Ge nytt liv till gamla saker

Marie Teike.
Marie Teike.

Från trist trasa till cool kreation – i Andra chansen får du hjälp av proffsiga designers att ge en nytändning till kläder och saker som du redan har.

Gillar du kläder mer än vad plånboken tillåter? Vill du förnya din garderob utan att ruinera miljön? Är du trött på att massproduktionen av plagg gör det svårt att hitta en egen stil?

Andra chansen heter programpunkten där du med hjälp av proffsiga designers själv kan skapa nya kläder eller inredningsprylar av det du redan har skräpandes hemma!

Vi vill ge dig inspiration och lust att skapa, och av våra designers får du kreativa tips och konkreta råd - och början till en ny garderob.

Hösten 2016

Snickaren Sarah May Kahl visar hur du kan bygga en äppeltork och en svamptork. Designern Bea Szenfeld visar hur du stickar tofflor av gammalt garn. Marie Teike visar hur du kan göra en kappa eller ett kuddfodral med lappteknik och gör en jacka av ett täcke.
 

Våren 2016

Designern Marie Teike visar hur du kan laga trasiga kläder så att det blir som en dekoration som lyfter plagget, med sashikotekniken. Hon har också tipsat om hur man med enkla metoder kan ”pimpa” din trista gamla kofta så den blir fin till de svala sommarkvällarna, göra nya plagg av gamla kappor, återanvända tygreflexer och göra härliga oversize-skjortor i trendig lappteknik.

Formgivaren Lotta Kühlhorn visar hur man gör egna block med tillhörande pennhållare. Hon har också marmorerat urblåsta ägg och gjort vackra pappersdekorationer till påsken, visar hur man kan tapetsera med gamla boksidor och gör bland annat fina lampor av glasflaskor.

Bea Szenfeld visar hur man återvinner garn från gamla tröjor och stickar en trendig sjal med armarna och förnyar gamla plagg i elegant punkig stil med säkerhetsnålar i januari.

Snickaren Sara May Kahl ger goda råd om renovering och visar hur man fixar till gamla fönster. Hon gör också krukhöljen och en fågelholk av masonit.

Hösten 2015

I programmet 29 september gjorde Bea Szenfeld ryamattor av restgarn. Den 13 oktober tryckte hon konst med hjälp av en pastamaskin. 27 oktober skar hon mönster i gamla stövlar. 3 november visade hon hur en tråkig tallrik blir till finporslin och veckan efter gjorde hon fina tryck med gamla stämplar.

Marie Teike visade hur du sätter din egen prägel på gamla korsstygnsbroderier. Den 17 november visade hon hur man gör vantar och strumpor av en stickad tröja. 24 november visade hon hur man gör en egen julstjärna av gamla kartor.

Våren 2015

Våren 2015 sydde Bea Szenfeld mobil- och surfplattefodral av gamla böcker, fodral till galgar, nya grejer av dragkedjor, knappar och bälten till klänningar, och gav nytt liv åt en skokartong.

Marie Teike sydde barnklänningar av gamla handdukar, ett linne av en gammal skjorta, ett lapptäcke av gamla t-shirts och gav gamla kavajer nytt liv.

Hösten 2014

Hösten 2014 sydde stjärndesignern Bea Szenfeld en kruka av en rock, herrskjortor till underkläder, hoodtröjor av ett draperi och shoppingpåsar av mönster från matvarukassar.

Marie Teike, som jobbat många år med design och trendigt återbruk, sydde en tröja till en kofta, klänningar av herrbyxor och mössor av gosedjur och fuskpäls.