Berättelsen om fyra norska generationer

Halvbrodern

Barnum växer upp i efterkrigstidens Oslo tillsammans med sin halvbror Fred. De bor i ett hem helt dominerat av tre generationer kvinnor – mamma Vera, hennes mor Boletta och familjens matriark, Den Gamla.

”Halvbrodern” är en dramaserie baserad på romanen med samma namn skriven av Lars Saabye Christensen och handlar om fyra generationer berättad av Barnum Nilsen. Boken tog 20 år att skriva (utkom 2001) och fick Nordiska Rådets Litteraturpris och det norska bokhandlarpriset.

Barnum Nilsen växer upp i efterkrigstidens Oslo tillsammans med sin äldre halvbror Fred. Barnum är son till handlaren och clownen Arnold, medan den hemlighetsfulle Fred blev till under en våldtäkt på Norges befrielsedag 1945 och ingen vet vem pappan är. I skolan har Barnum inte så många kompisar och han får bara vara i fred så länge storebror Fred vaktar över honom. Barnum är inte ens tonåring när Fred orsakar Arnolds död och Fred försvinner. Därmed blir Fred en av de många män som präglar familjens historia. När Barnum blir äldre blir han besatt av att hitta sin halvbror – för att bli hel igen.

Originaltitel: Halvbroren
Produktionsår: 2012
Producerad av: Monster Media, sänd på NRK
Manus: Mette Marit Bølstad
Regi: Per-Olav Sørensen

Medverkande:
Barnum Nilsen - Nicolai Cleve Broch
Barnum som ung - Oskar Sandven Lundevold
Fred - Frank Kjosås
Vivian - Agnes Kittelsen
Boletta - Marianne Nielsen
Arnold Nilsen - Jon Øigarden
Mormor - Ghita Nørby
Willy - Fridtjov Såheim
Edith - Janne Kokkin
Vera - Mariann Hole
Peder - Ola Furuseth
Oscar Miil - Samuel Fröler
Maria Miil - Marit Andreassen

Serien sändes hösten 2013