Smart, smalt och kul

Sven-David Sandström, Jessika Gedin, Lars Gustafsson, Daniel Birnbaum, Malin Jacobson Båth,  Anneli Alhanko
Sven-David Sandström, Jessika Gedin, Lars Gustafsson, Daniel Birnbaum, Malin Jacobson Båth, Anneli Alhanko

SVT har samlat Sveriges kulturelit för att svara på tittarnas frågor kring konsten, livet och döden.

När går vår kultur under? /Arne Grönlund, 71 år
Varför är det så mycket djur i böcker? /Lydia Wallentin, 6 år
Varför gillar arkitekter så fula hus? /Timmerlycka
Vad betyder egentligen kontrapunkt? /Michael Goj

Det är några av frågorna som tittarna skickat in till SVT:s nya satsning Fråga kultureliten. Svarar gör några av Sveriges främsta kulturpersonligheter.

- I första programmet sitter en professor i filosofi, en professor i komposition, Sveriges enda prima ballerina assoluta och chefen för Moderna Museet. Att se och höra de här personerna på djupaste allvar svara på tittarnas frågor känns otroligt lyxigt. Det här är ett klassiskt public service-program med kunskapen i centrum, säger Eva Beckman, kulturchef på SVT.

Bland annat diskuteras varför så många blir upprörda av offentlig konst, varför balett är konst men konståkning sport, och hur det kommer sig att begreppet ”kultureliten” är så provocerande.

- Vi har fått många brev om programmets namn, ordet ”kultureliten” retar uppenbarligen många. Det är en spännande fråga: om man kan tala om fotbollseliten, kockeliten och finanseliten – varför sticker kultureliten så i ögonen? säger Malin Jacobson Båth, programledare.
 

Programidén är en utveckling av det klassiska SVT-programmet Fråga Lund. Nu som då står tittarnas frågor i centrum – men den här gången handlar de om livet, konsten och döden. Och det är kultureliten som svarar.

SVT2 onsdag 6 februari kl. 22.15 och i SVT Play

Fråga kultureliten

Kulturpersonligheter svarar på frågor om konsten, livet och döden