SVT1Tisdag – fredag

Så får du till en sjysst basgarderob

Go'kvälls klädexpert Hulda Andersson ger sina bästa tips på hur du får till en bra bas av snygga kläder som du kan använda ofta.

– Jag tycker att man ska lägga krut på de kläder som man använder ofta. Många satsar mycket på de få festtillfällena, men jag tycker att man ska ösa på på vardagsplaggen istället, säger Hulda Andersson.

Här hittar du kläderna hon visar i programmet.

Huldas bästa tips för en sjysst basgarderob

1. Fundera över vilka plagg du faktiskt använt mest och alltid känner dig fin i det senaste året. Fundera varför. Var det materialet, snittet, modellen, färgen eller ett ett speciellt mönster? Låt dessa plagg utgöra din grund för din personliga stil och basgarderob. Låt dessa plagg bli dina nyckelplagg.

Ta bilder på plaggen i mobilen eller ta med dessa till butiken när du shoppar och försök hitta liknande plagg. De kommer öka chanserna att nästa klädinköp blir en superhit!

2. Toppar, toppar, toppar! Med bra snygga välsittande toppar och t-shirts i bra kvalité är kombinationsmöjligheterna oändliga. Var kräsen med passformen och när du väl hittat en favorit som du också vet håller måttet efter några tvättar.

Köp fler färger! Ofta är topparna nyckelplaggen som ”låser” upp stora delar av resterande garderoben.

3. Satsa på bra snygga vardagskläder du kan ha ofta. De dyrare festplaggen som enbart används en gång och sedan hänger där ensamma och dyrbara i garderoben blir bara osmarta köp när du istället kan köpa något du kan njuta av och känna dig fin i ofta! Om du har fina festfina toppar använd dem till vardags med en kofta över och jeans.

4. PPA – Pris Per Användning.  Shoppa smart. Att köpa billigt behöver inte alltid vara speciellt ekonomiskt. En klassisk skinnväska av högre kvalité kan användas i 10-15 år om den sköts väl vilket kan vara ett smartare köp än många billigare väskor, det samma gäller kläder.

Huldas lista över bra basplagg  

1. Olika toppar av olika kvalité och färger.

2. Välsittande jeans i jämn färg utan slitningar. Mellanblå och mörk denim passar till många tillfällen.

3. Svart rak kjol. Kan kläs upp och ned beroende på tillfälle.

4. Svart vardagsklänning. Addera klackar och smycken till fest eller kofta och sjal till vardags.

5. Skjorta. Klassisk vit, ljusblå eller andra vårfräscha pasteller. Lika fin till kjol som till jeans.

6. Klassisk välsittande kavaj eller mjukare kavajjacka att ha till jeans eller kjol.

7. Vardagsväska. Försök att skala av och fundera vad du egentligen verkligen behöver ha med dig. Större väska gör oftare att den fylls fast det kanske inte alltid behövs…