Christina överlevde grottan – slutade aldrig gå

Christina Rickardsson intervjuas av Linda Olofsson i Vindeln.
Christina Rickardsson intervjuas av Linda Olofsson i Vindeln.

Go'kväll har träffat Christina Rickardsson, aktuell med boken ”Sluta aldrig gå”. Boken handlar om uppväxten i en brasiliansk grotta till att leva på gatan i São Paulo – för att sedan byta tillvaro som 8-åring till västerbottniska Vindeln.

Under sina första levnadsår bodde Christina och hennes mamma i en grotta mitt ute i vildmarken utanför staden Diamantina i Brasilien. När Christina var i femårsåldern kom det några män med hundar som jagade bort dem från grottan. De begav sig till São Paulo där Christina kom att gå igenom sin första kulturkrock i livet.

– Även om jag och mamma hade det väldigt tufft och fick kämpa för överlevnad så var det ingenting mot vad det blev när vi kom till en 16-17 miljoner stad med de största kåkstäderna i världen med mycket fattigdom. Och att plötsligt komma dit som barn också ska man överleva på gatan och i favelasen.

Såg bästa vännen dö

I São Paulo hade de ingenstans att bo och Christina var ofta ensam på gatan medan hennes mamma försökte hitta ett jobb.

– Jag fick skaffa mig andra kompisar på gatan för att överleva, för ensam på gatan är man inte väldigt stark. Då är man ett lätt byte.

Christinas första och bästa vän Camile blev som en syster till Christina, de delade lika på mat och räddade varandra ur olika situationer som uppstod på gatan.

– Men som så många andra barn på gatan överlevde inte Camile och jag klarade mig, det finns något som heter rensningar och hon blev utsatt för det. Man skjuter barn, så jag såg min bästa vän dö på det sättet. Militärpoliser som går in och rensar och det är något som fortfarande händer idag, tyvärr.

Arbetar med att hjälpa gatubarn

Idag är det viktigt för Christina att själv hjälpa utsatta ungdomar som lever som gatubarn, hon har bland annat startat stiftelsen Coelho Growth Foundation som jobbar med barn och ungdomar på barnhemmet där Christina växte upp. Titeln på boken - sluta aldrig gå kommer från något Christinas biologiska mamma sa när det var som tuffast.

– För mig betyder det väldigt mycket, när jag förlorade min vän Camile var det en mörk period i mitt liv och min biologiska mamma Petronilja sa till mig: sluta aldrig gå och hon sa också att det spelar ingen roll var, bara att jag inte slutar att gå. Och det är tufft för oss alla i livet ibland och det är väl mitt sätt att uppmana folk runtomkring att när det är tufft så sluta inte gå.

Se hela intervjun med Christina i klippet ovan.