De var nominerade till Guldbaggen 2014

Edda Magnason och Sverrir Gudnason i ”Monica Z” tävlar båda om en Guldbagge.
Edda Magnason och Sverrir Gudnason i ”Monica Z” tävlar båda om en Guldbagge.

Se listan på alla nomineringar här.

Guldbaggen brukar räknas som Sveriges tyngsta filmpris – och har delats ut av Svenska Filminstitutet sedan 1964.

Skådespelaren Sissela Kyle leder galan på Cirkus i Stockholm den 20 januari. Här är årets alla nomineringar.

Bästa film

Känn Ingen Sorg
En fantasifull berättelse om Pål, vars högsta dröm är att kunna syssla med musik. Men hans tvångstankar får honom att spåra ur om och om igen. Filmen är baserad på Håkan Hellströms låtar. Regi: Måns Mårlind och Björn Stein.

Monica Z
Per Fly skildrar sångerskan och skådespelerskan Monica Zetterlunds händelserika genombrott under sextiotalet – från telefonist i Hagfors till berömd jazzsångerska i New York.

Återträffen
Anna Odells långfilmsdebut där hon spelar sig själv i huvudrollen och iscensätter klassåterträffen hon inte blev bjuden på. Ledarskap och hierarkier ställs på spel.

Bästa kortfilm

Me Seal, Baby av Joanna Rytel
Joanna Rytels film handlar om fixeringen vid att bli gravid med en infertil man. Joanna Rytel är både konstnär och filmskapare och har tidigare regisserat en av kortfilmerna som ingick i Dirty Diaries (2009).

On Suffocation av Jenifer Malmqvist
Jenifer Malmqvists film undersöker när ett system blir viktigare än en människas liv. Filmen är sju minuter lång och utan dialog. Tidigare har Jenifer Malmqvist regisserat bland annat Födelsedag (2010).

Äta lunch av Sanna Lenken
Sanna Lenken skildrar hur 15-åriga Klara äter lunch tillsammans med fyra jämnåriga på en ätstörningsenhet under överseende av sköterskor. Sanna Lenken har tidigare regisserat bland annat Dubbelliv (2010-2012).

Bästa dokumentärfilm

Belleville Baby av Mia Engberg
Mia Engbergs film handlar om kärlek och minnen. Hon har bland annat även gjort den dokumentära kortfilmen The Stars We Are (1998).

De dansande andarnas skog av Linda Västrik
Denna film skildrar Akafolkets liv i den tropiska regnskogen vid Kongofloden. Linda Västrik har bland annat tidigare gjort kortfilmen Fjärde dagen över tiden (2009).

Frihet bakom galler av Nima Sarvestani
Nima Sarvestani tar med oss in i ett afghanskt kvinnofängelse där de dömdas brott ofta är att de flytt från sina män. Nima Sarvestani har bland annat även gjort dokumentären Jag var värd 50 lamm (2011).

Bästa regi

Per Fly för Monica Z
Danske regissören Per Flys första Guldbaggenominering. Han har tidigare regisserat bl.a. filmtrilogin Bänken (2000), Arvet (2003) och Dråpet (2005). Producent: Lena Rehnberg.

Måns Mårlind och Björn Stein för Känn ingen sorg

Duons första Guldbaggenominering. Måns Mårlind och Björn Stein har regisserat flera filmer tillsammans sedan debuten med Storm (2006). Producenter: Malcolm Lidbeck, David Olsson.

Anna Odell för Återträffen
Anna Odells långfilmsdebut. Hon är regissör och konstnär. Som konstnär blev hon uppmärksammad för sitt examensprojekt vid Konstfack, filmen Okänd, kvinna 2009-349701. Producent: Mathilde Dedye.

Bästa kvinnliga huvudroll

Edda Magnason för rollen som Monica Zetterlund i Monica Z
Edda Magnason gör filmdebut i rollen som Monica Zetterlund. Hon spelar den unga Monica som växer upp i Värmland för att senare ta sig till New York och sjunga jazz. I grunden är Edda Magnason artist, och hon har bland annat gjort musik till långfilmen Hot Dog (2002).

Anna Odell för rollen som Anna i Återträffen
Anna Odell gör skådespelardebut i denna film som hon också har regisserat och skrivit manus till. I rollen som Anna spelar hon sig själv. Hon spelar mot professionella skådespelare som gestaltar hennes tidigare klasskamrater. Anna Odell arbetar även som konstnär.

Gunilla Röör för rollen som Maria i En gång om året
Gunilla Röör spelar en gift kvinna som en gång om året  träffar en annan man på olika hotellrum. Detta har pågått i 30 år, men i år har något förändrats och den vanliga vardagen sipprar in. Gunilla Röör filmdebuterade som skådespelerska i Livsfarlig film (1988). Hon har två gånger tidigare belönats med Guldbagge för Bästa skådespelerska.

Bästa manliga huvudroll

Robert Gustafsson för rollen som Allan Karlsson i Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann
Robert Gustafsson spelar hundraåringen Allan Karlsson som får nog av ålderdomshemmet och kliver ut genom fönstret och vidare ut i världen. Robert Gustafsson är medlem i Killinggänget och har medverkat i bland annat Torsk på Tallin (1999). En gång tidigare har han belönats med en Guldbagge i kategorin Bästa skådespelare.

