Eva Rusz till SVT: ”Hur fan tänker ni egentligen?”

I Gift vid första ögonkastet följer vi sex singlar som har matchats ihop till tre par av olika experter. Paren gifter sig och ska leva som äkta makar i fyra veckor. Något som har kritiserats i media. Men många är också positiva.

Se programmet i SVT Flow

Psykoterapeuten Eva Rusz och SVT:s programbeställare Peter Nyrén möttes i en debatt i Aktuellt.

– Jag ifrågasätter faktiskt kompetensen hos de som har satt ihop det här programmet, hur fan tänker ni egentligen?, säger Eva Rusz som tycker att den här typen av program inte borde finnas i varken Sverige eller i SVT.

– Vi vill göra det här programmet för att visa att det finns andra sätt att gå in i långsiktiga relationer genom att satsa på vårt förhållande från början och gå in i det, säger Peter Nyrén.

Arrangerat äktenskap

Tidigare har serien diskuterats i Debatt.

– Vad vi gör är att vi hjälper människor som har letat efter sin kärlek och livskamrat under många år. Vi ger dem professionell hjälp att eventuellt hitta en livskamrat, säger Maria Helander, beteendevetare, som är en av experterna.

Många kritiserar att det är tre arrangerade äktenskap. Kvinnorättsaktivisten Bahareh Andersson är en av dem.

– Jag tycker att SVT håller på att skoja med hela svenska folket. Att göra fiktiva, amerikanskinspirerande makeover-shower kan i längden bli att man spelar dem i händerna som har mindre goda avsikter, säger Bahareh Andersson.

Unik resa

Deltagarna Tina och Ellen gästade Gomorron Sverige och berättade varför de var med i programmet.

– Jag trodde det var ett skämt när produktionsbolaget berättade att vi skulle gifta oss. Jag skrattade faktiskt rakt ut men det är för själva experimentet i sig som jag har varit med i det här, berättar Tina.

– Det har gått två stycken program och där är det bröllopet som är i fokus men sen efter det så kommer man få följa med på vår resa som jag tror är ganska unik för den här typen av program, säger Ellen.

Tittarreaktioner på sociala medier

”Alltså om jag någon gång ska gifta mig (vilket jag inte ska) så ska det vara med en främling. Så galet roligt!”– Annie Fredriksson (@fotografannie)

”Nån som ser på "Gift vid första ögonkastet"? Kan inte låta bli att fascineras av idén att gifta sig med nån man aldrig mött.” – Alias Eva (@twittglitter)

”Alltså, ni MÅSTE se Gift vid första ögonkastet! Kan hoppa direkt till avsnitt två, bröllopen.” – Tomas Gunnarsson (@Genusfotografen)

”Gift vid första ögonkastet”.... Kan inte bestämma mig för om jag gillar serien eller inte.. Spännande dock-hade nog passat mig” – Emma Bendroth (@EmmaBendroth)

”Jag måste säga att jag blev som besatt av att se avsnitt nummer 2. Jag tänker att de verkligen gör detta av fri vilja och hur häftigt det va att se hur stark viljan att träffa och dela livet med en annan människa är, och våga stå för det. Stockholm världens mest singeltätaste stad behöver detta  Stor tumme upp för detta program!!!!!!!” – Maria Rylander Masoumi

”och så sitter man och bölar framför "gift vid första ögonkastet". skyller på lägre trösklar pga förkylning samt själens obotliga ensamhet.” – Rebecka Pershagen (@tantrebecka)

”Förstår inte varför det här väcker så starka reaktioner. Tvångsäktenskap är vedervärdigt, detta är inte tvångsäktenskap. Det är ganska nytt att vi gifter oss av kärlek och skilsmässotalen är jättehöga. Varför inte fundera över andra sätt eller i alla fall respektera de som vill prova?” – Emma Bengtsson

”Jag satt som klistrad när jag sträcksåg de två första avsnitten igår kväll. Fascinerande, intressant, tankeväckande och underhållande!” – Dan Pettersson

De som ifrågasätter programmet och SVT

”Gift vid första ögonkastet”.... SKÄMS SVT!! Ert sätt att romantisera arrangerade äktenskap är fullständigt vidrigt!!!!” – YrsaSH (@HagstromYrsa)

”Och till sån smörja betalar man TV-avgift!!” – Lars-Olof Eliasson (@larselia)

”Allvarligt. Hur kan SVT förringa ett sådant ämne. Tusentals o tusentals tvingas till äktenskap de själva inte varit med o beslutat. En del är bara barn. Skärpning SVT!” – Maria Ölander

”Allvarligt talar SVT. Miljoner människor lever med hotet om tvångsäktenskap och arrangerade äktenskap. Bara i Stockholms stad lever flera tusen pojkar och flickor, män och kvinnor i hedersstrukturer som är så allvarliga att de bryter mot svensk lag. Men ni, ni väljer att underminera allt arbete mot detta genom att producera något som ni påstår är underhållning. Det är tråkigt att "fri och oberoende" tv inte kan göra bättre än så här.” – Stina Bengtsson

”SVT goes trash-tv... Så desperat att inte halka efter så man kör i diket” – Patrik Enander

Fortsätt diskutera under #giftvidförsta