SVT1Tisdag – Lördag

Lätt och lyxig studentbuffé

fin tårta med jordgubbar och blommor på maränbotten på gammaldags bricka.

Det drar ihop sig till skolavslutning, en underbar dag att njuta av tillsammans. Men firandet infaller ofta mitt i arbetsveckan vilket kan innebära en del jäkt. Här ger Susanne Jonsson dig nycklarna till en stressfri studentskiva.

Jag har gjort ett körschema till dig, valt ut ett gäng grymma recept och några genvägar. Nycklarna till en stressfri studentskiva helt enkelt.

Det handlar om planering, rätter som går bra att förbereda, skriva listor. Lika viktigt är att lyssna av med själva huvudpersonen så att buffén får en personlig prägel. Kanske är det cupcakes som gäller, kanske brownies, glasstårta eller traditionell gräddtårta med massor av jordgubbar.

Och du, kom ihåg en viktig grej. Man behöver inte göra allt själv. Även om det är trevligt. Det finns massor av bra saker att köpa helt färdiga, se mina tips nedan. Kanske kan du delegera ut ett par rätter till vänner och familj, många blir glada att få hjälpa till.

/Susanne Jonsson

Lätt och lyxig studentbuffé för många

  • Vegetarisk paj (välj en sort nedan)
  • Charkuterier (räkna ca 40 g/person)
  • Färdigskivad, kallrökt lax eller en hel varmrökt fisk (räkna ca 40 g/person)
  • Bulgursallad med fetaost (se recept nedan)
  • Grönsallad
  • Melon i bitar, ev med parmaskinka runt om och trä på cocktailpinnar
  • 2 olika dippar (se recept nedan eller köp färdiga)
  • Ett par goda ostar, marmelad
  • Nötter, oliver
  • Bröd (beställ gärna i förväg från bageri)
  • Kladdkakstårta eller pavlova
  • Iste, bål eller bubbel
  • Kaffe, te

Körschema

Fyll i och anpassa till din fest.

1 vecka innan:

  • Handla alla varor utom grönsaker, bär, bröd, chark och fisk
  • Gör pajdeg och klä formar med den, frys in
  • Beställ bröd på bageriet, beställ även jordgubbar om det inte alltid finns på din butik
  • Baka efterrätten. Maränger förvaras så lufttätt det går, kladdkaka fryser du in
  • Kolla så du har nog med skålar, uppläggningsbestick och uppläggningsfat, ev. termosar och tillbringare, låna annars
  • Fixa dukar, porslin, glas, kaffekoppar, småskedar, bestick och servetter (fynda på loppis eller köp fina engångs)
  • Räcker bord och stolar eller behöver du låna fler?

2 dagar innan:

  • Handla allt som återstår utom bröd
  • Gör dip, plasta in och ställ i kyl
  • Koka bulgur och blanda med ajvar, plasta in och ställ i kyl
  • Preppa pajer, grädda dem färdigt om du vill och ställ i kyl
  • Skriv skyltar till buffén

Dagen innan:

  • Preppa grönsaker och melon, skölj, skala, skär upp, lägg var för sig i bunkar, plasta och ställ i kylen
  • Skölj och torka sallad
  • Blomkålssallad och fänkålssallad kan du göra helt klara nu, utom att blanda i rucola
  • Koka iste. Låt svalna och ställ i kyl. Tänk på att täcka över så att det inte får smak från annat.
  • Duka fram buffé och ev dekorationer (alt förbered om ni ska vara utomhus)
  • Städa huset, gå ut med soporna och töm diskmaskinen

Samma dag:

  • Hämta bröd på bageri (eller om du har bakat själv)
  • Montera färdigt salladerna
  • Lägg upp all mat på fat och i skålar, låt stå i kyl till just innan gästerna kommer
  • Gör tårtan
  • Grädda pajer eller värm på de färdiga pajerna
  • Vira in brödet i en kökshandduk på en skärbräda med brödkniv
  • Häll upp iste med is i tillbringare eller, om du kör dryck i flaska, ställ dem i en balja med is
  • Preppa kaffe

Sedan är det bara att hoppa i partykläderna, fixa det sista och njuta av festen!

Läs mer: Fler recept för student och examen

Mina recept för en lyckad buffé

Vi börjar med recept på drycken. Iste eller bål är festligt och prisvärt. Behöver du extra is så finns det numera i många livsmedelsbutiker.

Iste med citron, mynta och ingefära, 6 port

Variera gärna tesorten, min favorit just nu är te på hibiscusblommor eller grönt te. Strösocker går bra att byta ut mot honung, rå- eller muscavadosocker. Mynta ger en fräsch sommarsmak, men går bra att byta ut mot 2 kanelstänger. Vill du ha bubblor så går det bra att blanda ut med bubbelvatten eller sockerdricka efter din egen smak.

1 l starkt te
½- ¾ dl strösocker
3 cm färsk ingefära, skivad
2 kvistar marockansk- eller grönmynta
1 ekologisk citron
is

Brygg te enligt anvisningarna på förpackningen, tillsätt socker efter egen smak och kryddor. Låt svalna, pressa ner citron och ställ i kyl till servering. Servera med is, myntakvistar och citronskivor.

