"Stress är en av de värsta ohälsofaktorerna"

Läkaren Bertil Marklund i Fråga doktorn.
Läkaren Bertil Marklund ville veta om det går att påverka åldrandet. Svaret har han sammanställt en en bok med tio hälsotips.

Läkaren Bertil Marklund har sammanställt tio hälsotips som kan gör att du blir friskare och lever längre. I Fråga doktorn delar han med sig av sina bästa råd – och förklarar varför korta promenader är bättre än att springa en mil.

Läkaren Bertil Marklund ville veta om det går att påverkar åldrandet. Då fick han idén till boken 10 tips : Må bättre och lev 10 år längre där han sammanställt de bästa hälsoråden för ett friskare liv.

I Fråga doktorn berättar han att man tidigare trott att det är generna som påverkar våra liv allra mest. Idag visar forskning att man till 90 % själv kan påverka genom den livsstil man har, menar han.

Dagliga promenader ger bäst effekt

Så vad är då det allra bästa hälsorådet han kan ge? Jo, fysisk aktivitet och framför allt vardagsmotionen.

– En 30 minuters promenad är det du ska satsa på, varje dag. Man behöver inte springa en mil, utan man får en väldigt god hälsoeffekt av promenaden, säger han.

Men, tillägger han, det ska kombineras med att inte sitta still för långa stunder.

– Många arbetar under många timmar, sitter framför datorn och tv:n. Efter 30-45 minuter, gå upp och rör på dig, sätt på lite kaffe, prata med någon.

Men tro inte att en lång löptur varje vecka räcker.

– Det hjälper inte att springa en mil på kvällen om du har suttit stilla under hela dagen, säger han.

Stress skapar stor ohälsa

– Du säger i boken att det är viktigt att inte stressa. Många kanske uppfattar det som att man ska vara igång jämt, men det blir ju också en mental stress. Det gäller att hitta en avvägning om jag förstår dig rätt? frågar Suzanne Axell.

– Stress är en av de värsta ohälsofaktorerna har man sett. Den är lika svår som rökningen, som är den värsta ohälsofaktorn vi har.

Rådet är enkelt: koppla av.

– Sänk axlarna, minska antalet bollar man har i luften, försök få kontroll. Jag tror att det viktigaste är att man inser att man är stressad, jag skadar mig själv, jag mår inte bra, säger Bertil Marklund.

I programmet gästar också vår sjukgymnast Per Jonsson som ska prata om shlatter i knät, något som ofta drabbar unga, aktiva killar. Han visar också en övning som hjälper mot knäproblemen.

Avsnitt 9 sänds måndag 7 mars 18.45 i SVT1 och SVT Play.

 

Här kan du läsa mer om SVT:s granskning av jobbstressen.

Är du drabbad av utmattning? Här kan du testa dig själv.