Hur mycket Lundell tål det mänskliga psyket?

Ulf Lundell
Ulf Lundell

Det var utgångspunkten för podcasten Lundellbunkern, där tre kulturjournalister spenderat tre månader tillsammans med Ulf Lundells samlingsbox. Skaparna gästade Gomorron Sverige och berättade om självplågeriet som nu kulminerar i en liveföreställning.

Tommie Jönsson, Maja Åström och Johannes Klenell har tagit sig igenom artistens samtliga 68 skivor, 828 spår, allt han någonsin gett ut – inklusive demos och outtakes och gjort en podcast av det.

– Det är Tommies fel, säger Johannes Klenell när trion gästar Gomorron Sverige.

– Ja, det är mitt fel. De kallar mig för sektledaren, erkänner Tommie Jönsson.

Det började någon gång i höstas med att han fick ”en musikalisk livskris”.

– Jag märkte att musik som jag lyssnade på inte gav mig någon kick längre. Då började jag försöka litegrann att lyssna på musik som jag egentligen inte tyckte om eller hade förutfattade meningar om. Och då tyckte jag att det blev lite mer intressant, att det hände någonting.

Samtidigt kom nyheten att Ulf Lundell skulle släppa samlingsboxen Hemåt Genom Rift Valley med allt han någonsin spelat in 1975-2015.

– Det blir fruktansvärt mycket musik eftersom han är en överproduktiv människa. Det här kanske man kan plåga sig själv med, då kanske man kan lära sig någonting. Då behöver jag inte tänka heller i flera månader på vad jag ska lyssna på, säger Tommie Jönsson.

Maja Åström och Johannes Klenell var inte svårövertalade.

– Jag tjatade om det, säger Johannes Klenell.

Maja Åström hade ingen speciell relation till Ulf Lundell men hade tjatat om att hon ville ha en utmaning. Den tre månader långa utmaningen har gett resultat.

– Jag har blivit nästan olidligt kaxig, det har han (Ulf Lundell, reds anmärkning) hjälpt mig med, säger Maja Åström.

Så började projektet för de tre självplågande ”vardagsfakirvännerna”. Nu ska de träda ut ur bunkern i en föreställning som äger rum den 2 mars i Stockholm.

– Vi kommer göra det som ett live-avsnitt som vi inte har planerat jättemycket. Vi får se vad som händer. Annika Lantz kommer att fråga ut oss. Det kan väl dyka upp någon annan överraskning också, säger Tommie Jönsson.

En vecka efter att sista avsnittet, alltså 9 mars, kommer alla 68 avsnitt att tas bort från internet.

– Ingen ska kunna och bulklyssna på oss och vår relation till Ulf, säger Maja Åström.

– Det är så typiskt idag att allt ska vara kvar på nätet och det ska vara gratis och liksom ett konsumentkrav utan att någon vinner på det, säger Johannes Klenell.

Se hela inslaget i Gomorron Sverige i SVT Play

Se Ulf Lundell i Öppet arkiv

Gomorron Sverige

Nyhetsprogram