Göteborg - en resa i tiden

Foto: Lars-Gunnar Bengtsson
Rivningshotade stadsdelen haga i Göteborg 1977.

I Anders Wahlgren dokumentärserie "Göteborg – en resa i tiden" får tittarna lära känna och uppleva det gamla Göteborg och de förändringar staden gått igenom. Vi lär känna hur industrin byggdes upp, ser stadens olika bostadsområde, Avenyns utveckling och träffar en rad kända göteborgare.

”Göteborg – en resa i tiden” är en resa till människor och miljöer i Göteborg under åren 1911-1974.

Avsnitt ett: Det första avsnittet handlar om de gamla bostadsområdena Haga, Annedal, Olskroken och Majorna. Många är nu borta och de legendariska landshövdingehusen har till stora delar rivits. Anders Wahlgren gjorde i början av 1970-talet ett antal dokumentärfilmer om rivningsraseriet i den stad som han då bodde i. Ur dessa filmer får tittarna möta de människor som bodde och levde bland annat i det gamla Haga.

Avsnitt två: Det andra avsnittet handlar om industristaden Göteborg med Gamlestaden och Svenska Kullagerfabriken, de gamla bomullspinnerierna i Mölndal och den första Volvon som rullar ut från fabriken på Hisingen. Anders Wahlgren har lagt ned flera års arbete på att hitta filmbilder och de första rörliga bilderna är från 1907, då filmkameran var ny och fångade Oskar II:s årliga besök på Marstrand.

Avsnitt tre: Kungsportsavenyn var en gång i tiden bara bostadshus, men har blivit ett promenadstråk och en samlingsplats. Här låg en gång den legendariska konstskolan Valand och på Avenyn invigde skulptören Carl Milles sin fontän Poseidon 1927. I det tredje avsnittet får tittarna se Evert Taube besöka sitt barndomshem och Sonja Hedenbratt berättar om sin uppväxt i landshövdingehusen invid Mölndalsån. Kvarteren kring Östra Nordstan var då levande kvarter där ölkrogarna låg tätt och de gamla magasinen var fyllda med varor från hela världen.

Avsnitt fyra: I det sista avsnittet låter Anders Wahlgren tittarna träffa några personer som betytt mycket för stadens underhållningsliv. Revykungen Axel Engdahl blev känd för sina stumfilmer från 1915 där också sångaren Karl Gerhard gjorde sin debut. Det spelades in mycket film i Göteborg på den tiden och i televisionens barndom gjordes de första matprogrammen i Göteborg av Ria Wägner. Jazzpianisten Jan Johansson gick på Chalmers och musikgruppen Finkelmans Lakejer gjorde en protestvisa när de gamla husen i Haga skulle rivas. Ett kulturcentrum skapades i Pustervik, där Nationalteatern gjorde sina föreställningar som ”Kåldolmar och kalsipper”.

Anders Wahlgren (f 1946) är författare, manusförfattare och regissör av dokumentär- och spelfilmer. Han har bland annat gjort program om regalskeppet Vasa, ”Vasa – människorna, skeppet, tiden” (2012), dokumentären om Sigrid Hjertén och Isaac Grünewald (2005), samt filmer om Nils och Tora Dardel och Harry och Moa Martinsson. I dokumentärserien om Göteborg har han botaniserat i fyrtio år av egen tv-produktion och kompletterat med unika bilder ur SVT:s arkiv.

Sändningstider:
Del 1: SVT1 Lördag 27 juli 2013 kl 18.30

Del 2: SVT1 Lördag 3 augusti 2013 kl 18.30

Del 3: SVT1 Lördag 10 augusti 2013 kl 18.30

Del 4: SVT1 Lördag 17 augusti 2013 kl 18.30