare bör göras.

AnneMarie Johanson 070648: Vad finns att göra åt trigenimusneuralgi.
Ralph Nisell: Nervsmärta som kan behandlas med läkemedel som påverkar (dämpar) nervens känslighet, t ex karbamazepin eller amitriptylin. Diskutera med din läkare.

Viveca : GPA som givit värk ..varför...vad beror det på ?
Ralph Nisell: GPA (glomerulär polyangit, tidigare Wegeners granulamatos) är en vaskulitsjukdom som även kan påverka nerverna och därmed ge neuropatisk smärta som kan vara svårbehandlad. Men även nociceptiv smärta (vävnadssmärta) i leder mm kan uppkomma vid GPA.

Agnetha: Vid ryggont varför inte tipsa om kiropraktor? Det enda som hjälpt mig.
Ralph Nisell: Det kan ibland vara bra med kiropraktor-behandling vid ryggont, men det beror på vad som orsaker ryggsmärtan. Orsakerna till ryggont är mkt varierande.

Eva-Britt: Hej. Jag fick en ny höftled inopererad i april. Har haft ont till och från, men nu har smärtan tilltagit. Idag kunde jag inte stödja på det benet där operationen gjorts. Har smärta ibland i ljumsken, inland i baksidan av rumpan och ibland går smärtan ner i framsidan på låret. Är 67 år, och vart skall jag vända mig.
Ralph Nisell: Föreslår att du vänder dig till den ortopedklinik där du blev opererad i april.

Elisabeth Fryk: Hej! Jag har artros i ländryggen, har röntgats och det visade också kotreducering. Har smärtor mer eller mindre som kommer i skov. Mycket smärta, äter smärtstillande som diclofenac men är aldrig helt smärtfri. Går också på sjukgym. Finns det något mer att göra för att minska smärtan??
Ralph Nisell: Träning på egen hand (gärna först kontakt med sjukgymnast/fysioterapeut som ger program), fysisk aktivitet - motion, sluta röka (om du röker), viktminskning (om du har övervikt), kolla att du inte har osteoporos (benskörhet) för isåfall kanske benstärkande mediciner ska läggas till.

Anita: Mina leder i fingrarna "fastnar" ibland och det gör ont, ibland jätteont. Vad kan det bero på?
Ralph Nisell: Jag gissar att det inte är lederna som fastnar utan senorna på böjsidan, s k triggerfinger, vilket är ganska vanligt. Du kan pröva NSAID-läkemdel (anti-inflam) antingen lokalt (gel) eller it abletter. Om det inte blir bättre bör du söka hjälp (läkare). Ibland sprutar man kortison i senan, ibland blir det operation.

Marlene : Jag har haft värk sedan 18års ålder och är idag 33. Fick diagnos fibromyalgi för ca 3 månader sen av en reumatolog. Men mitt ANA var skyhögt. Till och med mer än mätbart. Dom så ej varför ... har du något svar ?
Ralph Nisell: Låter lite konstigt att man inte har reagerat på ditt höga ANA som tydligen ligger på max-nivå, då du även har mkt smärtproblem. Man kan ha fibromyalgi och en reumatisk inflammatorisk sjukdom parallellt. Du bör nog bedömas av en reumatolog. Be läkaren (som ställde fibromyalgi-diagnosen) skriva remiss.

Annika Johansson: Hej! Min dotter har fibromyalgi. Har läst att man testat att behandla detta med vistelse i tryckkammare med goda resultat. Är detta något man kan "få på recept"? Kan man delta i någon studie i medicinska syfte, det skulle vara intressant att veta hur långt man kommit ang. denna metod. Mvh Annika
Ralph Nisell: Beh med tryckkammare mot fibromyalgi känner jag inte till så mkt om. Något recept (eller remiss) på det kan inte skrivas så vitt jag vet.

Anna: Finns det hjälp mot hälsporre? Har haft det i ett år o det blev inte bättre efter kortison sprutor heller. Hälsningar
Fråga doktorn: Hej! Här finns träningstips från Fråga doktorns sjukgymnast Per Jonsson: Så tränar du bort värken från hälsporren

Birgitta: Hej Ralph. Jag hat fibro, psoriasis artrit och artros. Har ofta svår värk som försvinner endel med hjälp av tradolan samt alvedon. Men det känns som jag har kroniska inflammationer i samtliga leder då de svullnar och värker. Går endast hos husläkare då reummatologen säger att jag ej hör dit. Jag behöver proffshjälp för att min vardag skall fungera, men vart vänder jag mig?
Ralph Nisell: Svårt att säga vart du ska vända dig. Om du har en bra husläkare ska han kunna sköta dessa mediciner. Kanske ska du även ibland ha kontakt med en reumatolog. Diskutera med din husläkare som ev kan prata om dig med reumatologspecialisten.

