”Mamma och pappa – jag vann!”

De var favoriter. Men bara en kunde vinna Genikampen 2015. I en rafflande finalomgång gjorde Axel Bååthe och Fredrik Cumlin upp om titeln – Sveriges smartaste 17-åring.

Axel, Martina, Fredrik och Johan stod inför deras största utmaning i Genikampen. I ett nervkittlande sista program gjorde de upp om årets geni 2015. Och det blev de två favoriterna som gjorde upp i en sista avgörande duell – Axel Bååthe och Fredrik Cumlin.

– Mamma och pappa, även om jag får berätta för er så har jag inte gjort det. Men nu får jag väl säga det ändå, jag vann, säger Fredrik Cumlin efter den rafflande finalen.

Tittarfavoriterna i final
I en röstning på svt.se så var Axel Bååthe klar favoriter att vinna hela tävlingen. Efteråt var han uppenbart besviken efter förlusten.

– Det var ju skitjobbigt att förlora. Speciellt mot Fredrik, med tanke på att vi är så lika och det hade varit fint att vinna och få kalla sig Sveriges smartaste -97:a, säger han i programmet.

Även om de hyste både beundran och respekt för varandra så var det en stenhård rivalitet mellan de två 17-åringarna.

– Det var underbart att lämna Axel. Det var en sjukt skön känsla, det innebar ju att jag vann. Dessutom mot en annan 97:a, det är extra speciellt, säger Fredrik Cumlin.

”Känns fruktansvärt”
För Axel Bååthe kommer förlusten sitta i ett bra tag.
– Tvåa är värst. Det känns helt fruktansvärt att sitta kvar i den där buren när han sprang ut och man tänker ”vad sjutton hände här, varför kunde inte jag göra det här snabbare än honom?”.

Se hela finalprogrammet här >>

Testa uppgifterna själva
I den sista utslagstävlingen fick finalisterna i uppgift att lösa tre stycken kodlås inuti en bur. Koderna får de fram genom att lösa tre uppgifter. Till vänster i denna artikel hittar du två av dessa uppgifter med tillhörande facit att ladda ner som PDF (Portable Document Format).

Vill du vara med i Genikampen?
Har du vad som krävs för att tävla i grenar som kräver genialitet? Ansök till Genikampen på följande mejladress: Genikampen@strix.se

Genikampen

Helt vanliga människor med helt ovanliga hjärnor