”Killar kan väl inte få bröstcancer?”

man i studion
Skådespelaren Kjell Wilhemsen berättar om sitt cancerbesked i Go'kväll.

Kjell Wilhelmsen, aktuell just nu som Glenn i andra säsongen av SVT-serien ”30 grader i februari”, berättar i Go'kväll om sjukdomsbeskedet och varför det dröjde ett halvår innan han sökte vård.

– Jag är mitt uppe i en cancerbehandling. Jag åkte på bröstcancer – av alla cancersorter som män åker på – i somras, säger han.

Kjell gick med en ärtstor knöl i ena bröstet i ett halvt års tid. Det var först när hans mamma drabbades av bröstcancer som han uppsökte vården, efter att ha nämnt knölen för henne.

– Hon kände på den och så sa hon bara ”nu åker du upp till sjukhuset i morgon”.

Fyra veckor senare fick han cancerbeskedet.

– Men killar kan väl inte få bröstcancer, tänkte jag då. Men där hade jag jättefel.

Farlig okunskap

Just för att okunskapen är så pass stor tror Kjell Wilhelmsen att det finns många män som går med en knöl som de inte bryr sig om utan tror det kan vara ett inväxt hårstrå eller en fettknöl till exempel.

– Det är det jag vill säga också: kolla hellre en gång för mycket. Särskilt om det känns som en liten hård ärta men inte gör ont, säger han.

Kjell Wilhelmsen har fått operera bort höger bröst men cancern har spridit sig till lymfkörtlarna och han genomgår behandling. Rädslan för att dö och för att lämna sina barn finns där, berättar han men säger också att han har fått en väldigt bra prognos.

– För min del så finns det inte att jag ska dö utan jag ska klara det här.