”Det är väldigt provocerande att kalla sig själv geni”

Foto: SVT

Valentina Chapovalova och Fredrik Cumlin fick redan i säsongspremiären chansen att briljera med sina beräkningskunskaper. Men att kalla sig geni är inget de föredrar även om de ser sig själva som smartare än gemene man.

– Jag ser mig själv som smart. Vissa saker är man väldigt bra på. Sånt som brukar stå för intelligens. Till exempel, problemlösning, IQ-tester och pussel. Vissa av de sakerna är jag bättre på än genomsnittet och då kan jag vara säker på att har jag mätbart högre intelligens, säger Valentina Chapovalova.

– Sen är jag ju inte bra på allt, tilläger hon.

Fredrik Cumlin älskar matematik och har planer på att börja doktorera redan innan han går ut gymnasiet.

– Jag ser mig själv som jävligt nyfiken. Vill lära mig allting, läsa vidare och då kanske man får en smart bild av sig själv, säger han.

Stor press att vara smart i tv
Att förväntas vara smart i sin omgivning kanske man kan klara. Men att vara ett geni i tv, framför miljoner tittare är en helt annan sak.

– Det enda jag ville göra var att tävla. Men när jag väl var med fattar jag egentligen inte varför jag ställde upp, säger Fredrik.

– Det var så jäkla jobbigt att försöka vara på topp hela tiden. Visa att man är så otroligt smart. Det var jobbigt men så jäkla roligt.

– Man måste nog vara ganska excentrisk för att ställa upp. Och det var vi. Alla hade det personlighetsdraget, fyller Valentina på.

– Man kan vara väldigt smart men om man bara gillar att sitta på sitt rum och lösa kluringar då kommer man inte vara intressant att titta på i tv, säger hon.

”Mina kompisar tror inte på mig”
Och vad säger då alla nära och kära om att man ska vara med i Genikampen. Att representera de riktigt smarta i ett tv-program.

– Mina kompisar tror inte på mig, ”Näe, inte du!”. Men nu har det kommit ut med våra namn och bilder, så de tycker att det är jätteroligt och fascinerande faktiskt, säger Fredrik Cumlin.

Valentina Chapovalovas vänner har höga förväntningar på 29-åringen från Uppsala.

– De blir taggade – ”Då ska vi följa dig, du vinner va?” – och jag kan inte säga något om resultatet men det ska bli kul att skämma ut sig i tv, säger hon.

Hur det går för de två genierna får du veta söndagar 20.00 i SVT1 och SVT Play. Efter varje program måste en deltagare lämna.

Testa dina kunskaper i ett genitest >>

Genikampen

Helt vanliga människor med helt ovanliga hjärnor