SVT1Tisdag – fredag

Inger Ljung Olsson

Inger Ljung Olsson
Inger Ljung Olsson

Lär känna Inger Ljung Olsson.

Yrke: Programledare Gokväll

Bor: I lägenhet i Umeå

Familj: Jajemen, både i Umeå och i Skåne

Bakgrund/Gjort tidigare: Bestämde mig i sjuan eller åttan för att bli journalist, efter att ha pryat på lokalradion i Simrishamn. Tillbringade stora delar av min lediga ungdomstid på radion och gjorde program av olika slag. Efter journalistutbildning på Skurups Folkhögskola blev det jobb på ett antal olika tidningar i Skara, Ängelholm, Lund och Malmö innan mötet med TV-legendaren Lasse Holmqvist förde in mig på TV-mediet och Öresundskanalen. Efter ett halvår på TV4 kom jag till SVT och Sydnytt 1998, där jag blev reporter och nyhetsuppläsare. Flyttade till Umeå 2004 och gjorde samma sak på Västerbottensnytt. Var sedan programledare för den regionala talkshowen Eftersnack i fyra säsonger, jättekul och ambitiöst intervjuprogram som i princip gjordes av tre personer. Redaktör under två säsonger för livsåskådningsprogrammet Annas Eviga, och nu Gokväll! Har dessutom jobbat som badvakt, plommonplockare, sjukvårdsbiträde, försäkringshandläggare, hotellstäderska och au-pair. Inte i den ordningen men ändå. Pluggade i Lund också under några år, modern litteratur och drama/teater/film.

Fritidsintressen: Familjen, film och böcker. Samt bastubad, helst med efterföljande isvaksdopp. Gillar också goda middagar med goda vänner.

Reser helst till: Till nya platser där jag inte varit. Önskeresorna just nu går till Jordanien och Vietnam. Men gillar klassikerna New York och London också. Och Rom, ahhhhh!

Favoritmat: Skaldjur att ätas färska på västkusten. Med nåt porlande vitt till. I övrigt italienskt, eller medelhavsmat överhuvudtaget.

Favoritfilm: är omöjligt att säga, men Martin Scorsese, Ang Lee, bröderna Coen och Bergman gör inte många fel.

Fyra personer på min önskemiddag: John Lennon, Bang, Birgit Nilsson och Lasse Holmqvist. Ingen lever tyvärr, men jag tror det skulle kunna bli bra drag vid middagsbordet med de gästerna.

Lyssnar till: REM, Coldplay, soul och Oskar Linnros.

Ser upp till: modiga människor som orkar kämpa fast det är mörkt ibland.

Motto: Life is what happens to you while you´re busy making other plans. Lite pretentiöst möjligen, men det stämmer.