Go'kvälls bokcirkel: Flugornas herre av William Golding

Boken Flugornas herre av William Golding.
Andra boken i Go'kvälls bokcirkel är Flugornas herre av William Golding.

Här kan du läsa mer om den andra boken som vi läser tillsammans, en klassiker som aldrig slutar fascinera.

Läs mer: Allt om Go'kvälls bokcirkel

Om romanen Flugornas herre av William Golding

"Aldrig förr hade någon författare vågat skriva så fruktansvärt om barn. Aldrig förr hade någon vågat antyda att den civilisation vi kämpat så hårt för bara är en tunn fernissa under vilken det ohyggliga när som helst kan springa fram."

Klicka här för att komma till Facebookgruppen Go'kvälls bokcirkel

Därför läser vi boken

Flugornas herre av William Golding utkom första gången 1954, efter att ha blivit refuserad av flera förlag. Idag är boken en klassiker, och ett standardverk för många högstadieelever, som läser om Ralph, Nasse och Jack och de andra barnen som efter ett flyghaveri befinner sig på en öde ö i Söderhavet.

I förordet till den svenska utgåvan, från 2011, skriver Gabriella Håkansson: ”Det mest chockerande med Flugornas herre är inte att barnen, som i kulturella sammanhang annars alltid brukar få representera renheten och oskulden, visar sig vara ett så lätt rov för brutaliteten. Det mest chockerande är att det går så fort.”

Många av Go'kvälls tittare har säkert redan läst Flugornas herre. Boken är dock värd att läsas igen.

Denna gång har Go'kvälls bokcirkel ett särskilt projekt tillsammans med en yngre publik: Vi läser Flugornas herre tillsammans med eleverna i 9D på Gäddgårdsskolan i Arboga. När läsperioden avslutas med ett samtal i Go'kväll den 7 november, medverkar eleven Astrid Sjöström tillsammans med sin lärare Fredrik Sandström.

Den 5 oktober meddelade Svenska Akademien att Kazuo Ishiguro får ta emot årets Nobelpris i litteratur. För 32 år sedan, 1983, var det William Goldings tur.