Nya resor med Gina Dirawi

Gina Dirawi.

Varför vill israeliska tjejer vara soldater? Varför är skönhetsoperationer så populära i Libanon? Hur kan man förlåta någon som mördat ens barn? I åtta nya avsnitt av Ginas värld söker Gina Dirawi svar på livets allra största gåtor, och en del mindre. Djupt personligt, väldigt mänskligt och i högsta grad allmängiltigt. Avsnittet är tyvärr försenat – kommer att publiceras 28 augusti.

I första avsnittet reser Gina till Israel för att med motstridiga känslor träffa kvinnliga stridssoldater. I Uvda Egev-öknen, på gränsen mot Egypten, berättar Gina för tjejerna hur hennes palestinska släktingar har drabbats av den israeliska armén.

– Jag ska göra någonting som jag tänkt på i flera månader och som, om jag ska vara ärlig, skrämmer mig extremt mycket. Jag ska träffa israeliska kvinnliga soldater. Stridssoldater, säger Gina Dirawi.

I programmet berättar programledaren om sin bakgrund – och anledningen till varför mötet väcker mycket känslor.

– För er som inte förstår varför det är en sån stor grej: Jag är ju palestinier och min mormor och morfar och farmor och farfar fördrevs från Palestina och stora delar av min släkt blev mördade av den israeliska militären. Mina föräldrar har växt upp i hemska, palestinska ghetton i Libanon på grund av den här konflikten. Och det är så mycket sorg som den israeliska armén står för gentemot mig och min släkt. Därför känns det här mötet extremt läskigt men också väldigt viktigt. Det är något i mitt hjärta som säger att jag måste göra det.

– Det kan komma något riktigt, riktigt fint ur det här mötet.

Lär sig prata med magiska lejon i Sydafrika

I andra säsongen av Ginas värld reser programledaren även till Libanon – och ställer frågan varför nästan var tredje kvinna där gör skönhetsingrepp. I London får hon en reading av den norska prinsessan Märtha Louise. I Rwanda får Gina veta hur man förlåter det som inte kan förlåtas. I Italien besöker hon ett mystiskt kollektivsamhälle med ett underjordiskt tempel. I Årosjokk får hon insikter i samisk kultur. Hon reser till Los Angeles för att träffa skådespelarna i långköraren Days of our lives, är gäst i arabvärldens största talkshow som sänds från Beirut och lär sig prata med magiska vita lejon i Sydafrika.

Vad är då meningen med livet? Ja, enligt den vita lejonkungen så är det: ”Celebrate. Remember the joy and love.”

Premiär i SVT Play torsdag 27 augusti kl 06.00