SVT1Tisdag – Lördag

Se alla avsnitt av Elins torp

Elin Unnes gör en hemlig trädgård med gifta växter på torpet.

Följ med journalisten Elin Unnes till torpet där hon kan odla vad hon vill.

Elin Unnes är författare och rockjournalist och har drabbats av en ny besatthet - grönsaksodling. Hon har länge drömt om en plats där hon kan skapa något eget – en trädgård på sitt egna sätt. Det här torpet är den platsen och nu är det bara att börja förverkliga.

Avsnitt 1

Elin funderar på vilka grödor och örter hon ska odla på vilken plats. Det gäller att göra en plan för trädgården så att odlingen får bra förutsättningar för att lyckas. Elin gör också en hårskölj med örter och vinäger som kan användas istället för schampo.

Videodagbok om ogräs

Tomten är täckt av ogräs och Elin har en alldeles speciell strategi för rensningen med tre olika stationer.

Avsnitt 2

Äntligen är tiden inne till att sätta växterna i jorden. Det blir bland annat pumpa, bönor och grönkål. Efter några månaders hårt arbete är grönsaksterassen klar och Elin kan se sina första grödor titta upp från jorden.

Videodagbok om potatis
Elin är på torpet för att vattna innan hon reser till Berlin. Hon gör också en liten barnkammare till sina sättpotatisar i form av en låda som potatisen får en chans att gro i innan den planteras ut i landet.

Videodagbok i Berlin
Elin besöker Prinzessinengarten i Berlin och hittar mängder med inspiration till sin egen trädgårdsodling.

Avsnitt 3

Det är äntligen dags att sätta örterna i jorden, det blir bland annat libbsticka, salvia och mynta. Under veckorna på torpet har Elin rensat stora mängder med ogräs och funderar på ogräset och dess funktion. Är ogräs egentligen rätt växt men bara på fel plats?

Videodagbok om pelargoner och krukor

Elin har slut på krukor. Som tur är finns det gamla rostiga hinkar att tillgå på torpet.

Videodagbok om att göra en täckduk

Elin gör en täckduk av papp för att ge lite extra skydd åt en gurka som inte har hunnit växa sig så stor än.

Videodagbok om jordärtskockan Bianca

Elin har en särskild trädgård bara för växter som är giftiga. Men en växt som inte är giftig planteras också här - jortärtskockan Bianca.

Avsnitt 4

Elin ska göra något som är lite farligt och spännande på torpet - en giftgård i en hemlig trädgård. Hon planterar bland annat dårört, bolmört, spikklubba och den väldigt giftiga stormhatten i giftgården.

Videodagbok när Elin skördar grödor

Det är höst på torpet och Elin undersöker hur torpet har förändrats under sommaren, hon passar också på att skörda några grödor.