Glädjebeskedet: Klart för fjärde säsong av Fröken Frimans krig

Skådespelarna Sofia Ledarp, Lena T Hansson, Sissela Kyle och Frida Hallgren under inspelningen av den nya säsongen av "Fröken Frimans krig".

Tredje säsongen har premiär i julhelgen i SVT – och skulle ha blivit den sista. Men nu är det klart att Fröken Frimans krig får en säsong fyra. ”Skådespelarna är överlyckliga”, säger Maria Nordenberg, tf dramachef på SVT.

Minns du hur det började? Se alla tre säsongerna i SVT Play!

Det är en av SVT:s mest älskade dramaserier de senaste åren.

I julhelgen är Fröken Frimans krig tillbaka med tre avsnitt i tredje säsongen – som egentligen kunde ha blivit den sista.

Men icke – nu står det klart att en fjärde säsong i serien, där Sissela Kyle har en av huvudrollerna, ska spelas in.

– Det är jätteskojigt. Vi trodde egentligen att tredje säsongen skulle bli den sista, så vi stängde butiken kan man säga. Men det är väldigt roligt för vi har hur mycket som helst kvar att berätta om både tanterna och världen runtomkring som den såg ut då och nu. Vi kommer fortsätta ställa frågor och kommentarer om vår samtid, säger Maria Nordenberg, producent för Fröken Frimans krig och tf. dramachef på SVT.

Sissela Kyle i intervju: Därför är Friman min drömroll

”En värld av strejker”

Hon berättar att serien tar steget in i år 1908 och följer utvecklingen i en konservfabrik.

– Då befann sig Sverige i ekonomisk kris, det var polarisering och hög arbetslöshet. Då började det mullra inför det som slog till 1909, nämligen storstrejken, säger Nordenberg och fortsätter:

Sofia Ledarp: ”Det är häftigt för Sverige att få historien berättad”

– Vi går in i en värld av strejker och följer en konservfabrik där det jobbar många kvinnor som strejkar. Samtidigt tillåts de inte vara med i organiserade fackföreningar eftersom de hade låga löner och männen i facken ville inte att deras löner skulle dras ner. Allt det har en stor klang även i dag. Jag tänker på svarta löner, folk som inte har riktiga avtal och att kvinnolöner fortfarande är länge än manslöner.

Se också: Så blir tredje säsongen som visas i julhelgen 2016

”Finner kärleken och åker bil för första gången”

Vid sidan av kampen fortsätter också en annan kamp – den för kärleken.

– Två andra av våra huvudpersoner finner kärleken, men vilka det är får ni se sen. Dessutom ska Alma (spelas av Lena T. Hansson, reds anm.) få åka bil för första gången – i racerfart på Stockholms gator, säger Nordenberg.

Se också: Sissela Kyle om arbetet med serien: Det började brinna

Hur har skådespelarna reagerat på beskedet?
– De älskar ju det här och är överlyckliga. Sen ska vi ha in några nya karaktärer, bland annat en fru Blank som äger konservfabriken och två karaktärer till. Det blir en tuff nöt att knäcka och vi tittar på rollbesättningen nu.

Se också: Möt Maria Kulle bakom kulisserna på Fröken Friman-inspelningarna

Säsong tre visas i julhelgen i SVT

Inspelningarna för den fjärde Fröken Frimans krig-säsongen beräknas starta någon gång i maj-juni 2017. Tredje säsongen av Fröken Frimans krig, där Melodifestivalens programledare Clara Henry har en mindre roll, har premiär i julhelgen 2016.

Se också: Fröken Friman-skådespelarnas jazzdans bakom kulisserna – se härliga klippet

Se också: Lena T. Hanssons rollfigur är nyfiken på prostituerade i nya säsongen

Se också: Frida Hallgren avslöjar – provspelade för annan roll i Fröken Frimans krig

 

Här hittar du alla avsnitt av Fröken Frimans krig i SVT Play.