SVT1Tisdag – fredag

Vackra lagningar med sashiko-tekniken

broderad kudde av jeanstyg
Sashiko-brodyr på kuddfodral av olika jeanstyg.

Trasiga knän på byxorna? Göm inte lagningen utan sy en stor, kreativ lagning som blir en dekoration.

Designern Marie Teike visar hur du kan laga trasiga kläder så att det blir som en dekoration som lyfter plagget, i stället för att försöka göra lagningen så osynlig som möjligt. Använd ett snyggt och matchande tyg att lappa hålet i byxknäet med och låt det synas, till exempel.

Maries bästa tips är det japanska sashiko. Sashiko är egentligen en gammal lagnings- och förstärkningsteknik, som nu har övergått till att bli dekorativt broderi. Klassiska japanska mönster är bland annat fiskfjäll, sydda med nål och tråd som vackra bågar på en tygyta.

Eviga jeans

I vår är den blå färgen extra trendig, och vad passar då bättre än att testa sashiko på trasiga blåjeans? Jeans med slitning är förstås också inne, men ibland blir hålen så stora att det inte är coolt längre. Sashiko är tacksamt eftersom det blir bra och starka lagningar. Man behöver inte vara sömmerska för att klara av det heller, vanliga tråckelstygn räcker och ger lagom mycket perforering av tyget.

Byxor som är bortom räddning eller som du inte använder längre kan förstås också klippas upp i stuvbitar som du kan sy ihop till kuddfodral och annat. Sashikobrodyr blir pricken över i!

Visa dina tips!

Klicka på bilderna för att se dem i stort format och få lite inspiration från Marie Teikes fina design och mönster. Har du gjort egna lagningar som du är särskilt nöjd med? Skicka gärna in bilder till oss på gokvall@svt.se!