Så gick det sen för paren i första säsongen av Gift vid första ögonkastet

Gift vid första ögonkastet säsong 1.
Bert, Ellen, Mikael, Tina, Mathias och Emily från första säsongen av Gift vid första ögonkastet.

Sex personer parades ihop i första säsongen av Gift vid första ögonkastet. Två år senare skriver Emily på en bok om relationer. – En hel del material till boken kommer från mina erfarenheter från programmet, säger hon. Så här gick det för deltagarna efter programserien.

Gift vid första ögonkastet är tillbaka med en ny säsong i SVT Play. Sex deltagare matchas ihop av en grupp experter – och gifter sig första gången de överhuvudtaget möts. Efter fyra veckor (och åtta avsnitt) kommer de slutligen bestämma sig för om de fortfarande vill leva tillsammans eller gå skilda vägar.

För deltagarna i första säsongen blev ödet detsamma. I sista avsnittet valde ett av paren, Ellen och Bert, att skiljas åt. Samtidigt valde två av paren att fortsätta sina respektive förhållanden. Men en tid efter programmet tog Mikael och Tina också beslutet att skiljas.

”Jag är tryggare i dag”

Mathias och Emily höll ihop i månader efter inspelningarna, men har också gått skilda vägar.

– Jag är tacksam för "Gift vid första"-tiden, tacksam över att jag antog den utmaningen och hela produktionen. Det var en spännande, rolig och intensiv period. Tacksam för alla personer jag fått lära känna i samband med inspelningen. Viktigast var att jag visade för mig själv att jag fungerar i en relation och i ett samboende. Jag är säkrare och tryggare idag, säger Mathias nu, cirka två år senare.

Emily berättar att hon är mer grundad, trygg och utgår mer från sig själv i dag.

– Med mina erfarenheter från att ha deltagit i detta experiment så vet jag att jag känner, tänker och agerar annorlunda nu än innan programmet. Jag är tacksam för de lärdomar som erfarenheten har gett. Men jag ska erkänna att hade jag vetat en del av dessa saker innan programmet, så hade jag agerat annorlunda och att mitt liv hade sett en hel del annorlunda ut, på gott och ont, säger Emily.

”Har blivit en del dejter”

Efter programmet har hon börjat skriva en bok i ämnet relationer.

– En hel del material till boken kommer ifrån mina erfarenheter från programmet, säger Emily som är singel.

Hon berättar att hon bland annat fått ett anonymt julkort (”tack, vem den hemlige nu är”) efter programmet.

– Det har blivit en del dejter och jag kände att det vart rätt knepigt i början då en del av killarna hade sett programmet och lyfte upp detta på första dejten och jag hade inte förberett mig på det. Jag trodde inte att programmet skulle påverka mitt liv avsevärt men första tiden efter att det hade sänts så kunde jag inte gå ut utan att någon sökte kontakt. På det hela har jag mest fått fin respons från människor som är nyfikna och positiva.

För Mikael duggade dejterna tätt efter programserien.

– I dagsläget är jag singel. Första året efter sändning så har jag fått möjlighet att dejta ganska mycket och kom till en punkt där det blev alldeles för mycket. Känns nästan som att man fick panik över att inte ha träffat någon. Träffade en tjej som jag blev kär i och verkligen ville vara med. För en gångs skull så var det inte jag som distanserade mig utan jag ville verkligen göra något av det men tyvärr så blev det inget av det, säger han.

”Utmanar andra att ta chansen”

Han ångrar dock inte sin medverkan i Gift vid första ögonkastet.

– Nu har jag även börjat på nytt jobb och när jag tänker efter på allt som hänt så ångrar jag ingenting. Skulle inte göra det igen men utmanar andra att ta chansen och våga oavsett om det är kärlek, jobb eller annat.

Nytt jobb är något som även Mathias fokuserar på, förutom träningen och rollen som spinningledare på gymmet.

– Förbereder mig nu närmast för Engelbrekt, ett fint skidlopp i februari. Senare i år väntar Kalmar Ironman.

Han vill också passa på att tacka för bemötandet han fått från tittare efter serien. Han skickar också med en hälsning till årets deltagare.

– Tack för ert stöd och alla glada tongångar, fint att ni uppskattade programmet. Varför hata när vi kan älska! Nu håller vi tummarna för de nya paren, säger han.

Kritisk till att juridiskt gifta sig i programmet

Emily tror att paren i Gift vid första ögonkastet verkligen kan matchas ihop och finna kärleken. Men hon är kritisk till punkten att juridiskt gifta sig i programmet.

– Jag tror helhjärtat på att det går att matchas ihop, allt handlar om förutsättningar. Tyvärr kan jag känna att det skulle ha lagts ner mer förarbete och inte ställt sådan press på deltagarna.

Hon passar också på att skicka ett relationstips till tittarna.

– Ta reda på vad som får dig att må bra, förmedla detta till den personen men var även lyhörd till din partners behov och försök att mötas halvvägs.

Här är deltagarna i nya säsongen av Gift vid första ögonkastet

Se nya säsongen av Gift vid första ögonkastet i SVT Play!

Gift vid första ögonkastet

De gifter sig med en främling