”Svensk är man om man har en svensk identitet”

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson berättar vad som lockade honom till partiet, på vilket sätt SD:s politik binder samman Sverige och vad den senaste tidens avslöjanden har inneburit. Åkesson gav även sin syn på huruvida Zlatan Imbrahimovic är att betrakta som svensk eller inte.

Karin Hübinette konfronterade Jimmie Åkesson med ett uttalande i en intervju i Sydsvenska Dagbladet 2007, angående Zlatans mål mot Italien i fotbolls-EM 2004.

– Han spelade i alla fall för Sverige. Sedan om han var legosoldat eller inte det vet jag inte, sa Jimmie Åkesson i intervjun i fråga.

I Hübinette menade Åkesson att uttalandet var att betrakta som ett skämtsamt uttryck och att Zlatan i sin självbiografi menar att han i ungdomen inte alltid kände sig som svensk.

– Jag tycker inte det är min uppgift att peka på enskilda individer och tala om för dem vilken nationell identitet de har, utan det får de i första hand svara på själva, det kan inte jag göra åt dem.

Om man är född i Sverige, räcker inte det för att vara svensk?

– Jag är övertygad om att det bor många människor i Sverige som är födda här som inte betraktar sig själva som svenskar. Jag har träffat massor med sådana människor. Utan man har en annan identitet, ofta baserad på att man kommer ifrån ett annat land.

– Svensk är man om man har en svensk identitet, säger Jimmie Åkesson i programmet.


Se hela intervjun med Jimmie Åkesson här ovan!

Se även intervjun med Dramatenaktuella skådespelaren Lo Kauppi, som rest sig från tungt missbruk och ätstörningar och nu vill betala tillbaka till samhället.

Som vanligt bjuder komikern Soran Ismail en omvärldsspaning kring den senaste veckans händelser.