Historien bakom moderna popklassiker

Kelly McGillis och Tom cruise i Top Gun.

Take my breath away, Blue Monday och Killing me softly är några av låtarna som står i strålkastarljuset under den fjärde säsongen av Hitlåtens historia.

I säsongsstarten av Hitlåtens Historia gräver vi djupare i en av filmhistoriens största ballader, Take my breath away av Berlin (1986) från filmen Top Gun. Dessutom träffar vi Tom Whitlock, den bilkunnige textförfattaren som genom att vara på rätt plats vid rätt tid vann både en Oscar och en helt ny karriär. 
 
För bandet Berlin blev låten det stora genombrottet. I programmet berättar bandmedlemmarna Terri Nunn och John Crawford öppenhjärtigt om låten som tog bandet till toppen av listorna. 
 
Men är det ens de som spelar? Läser man mer fintstilt så hittar man namnet på en av musikhistoriens verkliga legendarer/pionjärer, nämligen Giorgio Moroder, mer känd för att ha revolutionerat den elektroniska popmusiken och gjort Donna Summer till ”The Queen of Disco”. Det var på 70-talet i sin studio i München. 
 
Berlin och München. Ja man skulle lätt kunna tro att den röda tråden här är Tyskland. Men historien om Take My Breath Away utspelar sig på den enda plats där den kan utspela sig. För var annars, om inte i Hollywood, Los Angeles, kan man gå från bilmekaniker till Oscarsvinnare på mindre än ett år?

Alla säsongens låtar

2 december: Berlin – ”Take My Breath Away”
16 december: New Order – ”Blue Monday”
23 december: Fugees m.fl. – ”Killing Me Softly”
30 december: Scorpions – ”Wind Of Change”
6 januari: Fatboy Slim – ”Praise You”
13 januari: Soundgarden – ”Black Hole Sun”

Programmen sändes under vintern 2013 och går inte längre att se i SVT Play.