Felix agerar strandvakt för att skydda sköldpaddan

Mattias tar med sig Felix Herngren och hans dotter Fanny till medelhavets centralpunkt för havssköldpaddornas fortplantning, ön Zakynthos. På vägen dit stannar de till i Aten där Mattias sätter dem i arbete på ett räddningscenter för skadade sköldpaddor.

Felix blir genast nervös för att han ska behöva se blod, vilket han inte klarar av. På centret får de tvätta sköldpaddor och det gäller att vara försiktig, då paddorna  lätt kan kapa ett finger med sina vassa käkar. De tar också med sig två sköldpaddor som blivit tillräckligt friska för att återvända till havet.

Felix Herngren tar på sig rollen som ordningsvakt
På ön Zakynthos hjälper de marinparksvakterna att städa stranden från plast och skräp vilket annars kan döda sköldpaddorna. Felix tar på sig rollen som ordningsvakt och kör bort alla turister som ligger för nära sköldpaddornas bon och så sätter de upp skydd runt bona. Målet på Zakythos är att de ska dyka tillsammans med jättesköldpaddan Caretta Caretta, men för att klara uppgiften måste Fanny klara sitt dykarcertifikat och Felix behöver visst friska upp sina kunskaper. Mattias börjar tvivla på om de kommer att lyckas.