Mikael Persbrandt för rollen som Hasse i Mig äger ingen
Mikael Persbrandt spelar den alkoholiserade pappan Hasse på 70-talet, vars dotter kämpar för att behålla bilden av hjältepappan. Mikael Persbrandt har tidigare vunnit en Guldbagge i kategorin Bästa manliga huvudroll. Han har sedan sin filmdebut 1990 medverkat i över åttio svenska spelfilmer, bland annat i Hypnotisören (2012).

Matias Varela för rollen som Jorge i Snabba cash – Livet deluxe

Matias Varela spelar Jorge som planerar ett spektakulärt värdetransportlån. Matias Varela har tidigare medverkat i bland annat Snabba cash (2010) och Snabba cash II (2012).

Bästa kvinnliga biroll

Anna Bjelkerud för rollen som Pernilla i Hotell
Mira Eklund för rollen som Ann-Sofie i Hotell
Josefine Neldén för rollen som Lena i Känn ingen sorg

Bästa manliga biroll

Kjell Bergqvist för rollen som Bengt i Monica Z
David Dencik för rollen som Rikard i Hotell
Sverrir Gudnason för rollen som Sture Åkerberg i Monica Z

Bästa manuskript

Cilla Jackert för manuskriptet till Känn ingen sorg
Cilla Jackert debuterar här som manusförfattare i långfilmssammanhang. Filmen handlar om Pål som vill syssla med musik, men hans tvångstankar får honom att spåra ur gång på gång. Tidigare har Cilla Jackert uppmärksammats för sitt manus till bland annat tv-produktionen Spung (2002).

Lisa Langseth för manuskriptet till Hotell
Hotell är Lisa Langseths andra långfilm. I filmen undersöks vad som händer när några människor i en terapigrupp gemensamt checkar ut från sig själva och in på hotell. Lisa Langseth har tidigare belönats med en Guldbagge för Bästa manuskript till Till det som är vackert (2011).

Anna Odell för manuskriptet till Återträffen

Anna Odell använde ett tankeexperiment när hon skrev manus till Återträffen: Vad skulle hända om hon dök upp på klassåterträffen hon aldrig blev bjuden på, och sa allt det som hon skulle vilja säga? Anna Odell är även konstnär, och fick stor uppmärksamhet för sitt examensprojekt vid Konstfack: Filmen Okänd, kvinna 2009-349701 (2009).

Bästa foto

Eric Kress för fotot i Monica Z
Danske filmfotografen Eric Kress får nu sin tredje Guldbaggenominering för Bästa foto. Han var bland annat fotograf till Män som hatar kvinnor (2010).

Petrus Sjövik för fotot i Ömheten
Petrus Sjövik gör långfilmsdebut som fotograf i denna film. Han har tidigare stått för fotot till flera kortfilmer, till exempel Alexandra Dalströms Because the night (2009).

Erik Sohlström för fotot i Känn ingen sorg
Med denna film gör Erik Sohlström sin långfilmsdebut. Han har tidigare arbetat som filmfotograf inom bland annat reklamfilm.

Bästa klipp

Mia Engberg för klippningen av Belleville Baby
Theis Schmidt för klippningen av Snabba cash – Livet deluxe
Håkan Wärn för klippningen av Känn ingen sorg

Bästa kostym

Kicki Ilander för kostymerna i Monica Z
Kicki Ilander står för kostym i denna film och har nu chans på sin andra Guldbagge. Vi har också kunnat se hennes arbete i bland annat Svinalängorna (2010).

Moa Li Lemhagen Schalin för kostymerna i Vi är bäst
I denna film står Moa Li Lemhagen Schalin för kostym, och hon har nu chans på sin andra Guldbagge. Hon har tidigare arbetat med bland annat Kronjuvelerna (2011).

Ulrika Sjölin för kostymerna i Känn ingen sorg
Här står Ulrika Sjölin för kostym. Hon arbetar som kostymdesigner och har bland annat arbetat med Lycka till och ta hand om varandra (2012).

Bästa ljud/ljuddesign

Petter Fladeby, Andreas Franck och Jens Johansson för ljudet i Snabba cash – Livet deluxe
Hans Møller för ljudet i Monica Z
Mattias Eklund för ljudet i Känn ingen sorg

Bästa mask/smink

Eva von Bahr för mask/smink i Monica Z
Eva von Bahr och Love Larson för mask/smink i Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann
Lisa Mustafa för mask/smink i Vi är bäst

Bästa originalmusik

Matti Bye för musiken i Faro
Matti Bye för musiken i Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann
Peter Nordahl för musiken i Monica Z

Bästa scenografi

Paola Holmér och Linda Janson för scenografin i Vi är bäst!
Wilda Wiholm för scenografin i Känn ingen sorg
Josefin Åsberg för scenografin i Monica Z

Bästa utländska film

12 Years a Slave
Blå är den varmaste färgen
Turinhästen