Så var det buffén. Snittar, smörgåstårta, sallader och pajer brukar gå hem hos de flesta. Det finns massor av såna recept här på webben. Men de flesta frågorna jag får i studenttider handlar om pajer, så jag har valt ut ett par favoritrecept.

Det är ganska bra att göra en vegetarisk baspaj och servera charkuterier och rökt fisk vid sidan av, så får gästerna välja själv. Du kan frysa in pajskal både fyllda och ofyllda, beroende på hur bråttom det är. Jag föredrar ofyllda, men enbart när det är praktiskt möjligt. Jag har tipsat om dem förr, men de här minipajerna är verkligen nåt jag rekommenderar. De behöver inte förgräddas. Bara en sån sak.

Västerbottensostpaj mini, 20 st små eller 1 stor

Vill du ha variation så är det jättegott att smörsteka blandade sorters svamp till fyllningen.

Pajdeg
2 dl vetemjöl
1,5 dl dinkelmjöl
1/2 dl sesamfrön + ½ dl till garnering
75 g kallt smör, i bitar
½ tsk salt
1 dl crème fraiche
1 msk kallt vatten

Fyllning
3 ägg
2 dl grädde
1 tsk salt
½ tsk vitpeppar
200 g Västerbottensost, riven

Till servering
100 g löjrom
1 dl crème fraiche
1 hackad röd lök

Du behöver: 20 små pajformar eller mazarinformar, 4–5 cm.

Mixa mjöl, sesamfrö, smör och salt med kniven i matberedare till det är jämnt fördelat. Tillsätt crème fraiche och vatten, mixa hastigt ihop till en deg.

Knåda ihop degen på bakbordet. Kavla ut på mjölat bakbord, ca 5 mm tjock. Ta ut ca 20 rundlar med utstickare, pepparkaksmått eller ett glas. Degbitarna ska vara lite större än formarna. Tryck ut degen i formarna, ställ i kyl 15 minuter eller frys in.

Gör fyllningen under tiden: Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar. Sätt ugnen på 200 grader.  Fyll pajskalen med ost, häll äggstanningen ovanpå.

Grädda i nedre delen av ugnen 15–20 minuter, de är klara när ytan är gyllene och fyllningen har stelnat. Servera som de är eller med rom, crème fraiche och lök.

Några andra goda pajer:

Pekkas sagolika lökpaj med ädelost, 6–8 port
Fetaosttarte med pesto, skinka och oliver
Ljuvlig päron- och chèvrepaj med rostade valnötter
Citrondoftande broccolipaj med mozarella

Och ett par sallader:

Bulgursallad med fetaost, 6–8 port

4 ½ dl bulgur
½ -1 dl ajvar relish
1 citron, pressad
salt, peppar
1 påse blandade salladsskott
1 röd lök, strimlad
2 tomater, hackade
1 paprika, hackad
2 dl oliver

Koka bulgur enligt anvisningar på förpackningen. Smaka av med ajvar och citron. Vid servering: Blanda upp med salladsskott, lök, hackade grönsaker och oliver. Toppa med fetaost.

Solgul blomkålssallad, 8 portioner

1 blomkålshuvud
2 dl lagrad hårdost, riven
½ röd chilifrukt, hackad
½ tsk gurkmeja
1 msk pressad citron
1 msk rapsolja
salt
1 påse rucola

Skiva blomkålen i matberedare, blanda med ost, chili, gurkmeja, citron, olja och salt. Hit går det bra att förbereda. Blanda i rucola just före serveringen.

Fänkålssallad, 6 port

1 stor fänkål, fint strimlat + dillen plockad
1 dl marinerade soltorkade tomater, fint strimlade
2 msk marinad från tomaterna ovan
1-2 msk pressad citron
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar

Blanda samtliga ingredienser.

Goda dressingar och dippar

Chili- och valnötsdip
Nobisdressing
Hommos (en bit ner i receptet)
Tsatsiki (en bit ner i receptet)

Efterrätten då:

Vill du baka själv och lägga lite mer tid så är portionsmaränger med vispad grädde, glass och jordgubbar ett härligt alternativ. Du kan smaksätta dem och göra de ännu mer personliga och spännande. Testa med polkagrisar och röd karamellfärg, snyggt! Lägg upp dem i en maffig skål och låt gästerna montera sin egen minipavlovatårta. Recept på sega maränger.

Har du mindre tid så snor du ihop den här supergoda kladdkakstårtan med citronkräm på fem minuter! Baka kladdkakan själv eller köp en färdig, du hittar dem i frysdisken.

Kladdkakstårta med citronkräm och jordgubbar, 8–10 port

1 färdig kladdkaka (se grundrecept här)
3 dl vispgrädde
200 g naturell färskost
1 citron
½-1 dl florsocker
1 dl lemon curd
1 ask färska jordgubbar, delade
ca 10 st chokladplattor

Vispa grädden, ställ åt sidan. Vispa färskost, lite rivet citronskal och socker smidigt. Rör ner lemon curd och vänd ner grädden. Bred krämen över kakan, toppa med jordgubbar och citronskal. Lägg Noblesse runt om. Pudra på florsocker och lägg på ett par ätbara blommor om du önskar.

Läs mer: Planera studentbuffén redan nu