SVT:s första dramasatsning på svenska och svenskt teckenspråk

Linnea Nyman och Robert Ingvarsson.
Linnea Nyman och Robert Ingvarsson.

För första gången någonsin sänder SVT en dramaserie som riktar sig till både hörande och döva. "Inte värre än andra" är en dramakomedi i tio delar med oväntade vändningar, kulturkrockar, språkförbistring och skruvade karaktärer.

Inte värre än andra är en tv-serie som på ett humoristiskt sätt ger insikt i de kulturkrockar som kan uppstå när två världar möts, den hörande och döva.

– Det kommer vara en aha-upplevelse för de som aldrig kommit i kontakt med dövvärlden, ingenting blir som du väntat dig, säger Elisabeth Ulfsparre, projektledare för serien.

Serien handlar om tv-reportern Helena som drömmer om att göra en viktig dokumentär. I hemlighet börjar hon filma pojken Calle, en hörande blyg tonåring. Calles modersmål är teckenspråk vilket han talar hemma med sina döva föräldrar och sin syster. Mötet med familjen och arbetet med dokumentären blir helt annorlunda än vad Helena tänkt sig.

– Serien är unik på flera sätt. Det är första gången SVT gör drama på teckenspråk för vuxna. Eftersom den är textad är den tillgänglig för både döva och hörande, alla kan hänga med på båda språken, fortsätter Elisabeth Ulfsparre.

För regin står en av världens få döva regissörer, Louis Neethling, som jobbat för BBC och gjort en rad långfilmer SVT uppmärksammat tidigare i år. Bland skådespelarna finns både döva och hörande, vi ser bland andra Helena Nizic (Maria Wern, Arne Dahl), Gunilla Vestin Wallin (Tyst Teater) och Fanny Klefeldt (Portkod 1321, Tusen gånger starkare).

Programmet sändes under 2013

Inte värre än andra

Dramakomedi på svenska och svenskt teckenspråk