”Ni kommer vara fulla större delen av tiden”

Hur känns det att bara dricka öl och brännvin från morgon till läggdags och hur är det att följa en strikt diet på inälvor, tupphuvuden och småfågel för två människor från vår egen tid?

I seriens första avsnitt provar Erik och Lotta att leva en vecka i stormaktstiden. Sverige är på krigsstigen, svenskarna indelade i fyra stånd och människokroppen ses som en skinnpåse där de fyra kroppsvätskorna blod, slem, svart och gul galla skvalpar omkring.

Hur känns det att bara dricka öl och brännvin från morgon till läggdags? Vad serverar man när man verkligen vill göra intryck? Hur skiljer sig livet i de olika stånden? Hur ska Lotta kurera Eriks tråkiga magåkomma? Vad vill 1600-talsmänniskan äta och varför? Och hur är det att följa en strikt diet på inälvor, tupphuvuden och småfågel – eller ärter, rovor och gröt – för två människor från vår egen tid?

Stormaktskock är Magnus Nilsson och bland andra medverkar även Richard Tellström, Alex Schulman, Fredrik Lindström, Erik Falk, Bo Eriksson, Katarina Schoerner, Malena Ernman, Tomas Lappalainen och Björn Gustafsson.

Historieätarna

En matresa genom olika tidsepoker