Doug: ”Jag vill tacka alla i Sverige med en konsert”

Doug Seegers spelar in sin låt i Johnny Cash's studio
Doug Seegers spelar in sin låt i Johnny Cash's studio

Han fick Weeping Willows sångare Magnus Carlson att utbrista: “Det här är den bästa låt jag hört”. Och Jill Johnson att häpna. När så Jills veranda sändes i onsdags stod det klart att Doug Seegers också hade sjungit sig rakt in i svenskarnas hjärtan.

”Jag älskar den rösten”. ”Jag måste ha mer av Doug”. ”Vilken sång, rakt in i hjärtat”, var några av tittarnas reaktioner efter programmet.

Samtidigt på andra sidan Atlanten, där det fortfarande var eftermiddag, satt Doug Seegers där han som oftast brukar sitta. På en bänk på en av Nashvilles gator med sin gitarr. Spelandes för att dryga ut månadskassan med några extra dollar.

”Helt ofattbart”

Men timmar senare skulle han förstå hur hans ärliga sång och raka låt hade träffat de svenska tittarna.

–  Min vän Stacy berättade att folk hade skrivit till mig på nätet och att jag behövde ta mig till en dator. När jag läste alla fina kommentarer började jag nästan gråta. Det var svårt att ta in.

Direkt efter programmet i onsdags började tittarna söka efter mer musik med Doug. Vem var han? Vad hade han gjort innan? På de två filmer på Youtube som gick att hitta började de skriva till mannen bakom den osannolikt vackra låten ”Going down to the river”. En låt som ingen av tittarna tidigare hade hört. Varför hade den inte spelats in tidigare?

–  Droger och alkohol har stoppat mig under en lång tid, förklarar Doug som till och från levt som hemlös och hankat sig fram mellan jobb.

Sov under broar

Dougs liv har varit en vinglig resa. Från turneliv i Austin, Texas, tillsammans med countrystjärnan Buddy Miller till en tillvaro i klorna på droger och alkohol, sovandes under broar. Han har nu varit drogfri i mer än ett halvår och för honom var mötet med Jill och Magnus en välsignelse.

–  Det här är min belöning från Gud för att jag fått ordning på mitt liv. Han visar mig vad jag faktiskt kan göra med mitt liv. Hela den här resan från inspelningen av låten med Jill och Magnus till alla reaktioner nu har varit ”mind-blowing”.

Sjöng Elvis som 4-åring

Med två musikaliska föräldrar har musiken och countryn alltid funnits i Dougs liv. Hans röst har han sina gener och Gud att tacka för säger han, samtidigt som han skrattar till och minns tillbaka.

– Jag kommer ihåg när jag var fyra år och pappa tog mig till en bar. Han satte mig på bardisken och så sjöng vi Elvis Blue Suede shoes.

Att låten ”Going downt to the River” fått sånt gensvar och nu spelas flitigt i Sverige tror han har sin förklaring i textens budskap.

– Du är inte den enda syndaren där ute. Du är en av många. Och alla har en chans att förändras, det är vad låten säger. Det är precis som för mig.

Lever ett enkelt liv

Han minns fortfarande med samma glädje dagen i september då han spelade in i sin låt i Johnnys Cash’s studio. Men efter det har livet inte förändrats så mycket. Han går i kyrkan och spelar fortfarande varje dag ute på gatan. I november gick han i pension och lever nu på den inkomsten och de extra dollar han kan spela ihop. Men han är inte längre hemlös utan har hittat ett billigt boende.

–  Jag lever ett enkelt liv. Jag har ingen dyr livstil, förklarar han men lägger snabbt till att han har förhoppningar om att få spela in en skiva.

Kan bli en skiva

Via en bekant i sin lokala kyrka har han kommit i kontakt med ett skivbolag. Han har putsat till “Going down to the river” så att den låter “ännu bättre” och spelat in två låtar till. Nu hoppas han att skivbolaget ska nappa. Och skulle det komma in tillräckligt med pengar från Spotify där hans låt nu finns så vet han precis hur han ska spendera dem.

– Jag är så glad för all uppskattning jag fått från Sverige. Nu vill jag åka till Sverige och tacka alla med en konsert tillsammans med Jill. Jag älskar Jill. Jag vill åka nu!