Okända sanningen bakom Fröken Frimans krig – skaparen om fakta och fiktion i SVT-serien

Dagmar (Sissela Kyle) och Kinna (Sofia Ledarp) i Fröken Frimans krig.
Dagmar (Sissela Kyle) och Kinna (Sofia Ledarp) i Fröken Frimans krig.

– Folk kan nästan bli lite besvikna när de förstår att Dagmar, Kinna,  Emmy, Lottie och Alma inte har funnits i verkligheten.   Det berättar Pernilla Oljelund, som har skrivit den hyllade dramakomedin Fröken Frimans Krig, inför sändningen av den tredje säsongen.  Vi bad henne reda ut vad som vad som är fiktion och vad som är fakta i serien.

– Det är enkelt, säger Pernilla Oljelund. Den yttre historien i den första säsongen, om det kvinnliga livsmedelskooperativet som blev bojkottat, är inspirerad av verkliga händelser. Men figurerna i serien och deras egna historier är påhittade. Och från den andra säsongen går även den yttre handlingen ifrån vad som hände på det verkliga kooperativet Svenska Hem.

Verklighetens Svenska Hem kan man läsa om i journalisterna Monika Björks och Eva Kaijsers dokumentära bok ”Svenska Hem - en passionerad affär” som Pernilla Oljelund varmt rekommenderar.  Särskilt för den som är intresserad av Anna Whitlock, som ibland har kallats förebilden till fröken Friman.

- Dagmar Friman har saker gemensamma med henne men också mycket som är olikt.  Att se det som något slags porträtt blir missvisande. Inte minst mot Anna Whitlock, som hade en större gärning och ett annat privatliv än Dagmar i serien.

Producenten Maria Nordenberg och Pernilla Oljelund var tidigt överens om att karaktärerna skulle vara påhittade, för att göra dramat engagerande. Så den som vill hitta förebilderna till kvinnorna i serien får leta i Pernillas egen släkt.

- Alma är väldigt mycket min farmor, Emmy har lånat både sitt namn och sin karga stolthet från en annan viktig person i min barndom och Dagmar har många likheter med min stridbara mormor. Och alla kvinnorna har såklart delar av mig själv, på olika sätt.

Hur är det då med den historiska grunden till händelserna i serien från säsong två och framåt?

- Serien handlar ju om kvinnorörelsen och historiska fakta i bakgrunden stämmer. Masspetitionen som är med i säsong två fanns. Men Svenska Hem hade inga hemliga möten i butiken eller blev motarbetade om namninsamlingar som i serien.

- Och prostitutionslagarna i tredje säsongen var i högsta grad verkliga och en stötesten inom kvinnorörelsen. Men riksdagsmannen och flickan är påhittade, liksom allt omkring Svenska Hems engagemang i frågan.

Almas hund Kapten, som får en viktig roll i tredje säsongen, har däremot en förebild i Pernillas egen hund. Som är något mer oborstad än Kapten, men lika bortskämd.

Fröken Frimans krig

Miniserie om klass- och kvinnokamp under tidigt 1900-tal