Limpa med skink- och gurkmajonnäs till fredagsmyset

1960-talet är en gastronomisk brytningstid mellan hemlagat och färdigmat i konserver men också halvfabrikat av pulver. Att bjuda på en vickning med burkmat är helt okej, och det finns många finare och enklare burkar att använda. Det ska vara informellt men ändå lite fint.

Limpa med gurk- och skinkmajonnäs
Ur Kom in på en öl och en smörgås, 1967

Först skär ni 2 hg rökt skinka i små, små tärningar och blandar dem med finhackad ättiksgurka, 3 msk finklippt persilja och 1 dl majonnäs.

Sedan skär ni brödet i skivor men så att det håller ihop i bottnen. Blandningen brer ni ut mellan varannan skiva så att man kan skära dubbelsmörgåsar.

Därefter slår ni in brödet i folie, sätter in det i medelvarm ugn där det får stå i 15–20 minuter. Tag en klunk öl medan ni väntar.

Till sist skär ni upp brödet i varma dubbelsmörgåsar. Ge alla var sin servett så att de kan hålla smörgåsen i den ena handen och ölglaset i den andra.

 

Gurktunnor med roquefort
Ur Hirams kokbok, 1963

Grön gurka

Roquefortost

Majonnäs

Paprika

Skär 6–7 cm långa bitar av grön gurka. Tag ur kärnhuset i ett stycke men lämna lite botten kvar i den gröna lilla tunnan. Fyll med roquefortost som mosats väl och blandats med majonnäs. Tag lika delar. Lite paprika är gott i! Serveras genast – medan gurkan är mjäll.

 

Pomodoro Ripieni
Ur Hirams kokbok, 1963

Tomater

Kall höna

Majonnäs

Persilja

Räkstjärtar

Vinägersås

Skär lock av tomaterna och gräv ur innanmätet med en tesked. Vänd tomaterna upp och ner på ett fat och låt dem rinna av en stund på sval plats. Fyll dem sedan med t ex finhackad kall höna, blandad i majonnäs och kryddad med persilja eller med små fina ärter och räkstjärtar, hummer eller krabba, överhällda med vinägersås eller blandade med majonnäs.

 

Mer information kring mattänket under 1960-talet:
Man kan använda flera olika slags burkkonserver i en och samma måltid, och man kan växla mellan t ex burksoppa och påssoppa. Konserverna är en beredskap för en massa oförmodade situationer som tycks uppstå; oväntade gäster, oväntat att man inte hann handla osv.

Frysta grönsaker ses som bekvämt och kan användas både till vardag och fest. Fryst apelsinjuice tillhör tidsandan, både det nya med fryst och det nya med att dricka juice. ”Seriematlaga/serielaga” är ett 60-talsord som betyder laga flera rätter av samma råvara. Orden sammanfattar att mat är kostbart och att det är ett bekymmer att få ihop matkassan. Ugnsmatlagning är på modet för en ”jäktad husmor”, och ugnen kan användas för att laga en hel finare middag. Begrepp som ”rationalisera matlagningsarbetet”, ”underlätta”, ”lättlagat” och ”förenkla” beskriver också hur man ser på maten, måltiden och köksarbetet.

Pikant och piffigt är ord som återkommer i recepten. Det står för smaker som kommer från kryddor med lite, lite hetta i som paprika men också för mat från främmande länder som Kina, Ungern, Italien, Spanien. Men det står också för udda kombinationer, vanlig stekt fisk med ungersk sallad eller för att använda frukt i maten. Tiden gillar lite återhållet exotisk, gärna färgrik mat med blandning av grön och röd paprika och gul majs. Samtidens omsorg av måltidsgästen uttrycks mycket gärna i olika former av urholkade maträtter, skålar gjorda av livsmedlen och olika slags fågeboliknande former.

Historieätarna

En matresa genom olika tidsepoker