Klüft om Björklunds skolpolitik: ”Betygen kryper för långt ner i åldrarna”

Foto: Scanpix
Carolina Klüft.

Utbildningsminister Jan Björklund och Sveriges främsta kvinnliga idrottare Carolina Klüft gästade Hübinette denna vecka, för att bland annat prata om mål och prestation inom olika områden.

Bara 21 år gammal vann hon OS-guld i sjukamp i Aten. Och med ytterligare sex VM- och EM-medaljer i ädlaste valör är Carolina Klüft en av landets mest framgångsrika friidrottare någonsin. Så ambition och höga mål är Carolina välbekant med.

I skolan ser Carolina gärna att man ska se lite mer till de mjukare värdena.

– Jag är inte emot betyg, men det kryper för långt ner i åldrarna, prestationsfokuset. Man måste se mer till helheten, säger Carolina Klüft till Jan Björklund.

– Jag förstår vad du menar, men sedan vi tog bort betygen så är det fler som misslyckas i skolan, säger utbildningsminister Jan Björklund.

Carolina Klüft berättar också om sin karriär och sitt nya liv efter efter att hon slutat.

I dag, cirka två månader efter att hon la spikskorna på hyllan, unnar sig Carolina små saker i livet som tidigare var otänkbart för en elitidrottare.

– Jag kan vara uppe lite längre på kvällen och se färdigt ett tv-program eller ta ett glas vin. Det är härligt, säger Carolina och skrattar. Är jag trött en dag så struntar jag bara i att träna den dagen.

Det var skadorna som satte stopp för Carolina Klüfts karriär och hon tycker att det är stor skillnad på hur man ser på killar och tjejer som skadar sig.

– Det är stor skillnad på manligt och kvinnligt inom elitidrotten. En kille som skadar sig är hjälte som inte ger upp. Jag, som kvinna, ses som patetisk.

Varför?

– Det är svårt att säga. Jag fick reda på att jag bara sökte efter rampljuset och borde gå hem och skaffa barn istället.

Nu väntar nya utmaningar för Klüft. Jobb på Naturskyddsföreningen och studier i freds- och konfliktkunskap vid Uppsala universitet.

– Klart att jag har många drömmar, säger Carolina. Jag börjar mer och mer njuta av en vardag som inte innebär elitidrottande.

Hübinette – 13 november klockan 22.00