Torka aldrig tårar-stjärnorna återförenas i SVT:s nya dramasatsning Innan vi dör

Alexej Manvelov, Marie Richardson och Adam Pålsson är aktuella i SVT:s nya dramasatsning Innan vi dör.
Alexej Manvelov, Marie Richardson och Adam Pålsson är aktuella i SVT:s nya dramasatsning Innan vi dör.

De låg bakom succéserien Torka aldrig tårar utan handskar – nu återförenas kvintetten i SVT:s nya thriller. Samtidigt startar skådespelaren Marie Richardson tuff skotträning för att bli polis i Innan vi dör. – Jag vill göra så mycket som möjligt innan det blir för farligt, säger hon.

I november inleds inspelningarna av SVT:s nya thriller Innan vi dör, en känsloladdad och oförutsägbar historia i tio delar om starka familjeband, brutal maktkamp i undre världen och personliga offer.

Manus är skrivet av Niklas Rockström och Wilhelm Behrman. Simon Kaijser, som tillsammans med Jonas Gardell låg bakom Torka aldrig tårar utan handskar, regisserar inledande avsnitt.

Och just Torka aldrig tårar är den gemensamma nämnaren när inspelningarna startar.

Förutom nämnde Kaijser återfinns både Marie Richardson och Adam Pålsson i rollistan. Samtidigt står Stefan Kullänger står för fotot och Maria Nordenberg är en av producenterna. Kvintetten från Jonas Gardells storserie är därmed återförenad.

– Det ska bli jättekul att jobba ihop igen. Jag är jätteladdad. Jag spelade med Adam i Torka aldrig tårar och var i princip hans svärmor i den serien, även om vi aldrig riktigt möttes i någon scen där, säger Richardson som spelar polisen Hanna i den kommande thrillerserien. 

– Jag jobbade med både Simon och Stefan i Gardellserien De halvt dolda och sen också i Torka aldrig tårar utan handskar. Det blir tredje gången gillt nu. Det är skönt att det är två som man känner bra och det har varit jättebra samarbeten.

I en annan huvudroll ser vi också Alexej Manvelov, som Richardson under hösten samarbetar med i Dramatenuppsättningen Idioten.

”Vill göra så mycket som möjligt innan det är för farligt”

I rollen som polisen Hanna måste Richardson lära sig hantera ett vapen. Därför inleder skådespelaren nu skotträning.

– På måndag ska jag börja, jag ska till en skjutbana. Alla roller som tvingar en att lära sig något nytt tycker jag är kul, oavsett om det handlar om rent tekniska detaljer eller mer om människor och relationer. Den här serien handlar mycket om relationer, känslor och kriminella nätverk. Jag har ju varit med i Johan Falk-serien, men då som hustru till en av poliserna. Det ska bli kul att nu få vara med mer i händelsernas centrum, säger Richardson.

Det känns som att det blir allt fler kvinnor som har stora roller i thrillerserier. Håller du med?

– Ja, det kan nog ligga något i det. Just nu tittar jag själv och hela familjen väldigt mycket på Homeland med Carrie i huvudrollen. Vi pratar nästan inte om något annat hemma. Själv är jag på första säsongen medan resten av familjen är på fjärde. Det känns som att jag måste vara delaktig i detta samtalsämne, och Jakob (skådespelaren Eklund som är gift med Richardson) är bra på att undvika spoilers.

Kommer du göra alla stuntscener själv?

– Vi har inte gått igenom hur farligt det blir, vi får se vad de tycker. Men jag hoppas göra så mycket som möjligt innan de säger att det är för farligt. Jag vill gärna göra allt, utom att dränkas i kalla sjöar på vintern.

Varför tackade du ja till den här serien?

– Jag tycker att det är en väldigt spännande thriller i tio avsnitt. Hanna är en polis som har en väldigt hög moral. Moralen är så hög att hon till och med angett sin son för droginnehav. Det tycker jag är en intressant, jag blev nyfiken på Hanna utifrån det perspektivet. Men också att Hanna i serien utsätts för många situationer där hon måste hantera både sin professionella roll och sina privata känslor, framför allt eftersom hennes älskare blir kidnappad.

Spelas in i Stockholm – samproduceras med ZDF

Innan vi dör spelas in i Stockholm med omnejd och är producerat av B-Reel i samproduktion mellan SVT, tyska ZDF och Filmregion Stockholm-Mälardalen/Film Capital Stockholm. Seriens säljs internationellt av ZDF Enterprises.

– SVT och ZDF har gjort mycket framgångsrika samproduktioner tidigare och vi hoppas att detta ska bli ytterligare en i raden. Vi känner oss övertygade av konceptet, de lovande skådespelarna och de förstklassiga manusen. Vi ser fram mot att få bidra till att denna serie visas för tv-publiken, säger Susanne Müller, inköps- och samproduktionschef på ZDF, i ett pressmeddelande.

Serien beräknas ha premiär våren 2017 på SVT.