Svea J: Vad är skillnaden på inflammatorisk värk och muskulär värk?
Ralph Nisell: Inflammatorisk värk orsakas av inflammation och uppkommer vid reumatiska sjukdomar. Vanligt med morgonstelhet > 1 timme. Bättre av rörelse. Sänkan och CRP kan vara förhöjda.
Vid kronisk muskelvärk (kallas ofta fibromyalgi) är bilden annorlunda, dvs ej lika mkt morgonstelhet, ej förhöjd sänka i blodet, blir ofta sämre (mer värk) av rörelse och belastning.

Sonja A: Kan man ha psoriasisartrit utan att ha psoriasis i huden? Min far hade psoriasis i huden.
Ralph Nisell: Ja, man kan ha psoriasisartrit utan att ha hudpsoriasis. Det är även ganska vanligt.

Mona K-Persson/ Monik: Är ärftlighet orsak till tidiga förändringar spondylit/ artros ryggraden o övriga leder redan före 30år?
Ralph Nisell: Det kan vara så.

Ann: Varför minskar min smärta i rygg/nacke/axlar vid inaktivitet? Varför sämre vid aktivitet?
Ralph Nisell: Din smärta är belastningskänslig. Vanligt vid artros / spondylos men kan även vara vid muskel- och seninflammationer.

Se också: Artrosskola med Gunilla Hasselgren och Sofia Åhman

Olof: hej Du skriver sluta röka. Gäller det också snus???
Ralph Nisell: Framför allt rökning (dvs inte lika tydligt och allvarligt med snusning men det är förmodligen bra att sluta snusa också).

Liisa 85: Har i ca1-2år haft ont i benens framsida ovanför knäna vid promenader Går över när jag stannar men börjar på nytt igen Vad kan det vara och går det att göra något åt ?
Ralph Nisell: Kan komma från ryggen. Föreslår att du söker din läkare (husläkare) för undersökning och bedömning. Ev även bedömning av sjukgymn/fysioterap.

Helena: Har hallux rigidus med kraftig smärta. Väntar på steloperation undrar om det kan gå över utan?
Ralph Nisell: Ja, det kan förmodligen gå över på sikt, men det tar förmodligen ganska lång tid.Troligen är op ett bättre alternativ.

Marie: Hur kommer det sig att det förekommer så många mer symtom än "bara " smärta när man har Fibromyalgi?
Ralph Nisell: Ofta är den drabbade generellt mer känslig för mycket annat också, inte bara smärta. Kognitiva symtom (koncentration, minne), sömnpåverkan, stresskänslighet, mm är vanligt.

Britt Andersson: Hej! Jag har en fruktansvärd isfrossa, kan det komma sig av att jag har en kotglidning?
Ralph Nisell: Jag förstår inte riktigt vad som menas med "isfrossa" men kan inte se att något samband finns mellan kotglidning och frossa.

Mia: Jag har en smärta/ tyngdkänsla runt mitt vänstra öga & kind. Efter många div undersökningar så fick jag nyligen Saroten utskrivet. När jag läser om det så är det ju för depression. Hjälper det mot smärtan eller är det utskrivet för att läkaren tror att det sitter i "huvudet"?
Ralph Nisell: Saroten (amitriptylin) i förhållandevis låg dos, till natten, har positiv effekt mot sömnbesvär och mot smärtproblem. I högre doser används samma läkemedel mot depressioner men även mot neuropatisk smärta. Att läkaren har skrivit ut det i ditt fall beror antagligen på att det tycks vara någon form av neuropatisk smärta. Föreslår att du frågar din läkare.

Smärt Linjal : Snälla Ralf Hjälp mej få tag i smärt linjalen
Ralph Nisell: Vissa läkemedelsföretag (Astra, Mundipharma, Pfizer) kan ev hjälpa dig med det. Hör med dom.

Mona Falk Borås: vilka symtomer har man vid PMR. hur behandlar man den, hur lång är behandlingen?
Ralph Nisell: Smärta och stelhet i nacke-skuldra-arm samt höft-bäckenområde. Behandlas med kortisontabletter som pågår som regel i 1-2 år.

Läs också: Chatt om ledgångsreumatism

Så skickar du in din fråga till Fråga doktorn