Kriminalfall med sexualitet, kön och makt som motiv

En ung flicka hittas våldtagen och strypt.

En ung flicka hittas strypt och våldtagen i en tunnel i Åbo. Det visar sig snart att flera mörka trådar löper ut från flickans förflutna.

I den finlandssvenska thrillern Inget ljus i tunneln hittas en ung flicka våldtagen och strypt med ett hundkoppel. Kriminalöverkonstapel Vera Gröhn, hennes chef kriminalkommissarie Heimo Partanen och äldre konstapel Eki Vuori utgör kärnan i teamet som arbetar med fallet. Den mördade flickans syster är sluten som en mussla och föräldrarna i Österbotten kan inte bidra med någon väsentlig information om Julias umgängeskrets och vanor. Idogt polisarbete nystar fram ett antal misstänkta, men motivet är oklart. Är det frågan om ett brott utfört i stundens hetta av en våldsam natur, eller har man att göra med en iskallt kalkylerande gärningsman? Någon från Julias närmaste krets?

När ett nytt mord med samma kännetecken uppdagas får fallet allt obehagligare karaktär.

Under arbetet med fallet stöter Gröhn på kvinnoförtryck i olika former samtidigt som hennes son Jeppe försöker hantera skräcken för kvinnlig sexualitet med hopplös pubertal klumpighet. Mor och son är på kollisionskurs. Utredningen borrar sig ner i människosjälens mörka skikt. Det handlar om kön, sexualitet och makt.

Serien är en dramatisering av Marianne Peltomaas första kriminalroman i den populära serien om Vera Gröhn. Annina Enckell har skrivit manus och för regin står Lauri Nurkse.

Serien sändes under 2013

Inget ljus i tunneln

Finlandssvenskt kriminaldrama