Glöggrecept

Sockertopp som brinner.

Per Styrgård bjuder på glöggtips inför december.

När kocken Paul Svensson lagar glöggsnacks passar dryckesexperten Per Styrgård på att bjuda på dryckestips.

Ljus glögg av nordiska råvaror utan alkohol

Häll önskad mängt ren, pressad äppelmust – köpt eller hempressad – i en kastrull. Lägg i generösa mängder torkade blåbär och skållade hasselnötter som delats på mitten. Värm musten försiktigt och ta bort kastrullen från spisen just innan det börjar koka. Smaka av och justera upp sötman med råsocker om det behövs. Servera omedelbart.

Röd glögg på blåbärs- och svartvinbärsmust utan alkohol

Häll lika delar blårbärsmust och svartvinbärsmust i en kastrull (exempelvis Nigrum Svarta Vinbär, nr 1925, 35 kr och Blue Ganjal Blåbär, nr 1975, 79 kr, båda finns på Systembolaget) tillsammans med skållade mandlar och russin. Värm försiktigt och ta bort från spisen just innan det börjar koka. Smaka av med honung till önskad sötma. Servera omedelbart.

Hemgjord brännvinsglögg

Recept från Skansen

Häll en halv liter brännvin över cirka 100 gram blandade, klassiska glöggkryddor (kanelstång, kardemummakärnor, pomeransskal, fikon, russin, mandel, hel torkad ingefära, stjärnanis, nejlikor). Låt stå under lock över natten.

Placera en sockertopp eller en näve sockerbitar på ett finmaskigt galler ovanför glöggrytan. Se till att inget in närheten eller ovanför grytan kan ta eld. Värm sedan upp vätskan lite och sätt eld på den. Ös den brinnande vätskan över sockertoppen/bitarna med en soppslev tills allt socker smält och runnit ner i grytan. Smaka av och servera.

 

Gomorron Sverige

Nyhetsprogram