Expertråd till par som flyttar ihop

Ellen och Bert håller i en varsin kruka med chiliplantor och skrattar.
I fjärde avsnittet flyttar Bert och hans chiliplantor in hos Ellen.

Det har blivit dags för de nygifta paren att flytta ihop. Vad ska man tänka på? Hur lyckas man släppa in den andre och skapa ett gemensamt hem? Experterna svarar.

Se programmet i SVT Flow

Beteendevetaren Maria Helanders råd:

– En stor utmaning med att flytta ihop är gå från "jag" till "vi". Dina saker är en del av din identitet och helt plötsligt kan du behöva kompromissa kring smak, värdesaker och gemensamma utrymmen. Bestäm dig för vad som är viktigt för dig och var tydlig med det från början. Andra saker behöver du vara flexibel med för att kunna skapa ett "vi".

– Samarbete handlar mycket om att lita på varandra, för då vågar vi släppa på kontrollen. Men för att kunna lita på varandra behöver vi också lyssna in den andra och berätta vad man själv tycker är viktigt.

– Kom ihåg att en parrelation består mycket av kärlek, passion och gemensamma mål - men den består också av vardag, stress och tråkiga måsten. Var rädd om kärleken mitt i vardagen och våga ge av dig själv för att få tillbaka.

– En relations framgång handlar ofta mycket om att kunna acceptera varandras olikheter och slappna av med att det inte alltid blir som man önskar. Men det handlar också om att kunna vara tydlig med sina egna förväntningar på den andre och på relationen.

Prata om förväntningar

Psykologen Andreas Schills råd:

Processen att flytta ihop innebär att man kommer att börja umgås med sin partner på ett lite nytt sätt och därför också får ta del av  och förhålla sig till delvis nya sidor av varandra.

Dessutom kommer man att behöva lösa praktiska saker gemensamt, samtidigt som själva processen i sig är en stor omställning.

Det som oftast strular till det är att vi människor utgår från oss själva och oreflekterat förväntar oss vissa saker av vår partner; ”så här tänker jag och så borde det ju vara! Om det inte är så, då är något fel”

Lösningen är kanske inte jätterolig, eller särskilt romantisk, men det är faktiskt så att man kommer ganska långt med framförhållning, planering och strukturerad kommunikation. Tipsen nedan gäller naturligtvis alla relationer, men i processen av att flytta ihop blir de särskilt viktiga.

– Fundera igenom vad som är viktigt för dig för att du ska trivas i den nya situationen. Hur vill du ha det? Vad ska ni göra gemensamt? Vilka ”egen aktiviteter” är viktiga för dig? Vad har du för förväntningar på ett samboförhållande?

– Prata igenom dina förväntningar och lyssna in din partners, kom överens om hur ni ska förhålla er till varandras förväntningar.

– Våga bejaka egna behov, en stark relation bygger delvis på att man har kvar sin individuella identitet. Då behöver man dels veta vem man är och vilka aktiviteter och beteenden som är viktiga för mig och dels våga prata med sin partner om  när problem uppstår; ”jag tycker att vi gör för lite saker tillsammans” eller ”jag tycker att vi borde göra mer saker på egen hand” är t.ex. viktiga fraser för att långsiktigt må bra i en relation.

Olika behov

Samtalsterapeuten Daniella Gordons råd:

– Personliga gränser rubbas när man flyttar ihop. Det blir en delad arena, man har olika sätt att vara tillsammans på! I likheten kan det uppstå konkurrens i olikheten oförståelse, att man tänker olika. Det är viktigt att inte stänga av och gå in i sin egen bubbla.

– Istället för att vara fångade i kritik och värderingar behöver vi öva oss i att vara med varandra från en mer öppen och nyfiken rymd.

– De mest typiska konflikterna handlar om relation till närhet, sex, relation till fritid, till det sociala livet och till familjen. Diskutera era olika behov kring dessa ämnen.

–Det är bra att bli medveten om mönster så tidigt som möjligt. Lyssna empatiskt och inkännande och öppet i kommunikationen.

– När det känns tråkigt är det viktigt att tänka på vad det är jag inte ger i situationen istället för att lägga det på partnern. Det vi saknar i livet är inte det vi inte får utan det vi inte ger till andra och till oss själva.