Lotta Lundgren och Erik Haag

Historieätarna

En matresa genom olika tidsepoker

Lotta Lundgren och Erik Haag wallraffar sig igenom olika tidsepoker med hjälp av maten och de kommer att smaka på det bästa och det sämsta ur vår svenska mathistoria. Programmet sändes 2016.

Just nu finns inga avsnitt av Historieätarna tillgängliga.

Artiklar

Björn med långpeppar och kanel samt mos på majrova

Under 1500-talet är likheten mellan olika samhällsklassers ätande större än olikheterna. Det som skilde var att de rika hade vitare mjöl, oftare åt smör och oftare åt kött. Dessutom hade de rika mer kryddor som peppar och saffran och dessutom drack de ibland vin och ett starkare öl. Men den största skillnaden var nog i mängden mat där de rikare kunde äta sig mätta varje dag vilket gemene man inte alltid kunde göra.

Makaronipudding med frukt och kanelvälling

I början av 1900-talet lagar man maten på ved-, gas- eller koksspis. Det innebär flera olika kastruller och pannor, och att en maträtt vanligen består av flera olika tillagade varma delar. Köttet hämtades framför allt från de tre F:n – fläsk, får och fisk. Nötkött men också kalvkött var sällsynt, så också olika slags fjäderfä. De sällsynta råvarorna blev på så sätt festens mat. Vardagskostens stapelvara, förutom bröd, var potatis, rovor och rotfrukter. Till fest kunde ris förekomma, åtminstone i högre samhällsklasser.