Tio saker du inte visste om ”Bonderöven”

Hundra procent bonde - en man med två grisar

I veckans Hundra procent bonde ska Frank täta innertak, ta hand om hö som blivit dåligt och ”trække snor”, det vill säga dra snören så att det blir rakt. Allt är alltså som vanligt, på bred danska. Men här är tio saker du kanske inte visste om Frank Erichsen.

1. I Norge heter programmet ”Det gode bondeliv” och sänds i NRK. I Finland heter det ”En tvättäkta lantis” och sänds i YLE.

2. I Finland har han också en egen fanclub.

3. Bonderøv betyder bondlurk. Frank Erichsen har inga problem med att kallas för bondlurk.

4. SVT är två säsonger efter Danmark där public service-kanalen DR visar säsong 16 just nu. I den senaste säsongen tar Frank bland annat reda på temperaturen i en hestelort, dvs hästbajs.

5. Bonderøven är det mest sedda programmet i dansk tv någonsin.

6. Frank och hans sambo Theresa Jessing lärde känna varandra efter att en av hennes vänner hade sett Frank i ett tv-program. Detta var innan Bonderøven hade börjat sändas i Danmark. Väninnan trodde att Theresa skulle gilla Frank och hon hade rätt. Theresa tog kontakt med Frank via programmets chatt och sedan sms.

7. Frank var 25 år gammal när han och Theresa fick sitt första barn, sonen Johan.

8. Han kommer aldrig någonsin flytta in till Köpenhamn eller någon annan storstad. För honom är det spännande nog att se på himlen.

– Jag kan överhuvudtaget inte se vad jag skulle där och göra. Jag har många goda vänner i ”byen” och besöker dem ofta. Jag betraktar mig själv som fantasifull men jag har alltså inte fantasi nog att föreställa mig att bo där, säger Frank Erichsen till tidningen Berlingske.

9. Fans av programmet tar sig ofta friheten att köra långsamt förbi Kastanjegården och gå rakt in i trädgården.

– Många menar väl och kommer för att ge oss råd om ett gammalt hantverk eller en teknik. Men långt fler är bara nyfikna. Frank kan säga: ”Vet du vad, det här är privat” men jag blir så förbluffad över folks fräckhet att jag bara står kvar, har Theresa Jessing sagt i danska magasinet ALT.

10. År 2012 medverkade Frank Erichsen i den danska versionen av släktforskningsprogrammet ”Vet du vem du är?” Då fick han reda på att hans förfader Nis tvingades kriga för Tyskland under första världskriget och sårades i Frankrike. Han fick även veta att han är avlägsen släkting med svenska kungafamiljen.

Nio anledningar att älska ”Bonderöven”

Se Hundra procent bonde i SVT Play här!

Hundra procent bonde sänds 10 februari 21.30 i SVT1 och SVT Play.