Här är framtidsplanerna för Fröken Frimans krig – så blir nya säsongen

Mitt i väntan på andra säsongen kom drömbeskedet för alla Fröken Frimans krig-fans. Det blir även en tredje säsong för serien om kvinnokampen – och så här blir den. ”Jag är så glad”, säger Sissela Kyle.

Här kan du tävla om signerade affischer från Fröken Friman-gänget!

Nu är det klart – innan andra säsongen ens hunnit sändas i SVT kom beskedet att dramasuccén Fröken Frimans krig får en tredje säsong.

Inspelningarna för säsong tre drog i gång i juni 2015 och serien kommer att visas 2016. Både säsong två och tre regisseras av Harald Hamrell. Manusförfattaren Pernilla Oljelund har skrivit alla tre säsongerna.

– Det är otroligt roligt, jag är så glad. Det uppstod ett gemensamt glädjevrål bland alla oss kvinnor som är med i serien, och det från djupet av våra själar eftersom vi har gillat det här så mycket, säger Sissela Kyle.

Hon spelar rollen som Dagmar Friman i historien om kvinnokampen i Sverige i början av 1900-talet. Rollen har inspirerats av många av landets tidiga kvinnorättskämpar, bland dem Anna Whitlock. Men lika mycket av starka kvinnor i Pernilla Oljelunds egen släkt, som har varit förbilder till de populära kvinnokaraktärerna i serien.

Säsong två och tre kommer att blir avslutade historier i tre timslånga delar, precis som första säsongen. Där får vi följa Dagmars och de andras gemensamma kamp för ett mer jämställt samhälle, samtidigt med deras olika strävanden på det privata planet.

Manusförfattaren: ”En verklig lyx”

– En verklig lyx att få utveckla berättelsen och karaktärerna i tre säsonger, säger Pernilla Oljelund. Med andra och tredje säsongen har jag ju dessutom vetat vilka duktiga skådisar som finns i rollerna, och har kunnat skriva med dem i åtanke. Både fördjupa och finslipa.

Sissela Kyle är förtegen om tredje säsongen, men säger så här om de kommande avsnitten:

– Det är en historia som är så angelägen på så många plan. Det är en påhittad historia som är förankrad i sanna skeenden. Dels figurerna, vars liv engagerar. Men sedan finns hela berättelsen om lika rättigheter, jämställdhet och vägen mot ett modernt samhälle, säger Kyle.

Även programledaren och bloggprofilen Clara Henry är klar för tredje säsongen.

– Det är en statistroll där jag spelar kollega till en prostituerad i ett avsnitt, säger Clara Henry.

Skönare – men större krav

Under inspelningarna av den andra säsongen märkte Kyle att det var enklare att gå in i rollen. Samtidigt ställer det hårdare krav på skådespelarna.

– Det var som att krypa tillbaka i en bekant klädnad. Vi hade gjort grundarbetet med karaktärskännedom. Det var med lätthet som man gick in i rollerna.

Det låter skönt?
– Skönt, ja. Men det ställer också en annan typ av krav på sig själv och andra. Man vill fördjupa och utveckla figurerna, inte upprepa det man tidigare gjort. Det gäller att kanske komplicera eller förenkla en karaktär och dra lärdom av föregående säsong. Och det tycker jag vi gjort med regissören Harald Hamrell. 

Väntade gärna i 56 år på drömrollen

Kyle beskriver rollen som Dagmar som sin favoritroll hittills i karriären.

– Ja, det skulle jag verkligen säga. När vi började inspelningarna var jag 56 år. Och jag kunde gärna vänta så länge på den rollen. Det är inte alla som får en sådan möjlighet, säger Kyle.

Är du sugen på att göra ännu fler säsonger, om det skulle bli av?
– Det kan jag egentligen inte säga nu, innan vi ens spelat in tredje säsongen. Men i princip, absolut. Jag citerar gärna mig själv här. ”Det som är otroligt kul med serien är att i stället för unga tjejer som dör, är det här vuxna kvinnor som gör”.

För Kyle har relationen mellan Fröken Frimans krig och egna släkten varit tydlig.

– Jag kommer från en släkt full av historiker och politiskt intresserade människor. Därför är det här en viktig del av historien för mig privat också. Jag ser det som en eloge till min mamma. Hon säger att orden från historieböckerna får kött och liv. Det är så himla många som berörts av serien, och jag kan inte nog säga hur bra Pernilla Oljelunds manus är. Ett bra manus är alltid viktigast.

Andra säsongen av Fröken Frimans krig hade premiär 25 december i SVT1 och SVT Play.

Missat första säsongen? Se alla avsnitt igen i SVT Play!

Smygtitt: Trailer för säsong 1+2 av Fröken Frimans krig – se första scenerna från nya säsongen

”Ska behålla det som var bra för att inte svika publiken”

Sissela Kyle: Min peruk började brinna under inspelningarna

Maria Kulle om frostiga relationerna i Fröken Frimans krig

Sofia Ledarp: Jag tänker på min gammelmormor

Hallgren ville göra Fröken Friman farligare

Hela listan: Skådespelare och medarbetare Fröken Frimans krig 2

Uppdaterad 2015-12-29 22:12

Fröken Frimans krig

Miniserie om klass- och kvinnokamp under tidigt 1900-tal